Reittiopas: ohjeet

Palvelukuvaus

Reittiopas.fi on HSL:n tarjoama reitti- ja aikataulupalvelu HSL-alueen (Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo) joukkoliikennettä käyttäville.

Palvelu koostuu seuraavista toiminnallisuuksista:

Oma Reittiopas on käyttäjän henkilökohtainen tili, johon voi tallentaa pysyvästi omia pysäkkejä ja reittejä sekä tilata poikkeustiedotteita. Oma Reittiopas vaatii kirjautumisen, joka on kaikille ilmainen.

Reittihaku etsii nopeimman reitin kahden osoitteen välillä annettuna ajankohtana. Ehdotuksissa voi painottaa myös muita hakuehtoja, esimerkiksi vaihtojen määrää tai kävelymatkan pituutta, käyttämällä tarkennetun haun vaihtoehtoja.

Omat pysäkit näyttää halutun pysäkin seuraavat lähdöt. Pysäkit voidaan tallentaa Oma Reittiopas -palveluun.

Poikkeusinfo kertoo joukkoliikenteen häiriöistä. Poikkeusinfon henkilökohtaiset asetukset tehdään Oma Reittiopas -palvelussa.

Aikataulut ja pysäkit sisältää linja- ja pysäkkikohtaiset aikataulut. Aikatauluja voi etsiä hakutoiminnoilla tai selata liikennevälineen tai paikkakunnan mukaisesti.

Linjakartta näyttää haluttujen liikennevälineiden linjat sekä pysäkkien sijainnit ja niiden seuraavat lähdöt.

Pyöräily ja kävely etsii lyhyimmän pyöräily- tai kävelyreitin annetun kulkuväylän mukaisesti.

Oma matkakortti -palvelu kertoo oman kortin tiedot. Palvelu avautuu erilliseen näkymään.

Hinnat sisältää tiedot kaikkien HSL:n lipputyyppien hinnoista.


Oma Reittiopas

Oma Reittiopas on henkilökohtainen käyttäjätili, joka vaatii kirjautumisen palveluun. Palveluun kirjautuminen on maksutonta. Oma Reittiopas -palveluun on mahdollista tallentaa pysyvästi reittihakuja ja pysäkkejä. Palvelussa voi myös tilata poikkeustiedotteita ja tallentaa joitakin henkilökohtaisia asetuksia. Palvelu koostuu seuraavista näkymistä:

Reitit

1. Lista tallennetuista reiteistä. Voit tallentaa reittejä Reittihaku-näkymästä, Edelliset haut -listasta.

Pysäkit

 1. Tallennetun pysäkin seuraavat lähdöt. Voit lisätä pysäkkejä Lisää uusi pysäkki -toiminnolla, kohdassa 5.
 2. Muokkaa ja poista linkit. Voit valita, mitkä linjat näytetään seuraavissa lähdöissä.
 3. Vaihda tarkasteltavaa ajankohtaa.
 4. Avaa pysäkin tiedot koko näytölle. Tiedot avautuvat uuteen ikkunaan.
 5. Lisää uusi pysäkki. Haku etsii pysäkin kartalta, josta se voidaan tallentaa omiin pysäkkeihin.

Poikkeusinfo

 1. Valitse ne linjat, joista haluat tilata poikkeustiedotteet sähköpostiisi. Bussilinjojen tarkemmat valinnat aukeavat alueen nimestä.
 2. Valitse kellonajat ja päivät, jolloin haluat tiedotteita.
 3. Valitse, onko palvelu aktiivinen vai keskeytetty.

Omat tiedot

Omat tiedot -välilehti sisältää henkilökohtaiset käyttäjätiedot ja asetukset. Sähköpostiosoite toimii palvelun käyttäjätunnuksena.


