Me ollaan pyöräilijöitä kaikki.

Kun kerran on oppinut pyörällä ajamisen taidon, on aina pyöräilijä. Eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa. Polkaise mukaan!

Pyöräilijä. Sinä olet…

 1. Onnellinen. Mitä pidemmän matkan pyöräilet, sitä paremmin voit.

 2. Pirteä. Pyöräily virkistää ja poistaa stressiä.

 3. Vapaa. Pyörällä olet riippumaton ruuhkista ja aikatauluista.

 4. Nopea. Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä matkoilla (alle 5-6 km).

 5. Hyvässä kunnossa. Pyöräily kohottaa kuntoa.

 6. Sopivan kokoinen. Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan.

 7. Terve. Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia.

 8. Ympäristön ystävä. Pyöräily on melutonta ja saasteetonta.

 9. Fiksu. Pyöräily on helppoa, edullista ja hauskaa.

 10. Esikuva. Me ollaan pyöräilijöitä kaikki. Kaikki eivät vain vielä sitä tiedä.

Liikenne on yhteispeliä ja pyöräliikenne on osa sitä

Pyöräily on nopeaa, helppoa ja hauskaa. Pyöräilijänä olet osa liikennettä. Pidä huolta itsestäsi, pyörästäsi ja ota ilo irti kaupungin kaduilla rullaamisesta!

Muutama hyödyllinen vinkki kaupungissa pyöräilyyn:

 • Aja pyörätiellä, jos sellainen on.
 • Kun pyörätietä ei ole, sinulla on oikeus ja velvollisuus ajaa ajoradalla. Ajoradalla aja kuin autolla.
 • Jalkakäytävällä ajaminen on kielletty, jos et ole alle 12-vuotias. Hyppää pois satulasta ja taluta pyörää.
 • Näytä suuntamerkki kääntyessä.
 • Aja yksisuuntaisella pyöräväylällä vain yhteen suuntaan.
 • Huomioi vasemmalle kääntyminen.
 • Pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja.
 • Opettele liikennesäännöt ja noudata niitä.

Katso lisää ohjeita HePon sivulta

Veera

Kannelmäki, Helsinki

Pyöräilen kaikkialle: töihin, kylään ja kauppaan. Teen myös vapaa-ajalla pyörälenkkejä. Aloitin ympärivuotisen pyöräilyn kolmisen vuotta sitten. Toivoisin, että pyöräteiden talvikunnossapitoa parannettaisiin, jotta ajaminen olisi turvallisempaa ja rennompaa.

Ykköspyöräni on Cannodale Caad 12 105 disc, maantiepyörä hydraulisilla levyjarruilla, jonka ostin heinäkuussa 2017. Talvipyöränä on GR Grade AL 105, cyclocross. Kannattaa kokeilla hyvää pyörää, jotta ymmärtää, että pyörissä on eroa ja hyvällä pyörällä ajamista suurempaa nautintoa ei ole. Liian usein ihmiset ajavat vääränkokoisilla ja huonolaatuisilla pyörillä, joilla ei jaksa polkea montaakaan kilometriä.

Suosikkireittejäni ovat mutkittelevat ja vaihtelevat pikkutiet kauniissa maisemissa.

Pyöräilyssä on parasta vapauden tunne ja mahtavat kanssapyöräilijät!

Reetta

Etu-Töölö, Helsinki

Jos minun pitäisi valita vain yksi esine nykyisestä omaisuudestani, valitsisin pyöräni. Se edustaa minulle vapautta ja hyvää mieltä. Toki myös terveyttä, mutta parasta pyörässäni on vapaus. Oli tilanne mikä tahansa, pääsen paikkaan kuin paikkaan juuri silloin, kun haluan.

Pyöräilen kaikki alle 10 kilometrin matkat eli työmatkat, vapaa-ajanmatkat, kauppareissut - ihan kaikki. Meillä koko perhe pyöräilee ympäri vuoden. Talvisin ajetaan vain hiljempaa. Töölönlahdella on ihana pyöräillä varsinkin nyt, kun reitti on talvikunnossapidon erikoisreittiä.

Suurin osa ihmisistä on tosi fiksuja liikenteessä, mutta toivoisin, että ihan kaikki ottaisivat muut huomioon liikkuessaan. Kohteliaisuus tai pieni hymy ovat mahtavia tuoden päivään lisää energiaa.

Toni

Ylästö, Vantaa

Pyöräni on Ridley Xbow, Cyclocross vuosimallia 2011. Ostin sen vähän käytettynä tutulta. Cyclon lisäksi minulla on maastopyörä ja maantiepyörä. Kesäisin lomaillessani kotiseudulla ajelen paitsi maantiepyörällä myös kunnostamallani 80-luvun Tunturi Superilla.

