Kysymyksiä ja vastauksia HSL-sovelluksen tiedonkeruun kokeiluun osallistuville

Milloin liikkumistietoa kerätään?

Liikkumistietoa kerätään puhelimessa taustalla aina, kun käyttäjä on antanut siihen luvan. Tietojen kerääminen ja lähettäminen kuitenkin keskeytyy, jos sammutat testisovelluksen puhelimen tehtävänhallinnasta.  

Jos haluat keskeyttää tiedonkeruun itse, voit tehdä sen testisovelluksen asetuksista (LISÄÄ -> Asetukset -> Liikkumistiedot -> kytkin ”Kerääminen ja käyttö”).  

Mistä tiedän, onko tiedon keruu päällä?  

Android-puhelimissa pysyvä ilmoitus ilmoituslistalla (”HSL Beta – TravelSense Service Running”) kertoo, onko liikkumistiedon keruu päällä. iOS-puhelimissa et näe tätä yhtä helposti, mutta jos keruulupa ja paikannuslupa on annettu, eikä sovellusta ole poistettu tehtävänhallinnasta, liikkumistiedon keruun pitäisi olla päällä.  

Moni Android-puhelin sammuttaa taustapalveluita myös itse virtaa säästääkseen. Kun lupa liikkumistiedon keräämiseen on annettu, Android-puhelimissa pysähtynyt tiedonkeruu käynnistyy uudestaan puhelimen latauksen tai uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.   

Täytyykö minun pitää puhelimessani bluetooth päällä, jotta liikkumistiedon kerääminen onnistuu?  

Jos bluetooth on päällä, puhelin havaitsee liikkuessaan pysäkeille ja joukkoliikennevälineisiin asennettuja pieniä radiolähettimiä, bluetooth-majakoita. Näiden havaintojen perusteella tiedetään, missä puhelin on liikkunut. Liikkumistiedon keruun kannalta on siis hyödyllistä, että pidät bluetoothin päällä. Esimerkiksi metromatkojen tunnistus ilman bluetoothia on epävarmaa. Liikkumistietoa kerätään kuitenkin myös puhelimen paikannuksen avulla, joten bluetooth ei ole välttämätön. Jos sovelluksella ei ole lupaa jatkuvaan paikannukseen (“Aina”) eikä bluetooth ole päällä, ei liikkumistietoa pystytä keräämään.

Onko oman tiedonkeruun onnistumisesta mahdollista saada palautetta?  

Liikkumistietoihin liitetään satunnainen puhelinkohtainen tunniste, joka vaihtuu tällä hetkellä joka vuorokausi. Emme tunnista kenenkään yksittäisen käyttäjän matkoja emmekä siksi pysty myöskään antamaan palautetta siitä, onko jonkun yksittäisen käyttäjän liikkumistiedon keruu onnistunut.  

Mitkä ovat varsinaisen HSL-sovelluksen ja testisovelluksen erot?

Testisovellusta on tarkoitus käyttää aivan kuten normaalia HSL-sovellusta. Normaalissa sovelluksessa ei kuitenkaan toistaiseksi ole tiedonkeruuominaisuutta eikä testisovelluksessa toisaalta kaikkia uusia normaalin sovelluksen ominaisuuksia. Koska kyseessä on testisovellus, siinä voi myös esiintyä virheitä, joita normaalissa sovelluksessa ei ole.  

Miten näen, mikä versio testisovelluksesta minulla on käytettävissäni?

Näet versionumeron, kun avaat testisovelluksen Lisää-valikon.  

Miten testisovelluksen päivitys tapahtuu?  

Toivomme kaikkien käyttäjien päivittävän testisovelluksen sen viimeisimpään versioon.  

Applen iOS-puhelimessa ei ole testisovelluksille automaattista päivitystä.  

  • Jos olet antanut luvan sähköpostille ja/tai push-viestille, saat joko sähköpostin ja/tai push-viestin ja sinun on päivitettävä itse uusi versio Applen TestFlight -sovelluksessa. Jos puhelimessasi ei ole Test Flight-sovellusta, voi ladata sen Applen sovelluskaupasta.  
  • Jos et ole antanut lupaa push-viestille ja/tai sähköpostille, et saa ilmoitusta uudesta versiosta. Jos haluat kuitenkin varmistaa, että sinulla on uusin versio, voi käydä aika ajoin tarkistamassa uusimman version TestFlightista, ja ladata sen.   

Androidin Google-puhelin   

  • Jos käytät automaattista päivitystä, uusi versio päivittyy puhelimeesi vuorokauden sisällä version julkaisusta.
  • Jos puhelimessasi eivät ole automaattiset päivitykset päällä, voit mennä Google Play -sovelluskauppaan ja etsiä testisovelluksen nimellä HSL Beta. Vaihtoehtoisesti voit valita Google Play-kaupasta valikon ”Omat sovellukset ja pelit” ja ladata uuden version valikon kautta.  

Kuinka HSL huolehtii testisovelluksen käyttäjän tietosuojasta?  

Kysymyksiä ja vastauksia tietosuojaamme liittyen löydät muun muassa seuraavan linkin takaa:  

https://www.hsl.fi/asiakaspalvelu/hsln-tietosuoja/kysymyksia-ja-vastauksia