Joukkoliikenne uudistumisen tielle

Näkökulma: liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Digitalisaatio ja palveluistuminen haastavat meitä kaikkia ajattelemaan ja tekemään asioita toisin kuin ennen. Tämä vaatii lainsäätäjältä rohkeutta antaa tilaa uusien palveluiden syntymiselle.


Uudistumisvaade koskee myös joukkoliikennettä. Hyvin toimivasta julkisesta liikenteestä huolimatta myös kaupungeista on löydyttävä valmiutta uudistaa joukkoliikennettä ja houkutella siten uusia matkustajia.

Automaattiset ajoneuvot uudistavat koko joukkoliikenteen toimintatavan, kun kuljettamattoman ajoneuvon voi tilata mihin tahansa ja milloin tahansa. Jo ennen kuin tämä on totta, erilaiset kyydinjakamispalvelut ja ajoneuvojen yhteiskäyttö ovat yleistyneet merkittävästi. Käyttäjät siirtyvät entistä joustavammin palvelusta toiseen ja jako yksityisautoilijoihin ja kuukausikortilla kulkeviin joukkoliikennematkustajiin hämärtyy.

Kutsuplus-kokeilun kaltaisille palveluille on varmasti tarvetta, kun asiakkaat löytävät ne ja toiminta saadaan kannattavaksi. Digitaaliset toimintatavat ovat jo täällä, ja moni uusi ratkaisu odottaa keksijäänsä ja toteuttajaansa.

Palveluita suunniteltaessa olisi johtotähtenä oltava kulkijan paras. Esimerkiksi lippujen pitää käydä eri kulkuvälineissä ja eri alueilla, ja matkustajan on saatava helposti luotettavaa ja ajantasaista tietoa matkan eri vaiheista.

Matkustajana haluan päästä perille mahdollisimman joustavasti. Joskus paras vaihtoehto voi olla esimerkiksi yhdistelmä lähijunaa, oman tai naapurin auton käyttöä sekä jotakin innovatiivista kaupallista palvelua.

Jotta matkustajan etu toteutuisi, tarvitaan paljon yhteisiä ponnistuksia markkinoiden avaamiseksi, avoimen datan edistämiseksi ja teknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Viimeaikaisten keskustelujen valossa näyttää itsestään selvältä, ettei meillä ole kansakuntana kuin yksi tie, ja se on uudistumisen tie. Meidän tulee mahdollistaa aidosti uusien innovatiivisten ratkaisujen käyttöönotto liikennesektorilla sekä avata yritysmaailmalle uusia markkinoita ja mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja palveluitaan sellaiselle tasolle, että niillä on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.
 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.