Liikennevälineessä

Lastenvaunut

Jos kuljetat 0–6-vuotiasta lasta lastenvaunuissa, rattaissa tai pyörätuolissa, saat matkustaa HSL:n joukkoliikennevälineissä ilman lippua. Lapsen ei tarvitse olla vaunuissa.

Matalalattiaisessa raitiovaunussa on tilaa vaunuille ja rattaille kahden etummaisen oven kohdalla, muissa raitiovaunuissa paikka löytyy keskiovilta. Bussiin rattaat menevät keskiovesta. Metrossa paras paikka on ovia vastapäätä – uusissa metrojunissa väljintä on vaunuparin keskiosassa. Lastenvaunuja saa kuljettaa myös lähiliikenteen junissa.

Korkealattiaisten bussien ja raitiovaunujen ovista rattaat nostetaan aina niin, että kädensija on vaunuun päin. Matalalattiaisesta bussista vaunut saa turvallisesti ulos vetämällä ne perässään kädensija edellä. Metroasemalla lastenvaunuja ja -rattaita kuljetetaan hissillä, sillä liukuportaat eivät ole niille turvallinen paikka. Huolehdithan myös matkan aikana, etteivät vaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan.

Bussin tai raitiovaunun kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin enempää vaunuja, rattaita tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu. Keravan sisäisillä linjoilla 5 ja 8 lastenvaunuja voidaan ottaa bussiin kuljettajan harkinnan mukaan.

Busseissa ja raitiovaunuissa on lastenvaununappi, jota painamalla ovet pysyvät pidempään auki. Lastenvaununappia kannattaa käyttää kaikkien niiden matkustajien, joiden liikkuminen ovissa on tavallista hitaampaa. Nappi sijaitsee oven läheisyydessä.

Lastenvaunut U-liikenteen busseissa


Polkupyörä

Pyörän saa 19.6. alkaen ottaa mukaan lähijunaan aina, jos kyytiin mahtuu. HSL ja VR aloittavat silloin kokeilun, jossa pyörää saa kuljettaa HSL:n lähijunaliikenteessä ja VR:n lähiliikenteessä maksutta kaikkina aikoina – myös aamu- ja iltaruuhkassa – jos vaunuissa on tilaa. Myös metrossa pyörää saa kuljettaa edelleen maksutta kaikkina aikoina. Kokeilu voidaan tarvittaessa keskeyttää.

Suomenlinnan lautalla pyörän kuljettaminen on maksullista. Katso voimassaoleva hinta Suomenlinnan Liikenteen verkkopalvelusta.

Pyörää kuljettavan on huolehdittava siitä, ettei pyörästä aiheudu haittaa tai vaaraa muille matkustajille.

Polkupyöriä ei saa kuljettaa busseissa eikä raitiovaunuissa. Kokoontaitettavan polkupyörän saa kuitenkin ottaa mukaan bussiin tai raitiovaunuun, mikäli se on pakattu pussiin tai vastaavaan.


Matkatavarat

Joukkoliikenteessä voi kuljettaa mukanaan kohtuullisen määrän matkatavaroita. Sujuvasti mukana kulkevat esimerkiksi ostoskassit, matkalaukut, lastenvaunut tai sukset.

Tavaroiden kuljetuksesta ei saa olla haittaa muille matkustajille. Tämän vuoksi kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin kookasta tavarakuormaa, jos se hankaloittaa muiden matkustajien liikkumista vaunussa. Kuljettaja voi myös kieltäytyä ottamasta liikennevälineeseen useampia lastenvaunuja tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu.


Lemmikkieläimet

Koiria, kissoja ja muita lemmikkieläimiä voi kuljettaa mukanaan joukkoliikenteessä, jos niistä ei ole haittaa muille matkustajille. Lemmikeistä ei peritä maksua. Metrossa ja lähijunissa lemmikkejä voi kuljettaa vain vaunuissa, joissa ei ole kieltoa osoittavaa merkintää oven ulkopuolella.

Pienet lemmikit on paras kuljettaa sylissä, isot matkustavat jalkatilassa. Asemilla lemmikkiä on turvallisinta kuljettaa hissillä.

Näkövammaisen opaskoira, invalidin apukoira ja väestönsuojelukoira otetaan aina liikennevälineeseen.

Lemmikkieläimet U-liikenteen busseissa

Takaisin ylös