Sellainen pyörä, millainen pyöräilijä.

Kun valitset pyörää, mieti ainakin, kuinka pitkiä matkoja ja millaisissa maastoissa pääsääntöisesti ajat. Entä ajatko ympäri vuoden vai oletko visusti kesäpyöräilijä? Koeaja eri pyörätyyppejä ja löydä sopiva.

Retkipyörä on kelpo juhta pidemmilläkin matkoilla. Sen tavaratelineeseen saa esimerkiksi sivulaukkujen avulla kätevästi kiinni isompiakin kuormia. Joissain malleissa on telineet sekä edessä että takana. Kuormasta huolimatta retkipyörä rullaa mukavasti maanteilläkin.

Maastopyörä on nimensä mukaisesti kotonaan maastossa. Maantiellä pyöräily voi olla sillä melko raskasta. Maastopyörässä on leveät renkaat, joissa on hyvä pito haasteellisemmissakin maastoissa. Ajoasento on melko pysty, jotta matkalle mahdollisesti osuviin kiviin, kantoihin ja käpyihin olisi helpompi reagoida. 

Maantiepyörä/kilpapyörä on pitkin hyväkuntoisia asfalttiteitä huristavan pyöräilijän valinta. Pyörätyypin suunnittelun johtolankana on ollut vauhti. Pyörässä on mm. kapeat renkaat ja alaspäin käyristyvä ohjaustanko. Ajoasento on matala, ja lokasuojat ja tavaratila on riisuttu pois. Näin pyörä on mahdollisimman kevyt ja ilmanvastus jää mahdollisimman pieneksi.

Fitness-pyörä on maantiepyörän ja hybridin sekoitus.  Sillä voi ajaa hyväkuntoisilla hiekkateillä, mutta se sopii hyvin myös maanteillä ajoon. Fitness-pyörissä on yleensä kapeat ja kevyet pyörät. Se on suunniteltu kuntoiluun, ei niinkään tavaran kuljetukseen.

Hybridipyörä on sekoitus maastopyörää ja maantiepyörää. Sillä kelpaa ajella erilaisissa maastoissa sekä maantiellä. Monipuolisuutensa vuoksi hybrideista on tullut suosittu pyörätyyppi.

Läskipyörä/fatbike on kehitetty alun perin Alaskan lumikeleihin ja se onkin suosittu talvipyörä myös Suomessa. Pyörässä on paksut ja leveät renkaat, joiden ansioista sillä on helppo ajaa pehmeässä maastossa, lumen lisäksi esimerkiksi hiekassa ja mudassa.

Taittopyörä on kätevä menopeli kaupungissa, sillä sitä voi kokoontaitettuna kuljettaa myös joukkoliikennevälineissä. Pyörän rungossa on saranat, joista rungon saa taitettua kasaan. Taittopyörässä on normaalia pienemmät renkaat, minkä vuoksi se soveltuu paremmin lyhyemmille matkoille.

Sähköpyörä (kutsutaan myös sähköavusteiseksi pyöräksi) sopii erityisen hyvin pidemmille matkoille, mäkisille reiteille tai vastatuuleen polkiessa. Pyörän moottori toimii, kun polkimet pyörivät, ja sähköavustus loppuu, kun nopeutta on yli 25 km/h. Pyörän akku ladataan yleensä laturilla. Sähköpeli on hyvä ratkaisu myös työasiointiin: kokousmatkan taittaa hikoilematta, mutta ulkoilmasta ja kevyestä liikunnasta virkistyneenä. Lue lisää: http://hslsahkopyorakokeilu.blogspot.fi/

Citypyörä on suunniteltu erityisesti kaupunkiajoon. Se sopii hyvin esimerkiksi kauppareissuille ja muille lyhyille matkoille. Citypyörä on useimmiten melko edullinen ja vaivaton huoltaa. Vaihteita löytyy 1-8 ja pyörässä on yleensä jalkajarru. Citypyöräilijä istuu mukavasti pystyasennossa, jolloin selkä ei rasitu.

Sinkulapyörä on yksivaihteinen polkupyörä, jossa on vapaaratas: polkemisen voi lopettaa myös vauhdissa. Sinkulassa kannattaa olla jarru edessä ja takana.

Fiksipyörä on kiinteävälitteinen pyörä eli siinä ei ole vapaaratasta. Pyörää pitää polkea koko ajan, kun sillä ajaa. Fiksi on yksivaihteinen eikä siinä yleensä ole käsijarrua.

Nojapyörä on polkupyörä, jossa istutaan nojatuolimaisessa asennossa tai makuuasennossa. Näin ilmanvastus jää pienemmäksi kuin perinteisessä pyörässä ja nojapyörät kulkevat niitä nopeammin tasaisella pinnalla ja alamäessä.

Tandempyörä on todellisen kimppapyöräilijän valinta. Tandem liikkuu useamman, yleisimmin kahden, polkijan lihasvoimalla. Pyörässä on pidempi runko ja satulat sekä polkimet jokaiselle polkijalle erikseen. Tandemilla ajo vaatii harjoittelua, sillä polkijoiden on tehtävä yhteistyötä.

Tavarapyörä sopii paitsi tavaran myös lasten kuljetukseen. Malleja löytyy monenlaisia, esimerkiksi laatikkopyörä, pitkäperäpyörä ja taakkapyörä. Sähköavustusteinen malli tekee polkemisesta kevyempää.

Peräpyörä on polkupyörän perään kiinnitettävä pyörä lapselle, jossa lapsi pystyy polkemaan. Peräpyörä voi olla myös kaksipyöräinen ja useammalle lapselle. Peräpyörässä on yleensä polkupyörän satula ja polkimet.

Perävaunu tekee hetkessä tavallisesta polkupyörästä tavaran- tai lastenkuljetusvälineen. Perävaunu on kätevä peli, sillä sen voi esimerkiksi jättää lastentarhan pihaan ja polkaista pelkällä pyörällä eteenpäin.

Kaupunkipyörät rullaavat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla huhti-lokakuussa

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä, jonka jokainen Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla liikkuva voi lunastaa käyttöönsä.

Helsingissä ja Espoossa on yhtenäinen pyöräjärjestelmä, Vantaalla omansa.

Kaupunkipyörien käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy jokaisella pyörän käyttökerralla puolen tunnin käyttöaika. Lisämaksusta kaupunkipyörää voi kerralla käyttää pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia. Vantaan palvelussa on käytössä myös minuuttiveloitus, jonka voi hankkia CityBike Vantaan sovelluksella.

Pyörä otetaan käyttöön pyöräasemalta, ja käytön jälkeen se palautetaan takaisin pyöräasemalle.

Helsingissä ja Espoossa on 350 asemaa ja 3 500 pyörää. Vantaalla on 100 asemaa ja 1 000 pyörää. Hyppää kyytiin!

Tutustu tykättyihin kaupunkipyöriin.