Liikennevälineessä

Lastenvaunut

Jos kuljetat 0–6-vuotiasta lasta lastenvaunuissa, rattaissa tai pyörätuolissa, saat matkustaa HSL:n joukkoliikennevälineissä ilman lippua. Lapsen ei tarvitse olla vaunuissa.

Matalalattiaisessa raitiovaunussa on tilaa vaunuille ja rattaille kahden etummaisen oven kohdalla, muissa raitiovaunuissa paikka löytyy keskiovilta. Bussiin rattaat menevät keskiovesta. Metrossa paras paikka on ovia vastapäätä – uusissa metrojunissa väljintä on vaunuparin keskiosassa. Lastenvaunuja saa kuljettaa myös lähiliikenteen junissa. Sisään kannattaa nousta invatunnuksella merkitystä ovesta.

Korkealattiaisten bussien ja raitiovaunujen ovista rattaat nostetaan aina niin, että kädensija on vaunuun päin. Matalalattiaisesta bussista vaunut saa turvallisesti ulos vetämällä ne perässään kädensija edellä. Metroasemalla lastenvaunuja ja -rattaita kuljetetaan hissillä, sillä liukuportaat eivät ole niille turvallinen paikka. Huolehdithan myös matkan aikana, etteivät vaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan.

Bussin tai raitiovaunun kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin enempää vaunuja, rattaita tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu. Keravan sisäisillä linjoilla 975 ja 978 lastenvaunuja voidaan ottaa bussiin kuljettajan harkinnan mukaan.

Busseissa ja raitiovaunuissa on lastenvaununappi, jota painamalla ovet pysyvät pidempään auki. Lastenvaununappia kannattaa käyttää kaikkien niiden matkustajien, joiden liikkuminen ovissa on tavallista hitaampaa. Nappi sijaitsee oven läheisyydessä. HSL:n lähijunissa (FLIRT-junat) on pyörätuolimerkityillä ovilla lisänä liukuaskelma, joka pyörätuoli-logolla merkittyä nappia painamalla työntyy junan ja laiturin väliin. Liukuaskelma pienentää junan ja laiturin välistä rakoa.

U-linjoilla ei yleensä oteta lastenvaunuja kyytiin maksutta. Lastenvaunuja ei voida ottaa bussiin sisälle, sillä busseissa ei ole niitä varten varattua tilaa. U-liikenteessä noudatetaan lastenvaunujen osalta liikenteenharjoittajan omia määräyksiä. Oikeus kulkea ilman matkalippua, kun kuljettaa 0–6-vuotiasta lasta rattaissa tai vaunuissa, ei koske U-linjojen busseja.

Lasta polkupyörän lastenkuljetuskärryssä tai pyöräilyvaunussa (ilman polkupyörää) kuljetettaessa voi maksutta matkustaa yksi henkilö, eli yksi henkilö saa matkustaa kärryjen ja lapsen kanssa liputta. Tällöin kuljetuskärry tulkitaan lastenvaunuiksi/rattaiksi.  Jos tämä kuljetusvaunu on kiinni polkupyörässä, niin silloin tällaista liputta matkustamisoikeutta ei ole.

 


Polkupyörä

Pyörän saa ottaa mukaan lähijuniin ja metroon maksutta jos vaunuissa on tilaa, myös ruuhka-aikoina. Asemilla pyörää tulee taluttaa.

Suomenlinnan lautalla pyörän kuljettaminen on maksullista. Katso voimassaoleva hinta Suomenlinnan Liikenteen verkkopalvelusta.

Pyörää kuljettavan on huolehdittava siitä, ettei pyörästä aiheudu haittaa tai vaaraa muille matkustajille.

Polkupyöriä ei saa kuljettaa busseissa eikä raitiovaunuissa. Kokoontaitettavan polkupyörän saa kuitenkin ottaa mukaan bussiin tai raitiovaunuun kokoon taitettuna.


Matkatavarat

Joukkoliikenteessä voi kuljettaa mukanaan kohtuullisen määrän matkatavaroita. Sujuvasti mukana kulkevat esimerkiksi ostoskassit, matkalaukut, lastenvaunut tai sukset.

Tavaroiden kuljetuksesta ei saa olla haittaa muille matkustajille. Tämän vuoksi kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin kookasta tavarakuormaa, jos se hankaloittaa muiden matkustajien liikkumista vaunussa. Kuljettaja voi myös kieltäytyä ottamasta liikennevälineeseen useampia lastenvaunuja tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu.


Lemmikkieläimet

Koiria, kissoja ja muita lemmikkieläimiä voi kuljettaa mukanaan joukkoliikenteessä, jos niistä ei ole haittaa muille matkustajille. Lemmikeistä ei peritä maksua. Metrossa ja lähijunissa lemmikkejä voi kuljettaa vain vaunuissa, joissa ei ole kieltoa osoittavaa merkintää oven ulkopuolella.

Pienet lemmikit on paras kuljettaa sylissä, isot matkustavat jalkatilassa. Asemilla lemmikkiä on turvallisinta kuljettaa hissillä.

Näkövammaisen opaskoira, invalidin apukoira ja väestönsuojelukoira otetaan aina liikennevälineeseen.

Lemmikkieläimet U-liikenteen busseissa

Takaisin ylös