Pyöräilen lähes joka päivä, ympäri vuoden. Työmatkani kulkee Helsingin keskuspuiston läpi, joten pääsen luontoon päivittäin. Viikonloppuisin ja iltaisin käyn pyörälenkeillä 2-4 kertaa viikossa. Työmatkat pyöräilen yksin, mutta pyörälenkeillä käyn ystävien kanssa. Kesäisin teemme perheen kanssa pyöräretkiä ja lisäksi osallistun maantiepyöräilytapahtumiin.

Pyörästä ja matkasta riippumatta minulla kulkee aina mukanani tarvittavat työkalut, minipumppu ja sisäkumi siltä varalta, että matkalla esimerkiksi rengas puhkeaa tai ketjut katkeavat.

Johanna

Pohjois-Haaga, Helsinki

Meidän perheellä ei ole autoa, mutta liikumme paljon. Pyörällä, joukkoliikenteellä, vuokra-autolla ja taksilla. Ajan pyörällä työmatkat ympäri vuoden, mutta en päivittäin. Flunssaisena jätän pyörän suosiolla kotiin ja myös kokouspäivinä hyppään joukkoliikenteen kyytiin.

Meidän koko perhe käy pyörällä kaupassa, uimahallissa, kirjastossa ja futistreeneissä. Vuodenaika ei juuri rajoita pyörien käyttöä, mutta pidemmille pyöräretkille lähdemme vain kesäisin.

Iän myötä pyöräilyn merkitys on korostunut myös liikuntamuotona, sillä ilman pyörää en liikkuisi riittävästi. Mutta kyllä minua välillä laiskottaa. Mieheni ja poikani polkivat kevyesti 20 km matkan Nuuksioon, mutta minä nousin naapurin auton kyytiin. Oikein tyytyväisenä.

Petri

Tapiola, Espoo

Pyöräni on noin 20 vuotta sitten ostettu sininen Corratec Free Ride Classic, jossa on 18 vaihdetta ja alumiinirunko. Säännöllisellä huollolla pyörä on säilynyt oikein hyvin. Muutaman vuoden päästä voisin hankkia sähköavusteisen pyörän, jossa olisi vähän kuljetuskapasiteettiakin kauppareissuja varten.

Opin pyöräilemään 50-luvulla. Silloin kolmipyöräisestä siirryttiin suoraan aikuisten pyörään, jota ajettiin tangon välistä. Aluksi se oli aika vaikeaa ja teki kipeääkin, mutta kun sen oppi, se oli helppoa.

Kun olin vielä töissä, pyöräilin noin 1 500 km vuodessa. Siinä sai ilmaisen kuntosalin ja lisäksi säästi aikaa ja rahaa. Nyt eläkkeellä työmatkapyöräilyn tilalla on retkiä lähimaastoihin, jalkapallomatseihin, elokuviin, golfkentälle ja satunnaisiin palavereihin. Pyöräilen useimmiten vaimoni kanssa.

Pyöräilykausi alkaa keskimäärin huhtikuun puolessa välissä ja jatkuu marraskuun puolelle. Parasta pyöräilyssä on raikkaan ilman lisäksi se, että maisemat vaihtuvat sopivasti.

Ismo

Länsi-Helsinki

Pyöräni on hopeanvärinen Corratec 29er Base vuosimallia 2012. Ostin sen näkemättä, mutta sattui kohdalleen: pyörässäni on lähes täydellinen geometria ja erinomaiset mahdollisuudet vaihdella eri ajoasentojen välillä. Siinä on myös selkää hellivät paksut renkaat ja jousitettu satulatolppa.

Jäin pyöräilyn lumoihin heti lapsena, kun pääsin eroon apupyöristä itsenäisesti lähikatuja rullaamaan. Parisenkymmentä vuotta sitten päätin, että sää on vain pukeutumiskysymys ja sade mahdollisuus ottaa virkistävä kasvohuuhtelu. Aloin pyöräillä kaikki mahdolliset matkat plussakelillä. Muutama vuosi sitten laajensin pyöräilykauden ympärivuotiseksi.

Lasten myötä hankin peräpyörän sekä telineet etupyörälaukuille. Vauhti hidastui, mutta sainpa tehokkaammat treenit lyhyemmilläkin matkoilla.

Toivon, että polttomoottoreilla varustettujen liikennevälineiden määrä  vähenisi ja voisimme nykyistä useammin nauttia ajosta raittiissa ilmassa, hiljaisuuden vallitessa.