Runkoyhteyksiä ja liityntälinjoja

Junat alkavat kulkea Kehäradalla ensi heinäkuun alussa. Rata avaa tärkeän poikittaisen runkoyhteyden Vantaankoskenradan ja pääradan välille.  Samalla se luo vaivattoman yhteyden lentoasemalle Helsingin keskustasta ja Tikkurilasta, josta tulee Suomen toiseksi vilkkain asema.

Kehäradan vuoksi Vantaan bussilinjasto kokee 10. elokuuta 2015 alkaen perinpohjaisen muutoksen: jatkossa junat toimivat tiheästi liikennöivänä runkoyhteytenä ja bussit tarjoavat liityntäyhteydet Kehäradan asemille. Kehäradan liikennöinti kasvattaa junaliikenteen kustannuksia ja bussiliikennettä on vastaavasti vähennettävä, koska joukkoliikenteen kokonaiskustannuksia ei voida merkittävästi kasvattaa.

”Vilkkailla reiteillä bussit kulkevat tiheästi ja tarjoavat toimivat vaihtoyhteydet. Bussit ajavat entistä tasaisemmin vuorovälein ja monet linjoista ovat nykyisiä linjoja lyhyempiä, joten aikataulussa pysyminen on varmempaa”, HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Miska Peura selvittää.

”Joitakin hyvin vähän käytettyjä yhteyksiä on karsittu tai muutettu vaihdollisiksi. Joukkoliikennepalvelu ei kuitenkaan poistu miltään alueelta.”

Poikittaisyhteyksiä parantaa elokuussa aloittava uusi runkolinja 560, joka liikennöi tiheällä vuorovälillä Rastilasta Vuosaaren, Mellunmäen, Kontulan, Malmin, Paloheinän ja Kuninkaantammen kautta Myyrmäkeen.

Ensi elokuussa myös Vantaan bussilinjojen numerointi muuttuu. ”Muutokset ovat osa HSL:n linjanumerointiuudistusta, jossa poistetaan eri kunnissa käytetyt päällekkäiset linjatunnukset ja selkeytetään numerointia koko HSL-alueella. Vantaan sisäisten linjojen linjatunnuksista tulee kolminumeroisia”, Peura kertoo. Vastaavanlainen uudistus toteutetaan Espoon linjoille Länsimetron liityntäliikenteen käynnistyessä.

Linjastouudistuksen yhteydessä Vantaalle perustetaan myös kuusi alueellista kutsulinjaa, jotka kulkevat tilauksesta Hakunilassa, Tikkurilassa, Korsossa, Koivukylässä sekä Myyrmäen-Martinlaakson ja Pähkinärinteen-Variston alueilla. Bussit liikennöivät arkisin päiväaikaan ja kyyti tilataan puhelimella pysäkille tai muuhun paikkaan, jossa bussi voi pysähtyä.
 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.