Pyörällä pääsee talvellakin

Pyöräily on erinomainen kulkutapa ympäri vuoden. Muutaman nyrkkisäännön avulla matkanteko on aivan yhtä mukavaa kuin kesäisinkin. Ota ilo irti talvipyöräilystä näiden vinkkien avulla!

Lämpötila +10 – 0 °C

Poutasää

Pienellä plussalla ja poutasäällä pukeutuminen ei vaadi erityistä pohdiskelua. Eniten tulee ottaa huomioon paljaaksi jäävät ihoalueet, jotka paleltuvat helposti.

Päälle kannattaa pukea esimerkiksi lämpimät merinovillaiset sukat sekä käsineet. Muuten voi pukeutua normaaleihin sään mukaisiin vaatteisiin tai esimerkiksi ohueen pyöräilyasuun, sekä ulkoiluun sopiviin kenkiin. Muistathan kuitenkin ohuen pipon tai putkihuivin kypärän alle!

Vesisade

Kun lämpötila on plussan puolella, mutta sade ei tunnu hellittävän, tulee erityistä huomiota kiinnittää kosteudelta suojautumiseen. Tähän tarkoitukseen sopivat erinomaisesti esimerkiksi sateen- ja tuulenpitävä kuoriasu tai tavallinen sadeasu, jonka alle puetaan normaali aluskerrasto sekä lämpimät sukat.

Pidä huoli myös siitä, että kengät pitävät sateen: niiden päälle voi pukea pyöräilyn ajaksi esimerkiksi muoviset kengänsuojat! Älä unohda myöskään vedenpitäviä käsineitä, pipoa, kypärän sateensuojaa sekä pyöräilylaseja, jotka takaavat näkyvyyden.

Lisävinkkejä

Iltojen pimetessä pyörään tulee kiinnittää valot. Kirkas valkoinen etuvalo ja punainen takavalo viestivät muille liikenteessä, missä pyöräilijä kulkee.

Heijastimet kannattaa pitää mukana matkassa aina. Valkoinen etuvalo ja punainen takavalo ovat hämärällä pyöräilijälle pakollisia. Etuvalona voit käyttää myös kypärään kiinnitettyä otsalamppua.

Lämpötila 0 – -10 °C

Poutasää

Kirpeät pikkupakkaset ja auringonpaiste luovat puitteet upealle pyöräretkelle. Kylmemmällä säällä tulee kuitenkin muistaa muutama seikka, joiden turvin matkanteko on mukavampaa.

Pyörällä liikkuvan kannattaa pukeutua lämpimään, mielellään villaiseen aluskerrastoon ja villaisiin sukkiin, joiden päälle voi laittaa pyöräilyasun tai normaaliin ulkoiluun sopivan vaatetuksen. Lisäksi huivi suojaa kaulaa ja esimerkiksi kypärämyssy tai putkihuivi lämmittää päätä. Pyöräilylasit suojaavat silmiä kylmältä tuulelta.

Räntä- tai lumisade

Räntä- tai lumisateella ei välttämättä tekisi mieli nousta pyörän selkään laisinkaan, mutta oikealla asenteella ja sopivilla varusteilla matkanteko sujuu mukavasti säällä kuin säällä.

Pukeutumalla sekä sateelta että tuulelta suojaavaan kuori- tai sadeasuun, ja kiskaisemalla alle villaa sisältävän lämpimän aluskerraston, pääsee jo pitkälle kylmälläkin säällä.

Muista kiinnittää erityistä huomiota sormiin ja varpaisiin, jotka paleltuvat helposti! Pää kannattaa pipon ja kypärän lisäksi suojata esimerkiksi hupulla, kypäränsuojuksella tai sadehatulla.

Muista myös

Nastarenkaat kannattaa vaihtaa polkupyörään samoihin aikoihin, kun autoihin vaihdetaan talvirenkaat.

Sen lisäksi, että polkupyörässä on valot ja heijastimet, kannattaa pyöräilijän käyttää myös heijastinliiviä. Näin takaat sekä omasi että muiden turvallisuuden liikenteessä.

Lämpötila -10 – -20 °C

Kun lämpömittarin lukema laskee alle kymmenen miinusasteen, kannattaa pyöräilijän vetää yllensä toppa-asu tai tuulta pitävä lämmin pyöräilyasu. Kerrospukeutuminen on avainsana kylmällä: kannattaa panostaa jopa kahteen lämpimään, villaa sisältävään aluskerrastoon sekä lämpimiin sukkiin.

Sormet kannattaa suojata tuplasti: lämpimien rukkasten tai hanskojen alle voi helposti pukea ohuet sormikkaat. Pää tulee kypärän alla suojata sekä kypärämyssyllä että ohuella pipolla, ja kaulaan kietoa lämmin, mutta hengittävä huivi. Pyöräilylasit tai jopa laskettelulasit suojaavat kasvoja viimalta, kun poljet menemään!

Älä unohda näitä

Kovemmilla pakkasilla kannattaa panostaa myös pyörän huoltoon, jotta suosikkikulkupelisi kestää vuodesta toiseen hyväkuntoisena. Säilytä pyörää sisätiloissa, jotta vaihteet ja vaijerit eivät jäädy, ja pidä huoli nastarenkaiden kunnosta.

Sähköavusteinen pyörä on loistava kulkupeli myös talvella – sen avulla selätät haasteellisetkin sääolosuhteet!