Visiitti varikolle

Kukapa ei olisi joskus miettinyt, missä raitiovaunut uinuvat yöajat. Töölön ja Koskelan raitiovaunuhallit keskellä kaupunkia ovat herättäneet kiinnostusta kaupunkilaisissa vuosikymmenten ajan. HKL ja HSL avasivat hallien ovet lokakuussa ja arpoivat neljä opastettua kierrosta noin sadalle Oma HSL:n asiakkaalle.

Koululaisten syysloma oli mitä mainioin ajankohta yleisövierailuille. Osanottajien joukossa oli innokkaita koulupoikia yhtä innokkaiden vaariensa ja pappojensa kanssa. Lähes jokaisella varttuneemmalla vierailijalla oli kerrottavanaan muistoja entisaikojen ratikkaliikenteestä. Ei ihme, että Kulosaaren huvilakaupunginosaan vuosina 1919–1954 liikennöinyt Asea-vaunu Jumbo sai ihastuneimman vastaanoton Töölön hallilla.

Halleilla vierailijoille esiteltiin muun muassa raivausautoa, työkaluautoa, pyöräsorvia ja hiekkapussien täyttöä. Hiekkaa tarvitaan liukkailla keleillä jarrutuksen avuksi.

Yleisö pääsi kurkistamaan myös liikenteenohjauksen tiloihin. Liikenteenohjaajat työskentelevät lähes kellon ympäri ja pyörittävät parhaimmillaan noin 90 kaupungilla liikkuvan ratikan palettia.

Monelle pienelle ja vähän isommallekin ratikkafanille riitti ihmettelemistä, kun kierroksen jälkeen tupsahdettiin hallin ovesta keskelle ihmisvilskettä. Oli tullut nähtyä jotain mitä monikaan ei pääse näkemään.
 

KUVAT PEKKA NIEMINEN

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.