Reittihaku

 

 1. Kirjoita katuosoite, pysäkin nimi tai paikka tekstikenttään. Esimerkiksi "Kuusitie 3" tai "Helsingin rautatieasema". Kirjoita hakusanasta vähintään 3 ensimmäistä kirjainta. Mikäli antamallasi hakusanalla löytyy useampia vaihtoehtoja, paras osuma valitaan oletukseksi ja tekstikentän alapuolelle ilmestyy linkki muihin vaihtoehtoihin. Huom! Voit antaa osoitteen yhteydessä myös kaupungin nimen (esim. "Kuusitie 3, Vantaa").
 2. Valitse paikka kartalta. Tekstikentän oikealla puolella olevasta Kartta-linkistä avautuu ikkuna, jossa valitaan osoite napsauttamalla karttaa. Valittu osoite viedään Mistä/Mihin-kenttään Vie hakukenttään -painikkeella.
 3. Valitse paikka hakemistosta. Tekstikentän oikealla puolella olevasta A-Ö-linkistä avautuu hakemisto, josta voit hakea haluamaasi kohdetta kadunnimien, pysäkkien ja paikkojen listauksista. Hakemistosta valittu kadun, kohteen tai pysäkin nimi viedään Mistä/Mihin-kenttään klikkaamalla sitä hakemistossa.
 4. Kellonaika. Reittiopas käyttää tämänhetkistä kellonaikaa oletuksena. Voit myös syöttää kenttiin haluamasi kellonajan, jolle haet reittiä. Mikäli haet reittejä puolenyön jälkeiselle ajalle, ole tarkkana päivämäärän kanssa, jotta saat reittiehdotukset tarkoittamallesi vuorokaudelle. Voit valita, haluatko antaa ajankohdan lähtöaikana vai perilletuloaikana. Oletuksena on lähtöaika.
 5. Päivämäärä. Reittiopas käyttää tämänhetkistä päivämäärää oletuksena. Voit myös valita haluamasi päivämäärän kalenterista. Mikäli haet reittejä puolenyön jälkeiselle ajalle, ole tarkkana päivämäärän kanssa, jotta saat reittiehdotukset tarkoittamallesi vuorokaudelle. Kalenterissa esitetään ne päivät, joille aikatauluja on saatavilla.
 6. Käynnistä haku painamalla Hae reitti -painiketta.
 7. Mikäli haluat hakea pyöräilyreitin, käytä vihreää pyöräilypainiketta.
 8. Edelliset haut. Listaan tallentuu automaattisesti tekemäsi haut. Voit tehdä haun valitsemalla tallentuneen reitin. Voit poistaa tallennetut haut listan lopussa olevasta linkistä. Haut tallentuvat selaimen evästeisiin, jossa hakujen säilymisaika riippuu käyttäjän asetuksista. Voit tallentaa haut myös pysyvästi Oma Reittiopas -palveluun.

Hakutulos - Reittiehdotus

Hakutuloksista näytetään ensin reittiehdotus. Reittikoosteesta näet ehdotettujen reittien tärkeimmät tiedot, kuten matkan keston, käytettävät liikennevälineet ja kävelymatkan. Halutun reitin tarkempi reittikuvaus saadaan esiin klikkaamalla reittiehdotusriviä, jolloin valitun reittiehdotuksen tarkempi reittikuvaus vaihtokarttoineen päivittyy reittikoosteen alapuolelle.

Voit muokata reittiehdotusta:

 1. Reititystavalla. Oletuksena on nopein reitti.
 2. Reitityksessä käytettävillä kulkuvälineillä.
 3. Reittiehdotusten määrällä.
 4. Siirtämällä lähtöaikaa Edelliset- tai Seuraavat-painikkeilla

Hakutulos - Reitin tiedot

Reitin tiedot kertoo valituista reiteistä yksityiskohtaiset matkan tekoon tarvittavat tiedot.

 1. Reittiseloste sisältää listan liikennevälineistä ja reitillä olevista pysäkeistä.
 2. Valitse liikenneväline nähdäksesi linja-aikataulun.
 3. Valitse pysäkin nimi nähdäksesi sen sijainnin kartalla.
 4. Avaa pysäkkiaikataulu valitsemalla pysäkin numero.
 5. Tarkastele koko reittiä tai vain vaihtopaikkoja, lisäksi voit vaihtaa ilmakuvan karttapohjaksi.
 6. Katso tarkemmat tiedot reittien hiilidioksipäästöistä napsauttamalla päästökuvaketta.
 7. Tulosta tai lähetä reittiohjeet.

