HRT-områdets kollektivtrafikbiljetter för kranskommunernas invånare

Köp och användning av kranskommunbiljetter

HRT har ingått ett avtal med flera av Helsingforsregionens kranskommuner. Enligt avtalet får invånare i kranskommunerna köpa HRT-områdets resebiljetter till samma pris som personer som är fast bosatta inom HRT-området. Avtalet gäller Hangö, Hausjärvi, Hyvinge, Ingå, Högfors, Lojo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, Borgå, Pukkila, Raseborg, Riihimäki och Vichtis.

Kranskommunbiljetterna är personliga periodbiljetter för vuxna som är giltiga på följande områden:

  • 1-zonsbiljetter gäller i Helsingfors, Esbo–Grankulla, Vanda, Kervo–Sibbo–Tusby eller Kyrkslätt–Sjundeå
  • regionbiljett gäller i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda
  • närregion 2 -biljett gäller i  Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo, Tusby, Kyrkslätt och Sjundeå
  • närregion 3 -biljett gäller i  Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo, Tusby, Kyrkslätt och Sjundeå

Enligt avtal mellan HRT och Träskända kan invånarna i Träskända köpa som kranskommunbiljetter 1-zonsbiljetter för kollektivtrafiken i Helsingfors, Esbo och Vanda samt regionbiljetter, men inte närregion 2- och närregion 3-biljetter.

Kranskommunbiljetterna laddas på HRT:s personliga resekort, som kan köpas på serviceställena för resekort. På servicestället uppdateras din hemkommun och kundgrupp på kortet. Rätten att köpa biljetterna fastställs i enlighet med dessa uppgifter.  Kranskommunbiljetter för HRT-området finns endast för vuxna, dvs. personer som fyllt 17 år, inte för barn, skolelever, studerande eller övriga specialgrupper. Mer information om FPA:s skolresestöd finns på FPA:s webbsidor.

Arbetsresesedlarna kan användas för betalningen av kranskommunbiljetter. Arbetsgivaren kan också ingå ett faktureringsavtal om betalning av biljetter om arbetsgivaren vill betala personalens personalbiljetter i sin helhet. Läs mer om personalbiljetter

Du kan ladda ditt resekort på alla HRT:s försäljningsställen, t.ex. i R-kioskerna eller i automaterna i HRT-området. 

Biljettens giltighetstid är inte bunden till kranskommunens pendlarbiljett, som gäller på tågen eller bussarna, utan du kan fritt välja en period på 14–366 dagar för kranskommunbiljetten.

Kranskommunernas arbetsresebiljetter

Invånarna i HRT-kommunerna kan köpa kranskommunernas arbetsresebiljetter till subventionerat pris. HRT kompenserar kranskommunerna subventionen, dvs. rabatten av sådana invånares resor som bor i HRT-kommunerna. Med kranskommunernas biljett kan man åka buss från Helsingfors, Esbo, Kervo, Kyrkslätt, Sibbo eller Vanda till kranskommunen.

Kranskommunernas arbetsresebiljetter laddas på Matkahuoltos resekort.

För närvarande kan invånarna i HRT-kommunerna köpa kranskommunernas följande arbetsresebiljetter: Nurmijärvi-biljett, Träskända-Tusby-biljett samt arbetsresebiljett för Hausjärvi, Ingo, Träskända, Högfors, Lojo, Mäntsälä, Borgnäs, Raseborg och Vichtis.