Raitiovaunu tulee Tampereelle

Tampereen raitiotie sai uutta vauhtia alkukesästä, kun kaupunginvaltuusto näytti vihreää valoa jatkosuunnittelulle. Tavoitteena on saada rakentaminen käyntiin parin vuoden päästä ja liikenne alkamaan 2018 - 2019.

Ensi vaiheessa ratikka kulkee Hervannan kaupunginosasta keskustan läpi Lentävänniemeen. Lisäksi rata haarautuu keskustasta yliopistollisen keskussairaalan kampusalueelle Kauppiin.

Radan koko pituus on 23,5 kilometriä, josta lähes 18 kilometriä kulkee omalla kaistalla. Tampereella tavoitellaan raitiovaunuille noin 20 kilometrin tuntinopeutta, eli selvästi reippaampaa vauhtia kuin Helsingissä, jossa ratikat kulkevat keskimäärin 14 kilometriä tunnissa. Pysäkkejäkin on harvemmassa, koko reitillä alkuvaiheessa 33.

Raitioliikenteen vaikutuspiirissä olisi alkuun noin 70 000 asukasta ja lähes 40 000 työpaikkaa.

”Ratikkalinjaus yhdistää kaupungin keskeiset kohteet jo nyt, ja jatkossa suuntamme kaupungin kasvun ratikkalinjaston varrelle. Vuonna 2030 raitiotien varrella asuu 100 000 tamperelaista ja ratikalla tehdään päivittäin 50 000 matkaa. Ratikalla vastataan tiivistyvän kaupunkirakenteen liikennehaasteisiin kestävästi ja taloudellisesti”, joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita Tampereen kaupungilta toteaa.

Turkukin aikoo taas ratikkakaupungiksi. Yleissuunnitelman on määrä valmistua ensi vuodenvaihteessa. Turku ja Tampere ovat vieneet hankkeitaan eteenpäin yhdessä ja muun muassa laatineet yhteiset raitiotien suunnitteluperiaatteet.
 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.