Näin käytät joukkoliikennettä

Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo ja Kirkkonummi muodostavat yhtenäisen joukkoliikennealueen, jolla on helppoa ja edullista liikkua. Koko alueella on käytössä yhteinen lippujärjestelmä, ja HSL:n lippu kelpaa kaikissa busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla.

Lipun hinta riippuu matkustusalueen laajuudesta: hinta vaihtelee sen mukaan, matkustatko yhden vai useamman kunnan alueella. Lippuihin sisältyy vaihto-oikeus kulkuvälineestä toiseen.

Lippuvyöhykkeet

  • Yhden vyöhykkeen matkoja ovat kunnan sisäiset matkat Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa, Vantaalla sekä Kirkkonummella. Kerava ja Sipoo muodostavat yhdessä yhden vyöhykkeen.
  • Seutulippu oikeuttaa matkoihin Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla.
  • Lähiseutu 2 -lipulla voi matkustaa Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Sipoossa ja Kirkkonummella. Lippu ei kelpaa Helsingissä, eikä kahden kunnan välistä matkaa saa tehdä kulkemalla Helsingin kautta.
  • Lähiseutu 3 -lippu oikeuttaa matkoihin Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Sipoossa ja Kirkkonummella.

Koko matkalle on aina oltava yksi lippu, joka oikeuttaa matkustamaan koko reitin. Et esimerkiksi voi ostaa kahta sisäistä lippua, vaan vyöhykerajan ylittäviä matkoja varten on hankittava seutu- tai lähiseutulippu.

Matkaliput

Tarjolla on erilaisia lippuja erilaisiin matkustustarpeisiin. Lippu kannattaa valita sen perusteella, kuinka usein matkustat joukkoliikenteellä.

Kertalippuja myydään automaateissa, busseissa, raitiovaunuissa ja lähijunissa. Kun ostat lipun kuljettajalta, varaa sitä varten pientä rahaa. Kuljettajilla on pieni vaihtokassa, eivätkä he sen vuoksi ole velvollisia ottamaan vastaan 20 euroa suurempaa seteliä. Busseissa ja raitiovaunuissa ei voi maksaa pankki- tai luottokortilla, mutta lähijunissa ne kelpaavat.
 
Kuljettajalta lippua ostaessasi kerro, mihin olet matkalla. Automaatilla sinun täytyy valita oikea lippu automaatin valikosta.

U-liikenteen busseissa ei yleensä myydä HSL:n kertalippuja, vaan ainoastaan liikennöitsijöiden omia kausi-, sarja- ja kertalippuja, joilla ei ole vaihto-oikeutta HSL:n joukkoliikenteeseen. Joillakin Pohjolan Liikenteen liikennöimillä linjoilla myydään kuitenkin myös HSL:n kertalippuja. Katso lista linjoista

Tarkastusmaksu

Matkustajalta peritään tarkastusmaksu 80 euroa ja kertalipun (tai arvolipun) hinta, jos hänellä ei ole matkaan oikeuttavaa lippua.

Metrossa matkustajalla pitää olla lippu hänen siirtyessään maksualueelle, joka alkaa metroaseman portaiden yläpäässä kortinlukijoiden luona. Esimerkiksi kännykkälipun pitää puhelimessa ennen maksualueelle siirtymistä.

Takaisin ylös