Matkakortin käyttäminen vanhalla kortinlukijalla

Kausilipun näyttäminen

Näytä matkakortti kortinlukijalle aina, kun nouset bussiin. Muissa liikennevälineissä korttia ei tarvitse näyttää, jos siinä on voimassaoleva kausilippu.

Kun käytät kausilippua, älä paina kortinlukijan painikkeita. Riittää, että viet kortin numeronäppäinten keskellä olevalle lukualueelle. Ota kortti pois vasta, kun vihreä valo syttyy ja/tai kortinlukija piippaa.


Arvolipun ostaminen

Arvolipun ostamiseen käytetään kortinlukijan painikkeita. Arvolipun voi ostaa matkakorttiin ladatulla arvolla eli rahalla.

KortinlukijaVie kortti kortinlukijan lukualueelle vihreän ristikon keskelle, pidä se siinä ja paina samalla haluamasi lipun painiketta:

 • 1 = YHDEN VYÖHYKKEEN MATKA (SISÄINEN) Helsinki tai Espoo-Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi-Siuntio tai Kerava–Sipoo-Tuusula -vyöhykkeen sisäinen arvolippu
 • 2 = SEUTU Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella kelpaava seutulippu
 • 0 = RAITIOVAUNU ainoastaan raitiovaunuissa kelpaava arvolippu
  Jos matkakortilla on voimassa jokin alennusryhmä (lapsi, opiskelija, eläkeläinen tai invalidi) painetaan painiketta 1. Alennusryhmäläisen ykköspainikkeella ostettu Helsingin sisäinen lippu on samanhintainen tai halvempi kuin 0-painikkeella ostettu raitiovaunulippu.
 • L = LÄHIALUE Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Tuusulan alueella kelpaava Lähiseutu 2 -arvolippu. Lippu ei kelpaa Helsingissä.
 • 3 = KOKO ALUE Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon, Kirkkonummen, Siuntion ja Tuusulan alueella kelpaava Lähiseutu 3 -arvolippu

Matka on maksettu, kun kortinlukijaan syttyy vihreä valo ja/tai kortinlukija piippaa. Piippauksia kuuluu yksi yhden vyöhykkeen matkan ja kaksi seutu- tai lähiseutumatkan merkiksi.

Kortinlukija tunnistaa oikeuden mahdolliseen alennukseen ja veloittaa matkasta aina oikean hinnan. Myös yötaksan mukainen veloitus tapahtuu automaattisesti.

Kortinlukijoiden lisäksi arvoa voi käyttää maksuvälineenä matkakortin palvelupisteissä, junissa sekä sinisissä monilippuautomaateissa, kun ostaa paperille tulostettavia lippuja, esimerkiksi kertalippuja tai vuorokausilippuja.


Kortinlukijan valot

Kun näytät matkakortin kortinlukijalle, lukija piippaa ja näyttää vihreää, keltaista tai punaista valoa. Valojen merkitys:

 • Vihreä valo: kortilla on voimassaoleva kausilippu / matka on maksettu arvolla / arvolipun vaihtoaika on voimassa
 • Vihreä ja keltainen valo: kautta on jäljellä kolme päivää tai vähemmän / kortilla on arvoa vähemmän kuin 7,50 euroa
 • Keltainen valo: maksa kuljettajalle tai konduktöörille
 • Punainen valo: kortilla ei ole voimassaolevaa kautta / arvo ei riitä / muu virhe (katso näytöllä olevaa ohjetekstiä)

Vaihtomatkan tekeminen matkakortilla

Kun sinulla on kortillasi voimassa oleva arvolippu ja vaihdat liikennevälineestä toiseen, näytä kortti kortinlukijalle vaihdon rekisteröimiseksi, mutta älä paina mitään painiketta. Vaihto on voimassa, kun lukijaan syttyy vihreä valo ja kortinlukija piippaa. Infonäytöllä näkyy vaihtoajan päättymisaika.

Kausilipun käyttäjä näyttää kortin lukijalle tavalliseen tapaan, kun nousee bussiin. Junassa, ratikassa tai metron laiturialueella kausilippua ei tarvitse näyttää.


Useamman arvolipun ostaminen samalla kortilla

Matkakortin arvolla voi maksaa useamman aikuisen tai lapsen matkan. Alennettuja lippuja voi ostaa vain itselleen, sillä ne ovat aina henkilökohtaisia.

Arvolippu useammalle henkilölle ostetaan samalla tavalla kuin yksittäiset liput. Ota matkakortti hetkeksi pois kortinlukijalta lippujen ostamisen välillä. Toista ostaminen niin monta kertaa, että olet maksanut tarvittavat liput. Voit ostaa enintään 31 lippua yhdellä kertaa.

Matkakortille ei voi ostaa kahta erilaista arvolippua. Arvolipun voimassaoloaikana sen tilalle voi ostaa toisen arvolipun, jonka matkustusalue on ensimmäistä lippua laajempi. Esimerkiksi ratikkalipun päälle voi ostaa Helsingin sisäisen lipun tai Espoon sisäisen lipun päälle seutulipun. Tällöin ensin ostetun arvolipun voimassaolo päättyy.

Jos arvolippu ostetaan kortinlukijalla ja lipun voimassaolon aikana ostetaan toinen samanlainen lippu, säilyy myös siinä ensimmäisenä ostetun lipun voimassaoloaika.

Matkakortin arvolla voi maksaa ryhmän arvoliput myös bussinkuljettajalle. Kuljettajalta ostettuna on myös mahdollista saada lastenlippu aikuisen korttiin ladatulla arvolla tai aikuisen matkalippu lapsen matkakorttiin ladatulla arvolla.

Takaisin ylös