Esteettömyys

Matala lattia helpottaa liikkumista

Kaikki HSL-alueen lähijunaliikenne on matalalattiaista. Valtaosa HSL:n busseista on matalalattiaisia ja loppukesästä 2017 alkaen kaikki normaalisti liikenteessä olevat raitiovaunut ovat joko kokonaan tai osittain matalalattiaisia. Korkealattiaisia vaunuja käytetään enää vain odottamattoman kalustopulan yllättäessä. Katso video luiskan käyttämisestä Helsingin uudessa raitiovaunussa

HSL:n bussien ja raitiovanujen aikatauluihin on merkitty kummalla kalustolla vuorot ajetaan, samoin tieto löytyy VR:n lähiliikenteen aikatauluista.

Lähibussit

Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla on lähibussiliikennettä, jota liikennöidään matalalattiaisilla pikkubusseilla. Lähibussilinjoilla (palvelulinjoilla) on runsaasti pysäkkejä, jotta kävelymatkat jäävät lyhyiksi. Linjat on suunniteltu helpottamaan erityisesti iäkkäiden sekä liikkumis- ja toimintaesteisten henkilöiden matkustamista. Tarvittaessa kuljettajat auttavat bussiin ja bussista pois.

Lue lisää lähibussilinjoista


Lastenvaunujen kanssa liikkuvat

Jos kuljetat 0-6 vuotiasta lasta lastenvaunuissa (tai pyörätuolissa), voit matkustaa ilman lippua. Maksutta saa matkustaa vain yksi henkilö. Sisään noustaa keskiovesta. Lapsen ei tarvitse istua koko matkan ajan rattaissa. Lasta kuljettava henkilö saa jättää rattaat keski- tai takasillalle ja mennä lapsen kanssa istumaan.

Lue lisää lastenvaunujen kuljettamisesta


Liikkumisesteiset

Kaikissa liikennevälineissä on ensisijaisesti ikääntyneille ja liikkumisesteisille varattuja paikkoja. Aina paikkoja ei ole erikseen merkitty. Huomaavaisuus ja joustavuus ovatkin paras ohje istumapaikkojen jakoon. Sopivimmat paikat löytyvät vaunun keskiosasta.

Hitaasti liikkuvat saavat käyttää bussin etuovea myös vaunusta poistuessaan. Bussin ja raitiovaunun ovien valvontakennojärjestelmä sulkee ovet automaattisesti. Lastenvaununappia painamalla ovet pysyvät pidempään auki.


Pyörätuolin käyttäjät ja rollaattorin kanssa liikkuvat

Käsi- tai sähkökäyttöisen pyörätuolin käyttäjät ja rollaattorin kanssa liikkuvat voivat matkustaa kaikissa liikennevälineissä. Luiskan painorajoitus busseissa on 300 kiloa.

Sähkömopedeja, joissa on erillinen ohjaustanko, ei kuljeteta busseissa eikä raitiovaunuissa, koska ne eivät mahdu pyörätuolinkäyttäjille varattuun tilaan liikennevälineissä, mutta metrossa, lähiliikenteen junissa ja Suomenlinnan lautalla sähkömopedeja kuljetetaan.

Käsi- tai sähkökäyttöisen pyörätuolin käyttäjä (mukaan lukien sähkömopedit) voi aina matkustaa ilman lippua.

Matalalattiaisessa bussissa rollaattorin kanssa liikkuvan keskiovesta kulkevan matkustajan ei tarvitse näyttää matkakortin kausilippua kortinlukijalle. Tarvittaessa voi pyytää muiden matkustajien apua arvo- tai kertalipun ostoon. Jos rollaattorin kanssa liikkuvalla ei ole ollut mahdollisuutta maksaa matkaansa, tarkastaja ei peri tarkastusmaksua vaan käyttää matkakortin kortinlukijassa arvolipun ostamista varten tai myy kertalipun.

Matalalattiaisessa raitiovaunuissa ja lähijunassa matkakortin voi näyttää kortinlukijalle, koska lukijalaitteita on kaikilla ovilla.


Näkövammaiset

Jos näkövammaisella henkilöllä on mukanaan opaskoira tai valkoinen keppi, hänen ei tarvitse näyttää matkakortin kausilippua kortinlukijalle. Mikäli näkövammaisella on avustaja, tämä näyttää kortin lukijalle. Jos näkövammaisella on "Oikeus saattajaan" -kantakortti, hänen avustajansa voi matkustaa ilman lippua.

Takaisin ylös