Pyöräily ja kävely

Ilo irti työmatkasta!

Pyöräily on kaupungissa usein kätevin tapa kulkea paikasta toiseen. Vähän pidemmälle matkalle saat lisävauhtia sähköpyörällä. Jos et jo pyöräile, mikset kokeilisi? 

Miksi pyöräillä työmatkat?

  1. Pyöräily lisää onnellisuutta: mitä pidemmän matkan pyöräilet, sitä paremmin voit
  2. Pyöräily virkistää aamuisin ja saa työasiat asettumaan iltapäivisin
  3. Pyörällä olet riippumaton ruuhkista ja vapaa aikatauluista
  4. Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä matkoilla (alle 5-6 km)
  5. Pyöräily kohottaa kuntoa
  6. Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan
  7. Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia
  8. Pyöräily on melutonta ja saasteetonta
  9. Pyöräily on helppoa ja edullista
  10. Pyöräily on hauskaa!

Kuntoliikunta parantaa työkykyä ja vähentää sairauspoissaoloja. Työnantaja, katso tästä vinkkejä pyöräilyyn kannustamiseen:

Työpaikan pyöräilyvinkit, PowerPoint


Fiksu liikkuja huomioi muutkin

Liikenne sujuu ja on turvallista, kunhan liikkujat toimivat liikennesääntöjen mukaan ja huomioivat toisensa. Joustavuutta tarvitaan kaikilta liikkujilta. Liikenne on yhteispeliä, jossa sääntöjen noudattaminen ja huomaavaisuus tekevät matkasta sujuvamman, turvallisemman ja kivemman – olitpa sitten pyöräilijä, jalankulkija tai autoilija!

Kävelijän ja pyöräilijän liikennesäännöt (Liikenneturva)

Autoilija, ole tarkkana risteyksissä (Liikenneturva)

Ohjeita pyöräilijälle (Helsingin Polkupyöräilijät -verkkopalvelu)
Kaupunkifillaroijan etiketti (Helsingin Sanomat, Nyt-liite)

Ohjeita autoilijalle (Helsingin Polkupyöräilijät -verkkopalvelu)
Ohjeita jalankulkijalle (Helsingin Polkupyöräilijät -verkkopalvelu)


Ota oikotie tai polje puolimatkaan

Matkan teko kävellen tai pyörällä on erinomaista hyötyliikuntaa. Mikä parasta, molemmat kulkutavat ovat lisäksi täysin päästöttömiä. Pyörä on usein nopein kulkuneuvo alle viiden kilometrin matkalla.

Pyöräilyn ja kävelyn Reittiopas neuvoo parhaat pyöräily- ja kävelyreitit. Palvelussa on myös kalori- ja päästölaskurit.

Pyöräily ja joukkoliikenne liittyvät hyvin yhteen. Yhdistä pyöräilyn ja joukkoliikenteen parhaat puolet: aja osa matkasta pyörällä ja jatka joukkoliikenteellä perille. Liityntäpysäköintialueilla on tilaa myös pyörille.


Pyörän kuljettaminen joukkoliikennevälineissä

Metrossa polkupyöriä saa kuljettaa kaikissa vaunuissa, jos polkupyörälle on tilaa. Taluta pyörää asemilla ja käytä hissiä liikkumiseen aseman eri tasojen välillä.

Lähijunassa polkupyöriä saa kuljettaa ruuhka-aikojen ulkopuolella, jos junissa on tilaa. Pyöriä ei saa kuljettaa junissa maanantaista perjantaihin klo 7-9 eikä klo 15-18.

Suomenlinnan lautalla polkupyörää saa kuljettaa lisämaksua vastaan. Maksun suuruudesta päättää Suomenlinnan Liikenne Oy.

Bussissa ei saa kuljettaa polkupyöriä.

Raitiovaunuissa  ei saa kuljettaa polkupyöriä.

Poikkeuksena on pienen kokoontaitettavan polkupyörän kuljettaminen omassa kantopussissaan. Sitä voi kuljettaa kaikissa joukkoliikennevälineissä kaikkina kellonaikoina. Katso MTV:n ajankohtaisohjelma "Taittopyörä tuo vapautta liikkumiseen".


Matka-aikakartat

Matka-aikakartta näyttää, kuinka nopeasti pääset haluamaasi paikkaan joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä. Voit myös katsoa kartalta, miten pitkälle pääset annetun minuuttimäärän kuluessa.


Kaupunkipyörät

Helsingin kantakaupunkiin saadaan kaupunkipyörät kesällä 2016. HKL on tehnyt sopimuksen Moventian ja Smooven kanssa kaupunkipyöräpalvelusta. Kaupunkipyörät on tarkoitettu osaksi kaupunkilaisen matkaketjua, joten ne saa käyttöönsä HSL:n matkakortilla. Kaupunkipyörät tulevat myös osaksi Reittioppaan reititystä. Ensi vaiheessa pyöriä on saatavilla 500 kappaletta 50 telineessä.  Lisätietoa kaupunkipyöristä (HKL).

Takaisin ylös