Joukkoliikenteen laatukäytävät

Pohjois-Espoon ja Leppävaaran uusi bussilinjasto on laadittu HSL:n suunnitteluohjeen mukaisesti: pyrimme kasvattamaan joukkoliikenteen matkustajamääriä keskittämällä palvelua yhteisille reittiosuuksille. Tällöin tärkeimmille yhteysväleille muodostuu yhden tai useamman linjan yhdistelmänä tavanomaista tiheämpi vuoroväli, ja matkustaminen on entistä useammin mahdollista aikatauluja katsomatta.

Lisäksi joukkoliikenteen laatukäytävissä eri linjojen palvelua on pyritty tahdistamaan keskenään. Näin saadaan luotua tiheän vuorovälin lisäksi myös säännöllinen vuoroväli. Ihannetilanteessa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että bussit eivät enää kulje vuorotellen 5:n ja 25 minuutin välein vaan tasaisesti 15 minuutin välein. Näin matkustajat jakautuvat eri autojen kyytiin tasaisemmin ja liikenne muuttuu ylipäätään luotettavammaksi, kun esimerkiksi pysäkkiaikojen vaihtelu ei ole yhtä suurta.

Tässä on esitelty tärkeimpiä joukkoliikenteen laatukäytäviä, joita uusi linjasto tuo mukanaan.

Elielinaukio–Leppävaara–Espoon keskus

Uuden linjaston kruununjalokivi on uusi runkobussilinja 200, joka vielä 12.8.2019 kulkee linjanumerolla 235. Se liikennöi tasaisesti kymmenen minuutin välein varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan viikon jokaisena päivänä. Niinpä Espoon keskuksen, Jorvin, Karakallion, Leppävaaran, Pitäjänmäen, Meilahden ja Töölön välisille matkoille muodostuu täysin uusi ja selkeä tiheä yhteys.

Leppävaaraan ja Espoon keskukseen pääsee Helsingin keskustasta tietysti yhä nopeiten junalla, mutta uusi runkobussilinja parantaa matkantekoa etenkin siellä, missä juna-asemalle on matkaa.

Leppävaara–Meilahti

Osana runkobussilinjan 200 muodostamaa laatukäytävää myös yhteydet esimerkiksi Meilahden sairaala-alueelle paranevat merkittävästi. Lisäksi linjan 502 (Leppävaara-Meilahti-Merihaka) vuoroväli puolittuu nykyisestä, mikä parantaa yhteyksiä entisestään.

Leppävaara–Lintuvaara

Linja 555 kulkee edelleen kymmenen minuutin välein. Lisäksi linjojen 202 ja 203 vuoroväli tihenee, jolloin yhteydet Leppävaaran ja Vallikallion välisellä osuudella ovat etenkin ruuhkassa erittäin tiiviitä.

Leppävaara–Uusmäki

Linja 203 kulkee ruuhka-aikaan 10 minuutin välein.

Leppävaara–Viherlaakso

Leppävaaran ja Viherlaakson välille muodostuu entistä tasavälisempi yhteys. Linjat 236, 236B ja 239 ajavat Viherlaaksontietä pitkin, ja Turuntietä Leppävaarasta suoraan Turuntietä pitkin Viherlaakson ohi kulkevat linjat 227, 238 ja toki tuleva runkobussilinja 235.

Viherlaaksossa palvelua täydentää Viherlaaksonrantaan liikennöivä lähibussi 225.

Leppävaara–Järvenperä–Vanhakartano

Leppävaaran liityntälinjat 236, 236B ja 239 jatkavat Viherlaaksosta edelleen Järvenperään ja Vanhaankartanoon, ja tälle yhteysvälille muodostuu arkisin noin kymmenen minuutin vuoroväli

Leppävaara–Jupperi

Linja 215 muodostaa Leppävaaran ja Jupperin välisen pääyhteyden: se kulkee ruuhkassa 15 minuutin välein. Linja 214 kulkee välin Karakallion kautta ja liikennöi ruuhkassa 20 minuutin välein.

Leppävaara–Lähderanta

Linja 215 jatkaa Jupperista Lähderantaan ja kulkee ruuhkassa 15 minuutin välein. Lisäksi Linjat 236 ja 239 tarjoavat yhteyksiä Leppävaarasta Lähderantaan Viherlaakson kautta.

Espoon keskus–Miilukorpi–Karhusuo

Linjat 244 ja 245 ovat Espoon keskuksen liityntälinjoja ja kulkevat yhteisellä osuudellaan ruuhka-aikaan noin 15 minuutin välein.

Takaisin ylös