Hyppäisitkö pikaratikan kyytiin?

Vapaus liikkua helposti ja sujuvasti on hyvän arjen peruselementti. Liikkuminen helpottuu entisestään tulevaisuudessa, kun Helsingin seudun ydinalueita yhdistää metro- ja junalinjojen lisäksi kattava pikaratikkaverkko.

Pikaratikka on kaupunkiliikenteen palapelistä pitkään puuttunut palanen. 

Kaupunkien kasvu on johtanut liikenteen ruuhkautumiseen. Metro- ja junaliikenteen laajentamista rajoittavat niiden korkea hinta, ja bussi jää matkustajamäärien kasvaessa helposti liian pieneksi. Pikaratikan rataa on metroa ja junaa edullisempi rakentaa ja sillä voidaan kuljettaa bussia enemmän matkustajia. Perfect match, siis!

Ensimmäinen Helsingin seudulle tulevista pikaratikkalinjoista on kehämaisesti kulkeva Raide-Jokeri. Se kulkee Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen ja korvaa vuonna 2021 seudun suosituimman bussilinjan 550. Hankesuunnitelma hyväksyttiin Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa kesäkuussa. Samalla polulla on myös Laajasalon raideyhteys: Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan pikaratikalla pääsee vuonna 2026 kulkemaan Kruunusiltoja pitkin Kruunuvuorenrantaan ja Yliskylään.

Raide-Jokerin reitillä olevista joukkoliikenteen solmuista tulee asumisen ja työpaikkojen keskittymiä. Niihin sijoittuvat myös monipuoliset palvelut; kaupat, kahvilat, ravintolat ja muut elämyskeitaat. Helsingin Yliskylästä tulee keskus kymmenien tuhansien asukkaiden pikkukaupungille nimeltä Laajasalo. 

Uudet pikaratikat kulkevat miellyttävästi, kiihtyvät rivakasti ja ohittavat autojonot omaa kaistaansa pitkin. Liikennevaloissa vaunulle näytetään suoraan vihreää valoa ja matka etenee luotettavasti aikataulun mukaan. Tämä kaikki houkuttelee myös matkustajia. Ranskan Montpellierissä ja Strasbourgissa pikaratikoiden matkustajamäärät ovat ylittäneet odotukset reippaasti. Norjan Bergenissä päätettiin pidentää vasta muutama vuosi sitten hankittuja vaunuja, kun uuden pikaratikan suosio räjähti kasvuun.

Pikaratikka on osa suurta muutosta, jossa kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä liikkumisesta tehdään varteenotettavin vaihtoehto kulkea paikasta toiseen. Muutos säästää yhteiskunnan varoja, kun vältetään autoliikenteen kalliit investoinnit moottoriteihin ja tunneleihin. Kyseessä on kaavoituksen ja liikennesuunnittelun yhteispeli, jossa tehokkaan liikkumismuodon, pikaratikan, ansiosta kaupungin sisään saadaan paljon uusia asuntoja ja työpaikkoja.

Pikaratikka tekee vielä vaikutuksen moneen meistä. Mikä saisi sinut hyppäämään pikaratikan kyytiin?

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.