Tarkennettu haku

Tarkennettu haku avautuu hakulomakkeen Tarkennettu haku -välilehteä napsauttamalla. Perushaussa käytettävien hakuehtojen lisäksi tarkennettu haku mahdollistaa yksityiskohtaisempien hakuehtojen asettamisen haetuille reiteille sekä tarjoaa mahdollisuuden asettaa reitille nk. kauttakulkupisteen. Voit myös tallentaa käyttämäsi asetukset. Huomaa, että Tarkennettu haku -välilehdellä tallennettuja asetuksia käytetään tallennuksen jälkeen myös tehtäessä hakuja tavallisessa reittihaussa.

Tarkennetun haun mahdollisuudet, joita ei ole tavallisessa haussa:

 1. Anna välietappi, jonka kautta reitti kulkee. Voit myös määritellä, kuinka pitkä aika välietapissa vietetään.
 2. Muuta vaihtomarginaalia. Vaihtomarginaali tarkoittaa liikennevälineen vaihdolle laskettavaa varmuusaikaa. Oletuksena käytetään 3 minuutin marginaalia, mikä tarkoittaa sitä, että jos arvioitu saapumisaika pysäkille on 8.30, kulkuneuvo, johon vaihdetaan, saa lähteä tältä pysäkiltä aikaisintaan 8.33. Marginaalin pienentäminen saattaa johtaa nopeamman yhteyden löytymiseen, mutta samalla epävarmuus yhteyden toteutumisesta käytännössä kasvaa. Tietyille liityntäyhteyksille on asetettu kiinteä marginaali, johon käyttäjän asettama marginaalin muutos ei vaikuta.
 3. Aseta kävelynopeus. Kävelynopeudelle on valittavissa viisi vaihtoehtoa: hidas (30 metriä minuutissa), oletus (70 metriä minuutissa), nopea (100 metriä minuutissa), juoksu (200 metriä minuutissa) ja pyöräily (300 metriä minuutissa). Oletuksena käytetään 70 metriä minuutissa, joka on yleisesti liikennesuunnittelussa käytetty kävelynopeus kaupunkioloissa.
 4. Lippuvyöhykkeet. Voit rajata hakua koskemaan vain tiettyä maksualuetta. Teknisten rajoitusten vuoksi lähiseutu 2 -aluetta (Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo ja Kirkkonummi) ei toistaiseksi ole vaihtoehdoissa.
 5. Näytä esteettömyystiedot -valinnalla näet pysäkkien esteettömyysluokituksen hakutuloksessa.
 6. Tallenna asetukset, mikäli haluat käyttää valitsemiasi hakuehtoja myös tavallisessa haussa.

Linkit reittihakuun

Reittihakuun on mahdollista tehdä omia pysyviä linkkejä. Linkissä voi käyttää sekä lähtöpaikkaa että määränpäätä tai vain jompaakumpaa tarpeen mukaan. Parametrit lisätään URL-osoitteeseen kysymysmerkin perään ja eri parametrit erotetaan toisistaan &-merkillä. Osoitenumero erotetaan kadunnimestä plus-merkillä (+) ja kaupungin nimi osoitenumerosta pilkulla (,). Kaupungin nimen ilmoittaminen kadun perässä ei ole välttämätöntä, mikäli kyseinen kadunnimi löytyy vain yhdestä kaupungista. Mahdollinen välilyönti kadunnimessä koodataan myös plus-merkillä (+). Esimerkiksi:
http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2,helsinki
http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2&to=kuusitie+5,helsinki

Linkeissä voidaan käyttää seuraavia parametrejä
Lähtö: from=
Kauttakulku: via=
Määränpää: to=
Vuosi: year=
Kuukausi: month=
Päivä: day=
Tunti: hour=
Minuutti: minute=
Lähtöaika: timetype=departure
Saapumisaika: timetype=arrival

Reittihaku käyttää ajan oletuksena nykyhetkeä. Reittihaussa on mukana vain tietyn aikavälin aikataulu- ja reittitiedot, joten year, month ja day aikaparametrejä kannattaa käyttää vain kertaluonteisissa linkeissä, kuten esimerkiksi kutsussa tiettyyn tapahtumaan. Antamalla ainoastaan tunti- ja minuuttiparametrit linkki on monikäyttöisempi, koska päiväksi tulee aina automaattisesti kuluva päivä. Esimerkiksi:
http://www.reittiopas.fi/fi/?from=keskuskatu+2&to=kuusitie+5,helsinki&hour=16&minute=15

HSL pidättää oikeuden muuttaa linkityksen toimintaa ilman eri ilmoitusta.

