Työnantajille

Kannustus viisaaseen työmatkaliikkumiseen kannattaa

HSL auttaa työnantajia ideoimaan toimenpiteitä ja kannustimia viisaaseen työmatkaliikkumiseen: kävelyyn, pyöräilyyn, joukkoliikenteen käyttöön ja vaikkapa kimppakyyteihin.

Työnantaja voi esimerkiksi edistää työmatkapyöräilyä parantamalla pyöräpysäköintiä, kunnostamalla puku- ja pesutiloja ja ottamalla käyttöön asiointi- tai työsuhdepyöriä. Työpaikalla voidaan myös lisätä etätyön tekemistä, muuttaa autopaikoitus maksulliseksi tai kouluttaa työssään autoa tarvitsevia taloudelliseen ajotapaan. Erilaiset kilpailut ja kampanjat motivoivat kävelyyn ja pyöräilyyn. Työsuhdematkalipun tarjoaminen puolestaan kannustaa henkilöstöä joukkoliikenteen kyytiin.

Työnantaja voi työmatkaliikenteen suunnittelulla ja kannustimilla vähentää yksin omalla autolla tehtyjä matkoja keskimäärin 10–30 prosenttia: liikenne sujuvoituu, päästöt vähenevät ja autoilusta aiheutuvat kustannukset pienenevät. Työmatkoilla saatu hyötyliikunta parantaa työntekijöiden terveyttä, hyvinvointia ja työssä jaksamista. Viisaan työmatkaliikkumisen tukeminen tarjoaa työnantajalle myös imago- ja rekrytointihyötyjä.

Tutustu Fiksusti töihin -tietopakettiin.

Lue, mitä muut työpaikat ovat tehneet.


Työmatkalaskuri ja -liikkumissuunnitelma

Työmatkaliikkumissuunnitelma on suunnitelma konkreettisista toimenpiteistä, joilla työnantaja pyrkii edistämään työntekijöidensä viisasta liikkumista.

Liikkumissuunnitelman tekeminen onnistuu parhaiten, kun työnantajalla on käytössään faktatietoa henkilöstönsä työmatkaliikkumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Ne työnantaja saa selville HSL:n helppokäyttöisellä Työmatkalaskurilla. Työmatkalaskuri on työpaikkojen käyttöön tarkoitettu netissä toimiva maksuton työkalu. Työnantaja saa omat tunnukset, joilla pääsee luomaan henkilöstön liikkumiskyselyn, muokkaamaan sitä ja tarkastelemaan sen tuloksia. Työntekijä saa kyselyyn vastaamalla selville oman liikkujatyyppinsä, vertailutietoa omasta työmatkastaan ja vinkkejä kestävään työmatkaliikkumiseen.

Tutustu laskuriin

Liikkumissuunnitelmalla lisäät henkilöstösi viisasta liikkumista - konsultit auttavat tarvittaessa

Työnantaja saa halutessaan apua liikkumissuunnitelman laadintaan asiantuntevilta palveluntarjoajilta. He auttavat Työmatkalaskurin tulosten tulkinnassa ja jalostamisessa työpaikan konkreettiseksi toimenpidesuunnitelmaksi. Palveluntarjoajilta voi lisäksi tilata myös esimerkiksi erilaisten liikkumispalveluiden käyttöön liittyviä kartoituksia ja kustannusselvityksiä.

Tee tarjouspyyntö


Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatti

Työnantaja, joka on sitoutunut edistämään työntekijöidensä viisasta liikkumista, voi hakea HSL:n Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaattia. Merkin myöntäminen edellyttää, että työnantaja on selvittänyt työntekijöidensä työmatkaliikkumista ja tehnyt siihen liittyviä toimenpiteitä. Tutustu sertifikaatin myöntämisperusteisiin: Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin myöntämisperusteet

Sertifikaatti on myönnetty seuraaville työpaikoille: 

 • DB Schenker
 • DHL Business Park
 • Etera
 • Finkraft
 • Helsingin kaupungin rakennusvirasto
 • HUS (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri)
 • Jumbon kauppakeskus
 • Linea Konsultit Oy
 • Psycon Oy
 • Sito Oy
 • Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskus
 • WSP Finland

Sertifikaattiin liittyvät tiedustelut: yrityspalvelut@hsl.fi


Sijoittumisneuvontaa 

HSL auttaa valitsemaan toimipaikalle sijainnin hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Työnantaja voi tilata HSL:ltä räätälöidyn matka-aikakartan, joka kuvaa työntekijöiden sijoittumista eri matka-aikavyöhykkeille.

Myös verkossa toimiva HSL:n Matka-aikakarttasovellus näyttää, kuinka nopeasti määritellyt paikat ovat saavutettavissa joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä.


Neuvontaa joukkoliikenteestä

HSL voi järjestää henkilöstölle infotilaisuuden palveluistaan ja lipuistaan sekä tarjota henkilökohtaista opastusta esimerkiksi sähköisten palveluiden käyttöön. HSL:ltä saa apua ja vinkkejä viisaan liikkumisen teemapäivän järjestämiseen.


Joukkoliikenteen sähköiset aikataulupalvelut

Upota Reittioppaan hakulomake omille intranet- tai internetsivuillenne tai liitä tapahtumakutsuun linkki Reittioppaaseen, jossa on tapahtumapaikan osoite valmiina. Voit myös luoda oman pysäkkiaikataulun ja upottaa sen vaikkapa intranetsivuillenne.

Tilaa joukkoliikenteen reaaliaikaiset aikataulut toimitiloihin, esimerkiksi sisääntuloaulan sähköiselle näyttötaululle.

Reittioppaan hakulomake ja linkit

Lisätietoja yrityksen aikataulunäytöstä


Kannusta pyöräilyyn

Työmatkapyöräily on erinomaista hyötyliikuntaa, joka parantaa työkykyä ja vähentää sairauspoissaoloja. Katso tästä vinkkejä pyöräilyyn kannustamiseen:

Työpaikan pyöräilyvinkit, PowerPoint


Yhteystiedot ja yhteydenottopyyntö

Kiinnostuitko? Tilaa asiantuntijamme maksuttomalle neuvontakäynnille.

Saat lisätietoa HSL:n työnantajapalveluista myös sähköpostiosoitteesta yrityspalvelut@hsl.fi.

Takaisin ylös