Artic on uusi myös kuljettajalle

Helsingin uutta raitiovaunua Articia on koeajettu nyt noin vuoden päivät, ja palaute on ollut myönteistä. Raitiovaununkuljettaja Laura Harjuniemi on päässyt useasti testikäytössä olevan Artic-vaunun puikkoihin.

HKL ja Transtech ovat suunnitelleet Articin varta vasten Helsingin rataverkon jyrkkiin kaarteisiin ja haastaviin sääolosuhteisiin. Lauran mielestä suunnittelussa on onnistuttu, sillä matkanteko on tasaista myös ristikoiden kohdalla. Jarrutuskin on huomattavasti helpompaa kuin vanhoilla vaunuilla. Articia 
on kehuttu hiljaisuudestaan, ja kuljettajankin mielestä ohjaamossa on hiljaista, eikä kyyti rämise eikä kirsku.

Parannettavaakin löytyy, sillä Articin ohjaamoa olisi varaa vielä hienosäätää. ”Se ei ole pienikokoisille kuskeille kovinkaan ergonominen, sillä kun penkkiä joutuu vetämään reilusti eteenpäin, jalkatilaa ei juuri jää. Lipunmyyntiä varten joutuu kääntymään epämukavasti ympäri. 
Toivottavasti ohjaamoon tehdään parannuksia kuskien palautteiden pohjalta”, Laura sanoo.

”Onhan Artic huomattavasti vanhoja vaunuja matkustajaystävällisempi”, Laura kehuu. ”Lastenvaunuilla pääsee helpommin sisään, koska vaunu on matalalattiainen ja ovien luona on enemmän tilaa.” Articin penkeissä on jämäkkä tuntuma ja siisti 
nahkaverhoilu. Telien vuoksi penkit ovat tavallista korkeammalla. ”Artic on hyvä matkustajille. Toivon, että siitä tulee hyvä myös meille kuskeille”, Laura summaa.
 

KUVA VALTTERI HIRVONEN

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.