Upotettava hakulomake

HTML sivuille voidaan upottaa HSL:n reittihakulomake. Kopioi lomakkeiden (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) koodi erillisestä tekstitiedostosta
reittihaku_fi_sv_en.txt
ja liitä se omalle sivullesi.

Hakulomakkeen mistä- ja minne-hakukentät voidaan määritellä esitäytetyksi. Esimerkiksi minne-kenttään on alla määritelty määränpään osoite: Opastinsilta 6, Helsinki. Toimivuuden varmistamiseksi kentissä suositellaan käytettävän pelkkiä katuosoitteita. Katuosoitteet lisätään input-kenttien from ja to value-parametrin arvoksi. Esimerkiksi:

<input type='text' value='Opastinsilta 6, Helsinki' name='to' id='inputTo' class='inputText' style='color: black;'> (määränpää)

Lisäämällä tyylimäärityksen "style='color: black;'" ei esitäytetty osoite näy harmaana.

Jos hakulomakkeen ulkoasu ei jostain syystä sovi sivuille, voi myös muita tyylimäärityksiä lisätä lomakkeeseen (esimerkiksi "style='width: 200px;'"). Suoraan lomakkeeseen tehdyt määritykset korvaavat ulkoisen tiedoston (reittiopasBox.css) määritykset. Tyylimääritysten tekoon löytyy verkosta ohjeistuksia esimerkiksi hakemalla "css tutorial".

HSL pidättää oikeuden muuttaa hakulomakkeen toimintaa ja ulkoasua ilman eri ilmoitusta.

 


Omat pysäkit

Omat pysäkit -palvelu kertoo seuraavat lähdöt valituilta pysäkeiltä. Käytettävät pysäkit tallentuvat selaimen evästeisiin, tai ne voidaan tallentaa pysyvästi Oma Reittiopas -palveluun.

 1. Valitse yksi näytettävä pysäkki. Mikäli käytät palvelua ensimmäistä kertaa, palvelussa on oletuksena joitakin esivalittuja pysäkkejä.
 2. Vaihda tarkasteltavaa ajankohtaa Edelliset- tai Seuraavat-painikkeilla.
 3. Lisää uusi pysäkki valitsemalla se kartalta. Valitse avautuvasta ikkunasta tähdellä merkitty Lisää omiin pysäkkeihin -linkki.

Poikkeusinfo

Poikkeusinfo tiedottaa häiriöistä, jotka vaikuttavat merkittävästi joukkoliikenteen aikatauluihin.

 1. Tilaa tiedotteet sähköpostiisi. Tilaus edellyttää rekisteröitymistä Oma Reittiopas -palveluun.
 2. Liikennemuodot ja linjatunnukset niiltä linjoilta, joilla on poikkeuksia. Avaa tarkemmat tiedot klikkaamalla linjatunnuksia.

Aikataulut ja pysäkit

Aikataulut ja pysäkit -palvelusta saa suunnitellut linja- ja pysäkkiaikataulut. Lisäksi sitä kautta voidaan etsiä pysäkkien seuraavat lähdöt. Kartalle avautuva näkymä, jossa on pysäkkien seuraavat lähdöt, sisältää reaaliaikaista tietoa niistä vuoroista, joista sitä on saatavilla.

 1. Kirjoita aikatauluhaun tekstikenttään linjatunnus tai paikan nimi.
 2. Kirjoita pysäkkihaun tekstikenttään osoite, paikan nimi, pysäkin nimi tai pysäkkitunnus.
 3. Avaa hakutulos karttanäkymässä.
 4. Avaa hakutulos listana.
 5. Selaa linja-aikatauluja liikennevälineittäin.
 6. Selaa pysäkkiaikatauluja paikkakunnittain.

Linjaluetteloissa ja aikataulusivuilla oleva suurennuslasikuva ja linkki avaavat linjan linjakarttaan.


Linjakartta

 

Linjakartta sisältää kaikkien linjojen reitit ja pysäkkien sijainnit.

