Huvin vuoksi 
uutta Reittiopasta

Huvikseen uutta Reittiopasta

Hetkinen aikaa käytettäväksi, sopiva tehtävä, uusia teknologioita: nämä kolme asiaa vetivät Ari-Pekka Koposen mukaan HSL:n uuden Reittioppaan kehitykseen.

HSL:n rakastettu Reittiopas uudistuu tänä vuonna. Uutta Reittiopasta tehdään avoimesti, avoimen lähdekoodin periaatteilla ja avoimissa rajapinnoissa. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi ottaa lähdekoodin ja rajapinnat käyttöönsä, auttaa Reittioppaan uudistuksessa tai hyödyntää niitä muissa liikkumispalveluissa.

Hattulalainen Koponen koodasi uudenlaisen aikataulunäkymän HSL:n Reittioppaan käyttäjille. Näkymästä voi tarkistaa, mihin aikaan liikenneväline saapuu tai lähtee käyttäjän etsimältä pysäkiltä. 

Koponen halusi olla mukana uudistuksessa, koska kuvaa Reittiopasta harvinaiseksi tapaukseksi.

”Pääsin ulkopuolisena mukaan tekemään oikean sovelluksen käyttöliittymää. Työstäni on hyötyä: sadattuhannet ihmiset tulevat oikeasti käyttämään sitä. Muissa avoimen lähdekoodin projekteissa tehdään työtä usein taustalla, ei käyttöliittymän parissa”, Koponen sanoo.

Uutta Reittiopasta ja Koposen koodaamaa näkymää pääsee jo nyt kokeilemaan osoitteessa beta.reittiopas.fi. Kehitystyö jatkuu koko syksyn ja valmista on tämän vuoden lopussa. 
Ari-Pekka Koponen on töissä Vincit-nimisessä ohjelmistoalan yrityksessä, jossa osan työajastaan saa käyttää itsensä kehittämiseen. Koposen mukaan myös työnantaja hyötyi, koska hän oppi käyttämään uusia teknologioita.

”Kehityin itse ja näin, miten pienet osat saadaan toimimaan isossa kokonaisuudessa. Hienoa on myös se, että Reittioppaan rajapintoja voi käyttää ympäri maailmaa ja missä vain julkisen liikenteen sovelluksessa, jos vain liikennedataa on tarjolla. Tästä voi tehdä varsin helposti oman versionsa”, Koponen sanoo. HE

Kokeile: beta.reittiopas.fi

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.