Åkning

Man behöver inte äga en bil

Om kollektivtrafiken eller en cykel inte löser dina transportproblem, kan du ända klara dig utan en egen bil. Samåk, låna en bil av en bekant, utnyttja en bilpool eller hyr en bil. Du kan använda en bilpoolsbil bara några timmar i taget och avhämtningsplatser finns runt om huvudstadsregionen. Om du behöver bil för ett eller flera dygn, blir det vanligen billigare att hyra. HRT:s resekortskunder får förmåner från bilpoolsbilföretagens och biluthyrningens tjänster.

 


Bilhotell

Bilhotellet är vinterförvaringstjänsten för fordon ordnad av Helsingfors stad. Bilhotellen är kringgärdade och belysta områden som har videobevakning dygnet runt. Lägg din bil i förvar för vintern och använd kollektivtrafiken i stället för bilen eller använd bilpoolsbilar eller hyresbilar för tillfälligt behov av bil.

Bilhotellet i Tattarmossen: Tattarmossens (Kylarvägen 12) förvaringstjänst för fordon är avsedd för helsingforsiska privatpersoner. Du kan lägga en till fem fordon i bilhotellet. Förvaringsavtalet görs för 30–180 dygn åt gången, och fordonets förvaring på bilhotellet kostar 35 euro/månad.

Bilhotellet i Fiskehamnen: Fiskehamnens bilhotell som ligger i Byholmens södra ände är avgiftsfri för personer som har boendeparkeringstecken. Ta kontakt med kundservice vid Helsingfors stads byggnadskontor där du kan göra vinterförvaringsavtalet.


Biluthyrning

Biluthyrningsföretagen nedan erbjuder förmåner till HRT:s kunder. Du får förmånen vid biluthyrningsstället genom att visa ditt resekort. Förmånen är avsedd för kollektivtrafikens stamkunder som har period laddad på deras resekort. Att perioden är i kraft kontrolleras då och då.

Hertz serviceställe vid Mannerheimvägen

 • 15 % förmånligare hyrning i jämförelse med normalpriserna samt paket under veckoslut med fast pris

Europcar

 • VW Polo för ett veckoslut 112 euro (fre. kl. 15 – mån. kl. 8.00). Priset inkluderar moms, försäkringar med självrisk på 950 euro och max 600 kilometer.
 • Paketbil VW Transporter vardagar 140 euro/dygn. Priset inkluderar moms, försäkringar med självrisk på 1 250 euro och max  200 kilometer.

Sixt

 • Navigator avgiftsfritt i samband med hyrningen
 • Bilen kan utan extra kostnad återlämnas till vilket som helst av Sixts verksamhetsställen i huvudstadsregionen.

Bilpoolsbilar

Bilpoolsbilarna passar bra för tillfälligt behov av bil. Företag som erbjuder bilpoolsbilar har olika bilmodeller runt om huvudstadsregionen nära användarnas hem och arbetsplatser. Användningsrätten för bilar får man då företaget har godkänt medlemsansökan på deras webbsidor. Reservering av bilen sker också via nätet och bilens dörrar öppnas med mobiltelefonen. Så enkelt!

24Rent

24Rent fungerar utöver huvudstadsregionen också i många andra orter. Många paketbilar finns tillgängliga men också personbilar.

HRT:s resekortskunder får följande förmåner:

 •     Avgiftsfri anslutning som medlem (norm. 15 euro)
 •     Månadsavgift för grundmedlemskap -50 % av listpriserna (tillämpas inte till eventuella paket som innehåller körmängder eller till företagsmedlemskap)
 •     Månatligen en ny HRT-förmånskampanj som 24Rent informerar om genom nyhetsbrev.

Gör så här:

    Fyll i en anslutningsansökan på 24Rent:s webbsidor
    Skriv in nummer (18 tecken) på ditt resekort. Numret finns på baksidan av kortet.
    Boka din bil. HRT-medlemsrabatter aktiveras efter första uthyrningen.

Mer information om förmåner för HRT:s kunder (24Rent)

City Car Club

För att få förmånen, förutsetts det att du har laddat period på ditt resekort.

 •     S-paket 7,50 euro/mån. (normalt 10 euro/mån.)
 •     M-paket 22,50 euro/mån. (normalt 30 euro/mån.)
 •     L-paket 37,50 euro/mån. (normalt 50 euro/mån.)

Gör så här:

 •     Fyll i en anslutningsansökan på City Car Clubs webbsidor
 •     Skriv in nummer (18 tecken) på ditt resekort. Numret finns på baksidan av kortet
 •     Bilarna står till ditt förfogande när City Car Club har meddelat att din ansökan har mottagits och du har fått en kort introduktion i användningen av tjänsten.

Mer information och anslutningsblankett (City Car Club)

 

Samåkning

Samåkning ger färre fordon på vägarna vilket leder till mindre avgaser och minskad trängsel. Enligt lagen kan den som erbjuder samåkning dela på bensinkostnader, så länge föraren inte tjänar på att ta med någon i sin bil. På Internet finns det flera tjänster där man kan söka eller erbjuda samåkning.


Infartsparkering

Du kan lämna din bil på en infartsparkeringsplats om du åker kollektivt en del av din resa. En del av parkeringsplatserna är avgiftsbelagda. Resan kan betalas med resekort. Biljetten kan köpas också i automaten, av föraren eller konduktören. Med biljetter som är köpta i HSL-appen kan man inte betala vid anslutningsparkeringen.

Infartsparkeringsplatserna på kartan och mer information

Tillbaka till toppen