 1. Hae sisätöä linjan numerolla, paikan nimellä, pysäkin osoitteella, pysäkin nimellä tai pysäkin numerolla.
 2. Tuo karttaa lähemmäksi nähdäksesi alueella sijaitsevat pysäkit. Kartan suurennusta muutetaan kaksoisklikkaamalla karttaa tai vasemman yläkulman suurennus- ja pienennysvalinnalla. Napsauta pyöreää pysäkkisymbolia nähdäksesi seuraavat lähdöt.
 3. Valitse kartalla näytettävät linjat kulkuvälineiden mukaisesti.

Hakutulos

Hakutulos näyttää linjan reitin kartalla ja pysäkkiluettelot molempiin suuntiin.

Seuraavat lähdöt

Pysäkin seuraavat lähdöt avautuvat napsauttamalla linjaviivan päällä näkyvää pysäkkisymbolia.


Pyöräily ja kävely

Reitin haku

 1. Kirjoita osoitteet tai paikannimet tekstikenttiin.
 2. Voit hakea osoitteet napsauttamalla karttaa. Kartalta osoitettaessa haetaan lähin osoite. Mikäli pisteen läheisyydestä ei löydy katuosoitteita, näytetään valitun pisteen koordinaatit.
 3. Valitse kulkumuodoksi pyöräily tai kävely.
 4. Valitse haluamasi reititystapa erityyppisistä väylistä. Suorin reitti -vaihtoehto käsittelee kevyen liikenteen väyliä ja katuja samanarvoisina.

Välipisteiden lisääminen

Lisää valipiste napsauttamalla karttaa tai raahamalla reittiviivaa. Voit siirtää pistettä raahaamalla tai merkitsemällä se kartalla uuteen kohtaan. Välipisteen voi poistaa reitiltä kokonaan valitsemalla Poista valikosta ko. pisteen kohdalta.

Hakutulos

 

Reitti näytetään kartalla, lisäksi kerrotaan reitin pituus ja laskennallinen matka-aika tekstimuodossa. Karttaesityksessä eri väylätyypit on erotettu värisävyillä. Osalle teistä ei ole saatavilla päällystetietoa, nämä näytetään omalla värillään. Kartan alla on korkeuseroja kuvaava reittiprofiili.

 1. Valitse haluamasi matkanopeus. Palvelu laskee matka-ajan nopeutesi mukaisesti.
 2. Lista reitin varrella olevista kaupunginosista.
 3. Kävelyn ja pyöräilyn arvioitu energiankulutus.
 4. Valitse kartan päällä näytettäviä tietoja. Palveluun on mahdollista lisätä omia paikkoja
 5. Reittiprofiili kertoo reitin korkeuserot. Katso vastaava kohta kartalla napsauttamalla profiiliviivaa.
 6. Linkit reitin tallennukseen GPX- tai KML-muodossa. Tallenna reitti omalle koneellesi ja hyödynnä sitä muissa ohjelmissa ja laitteissa. Esimerkiksi jotkut navigaattorit voivat käyttää tietoa hyväkseen.
 7. Lisää toiminnallisuuksia:
  Etsi joukkoliikenteen reitti käyttäen samaa lähtöpaikkaa ja määräpäätä.
  Lähetä sähköpostilla suora linkki hakutulokseen.
  Tulosta koko reitti osiin pilkottuna siten, että tulosteessa kaksi tarkimman tason karttakuvaa mahtuu yhdelle A4-paperille. Mikäli haettu reitti on pitkä, karttakuvia saattaa olla paljon. Tulostusikkunassa voi sulkea osan karttakuvista turhan paperinkulutuksen välttämiseksi.
  Tulosta näkymä silloin, kun haluat näytöllä olevan karttakuvan.
 8. Karttapohjat. Valitse normaali kartta, ilmakuva tai maastokartta. Kartta ja ilmakuva päivitetään vuosittain, jolloin kaikki uudet kadut tai asuinalueet eivät aina ole mukana. Reititystietoa päivitetään useammin, joten osoitetiedot voivat olla järjestelmässä, vaikka kohdetta ei ole kartalla. Maastokartta havainnollistaa pinnanmuodot korkeuskäyrillä ja värityksellä. reittihaku_fi_sv_ru.txt
Takaisin ylös