SMS-biljett

När du reser inom Helsingfors, kan du beställa en enkelbiljett som textmeddelande till din mobiltelefon.
 
Med sms-biljetten kan du resa i spårvagnarna, metron, på Sveaborgsfärjan, i tågtrafiken inom Helsingfors samt med metrons östra anslutningsbusslinjer 57, 80-99 (också A, K, B, V men inte på linjerna 90A och 91 och inte heller på N-turer), västmetrons anslutningslinjer 20 och 21 samt på bussarna för stomlinjen 560 inom Helsingfors.
 
Biljetten är giltig i en timme från och med köptillfället. Biljetten ska beställas och vara mottagen i mobiltelefonen innan du går ombord eller går på metrons perrongområde.

Du kan också ladda ner applikationen HRT Mobilbiljett och köpa mobilbiljetter via appen. Med mobilbiljetten kan du resa i alla trafikmedel i HRT-området. Läs mer här


Så här beställer du SMS-biljetten

När du vill beställa en SMS-biljett, skicka meddelandet AS 1 till numret 16355. Du kan skriva beställningskoden A1 antingen med eller utan mellanslag. Du kan beställa SMS-biljetten också genom att skicka en gammal SMS-biljett till beställningsnumret. Som returmeddelande får du en enkelbiljett som är giltig i en timme fr.o.m. köptillfället. I meddelandet syns biljettens giltighetstid och -område, identifieringsnummer och avsändarnummer.

Servicen fungerar med Soneras, Elisas, Saunalahtis, Kolumbus, Tele Finlands och DNA:s  (+ Dicame, TDC, Cubio, Academica, Aina -prepaid) abonnemang. Priset på biljetten debiteras i mobilräkningen. Det går inte att köpa biljetten med prepaid-abonnemang, om saldot inte räcker till för att beställa biljetten.

SMS-biljetten är giltig biljett då den är mottagen i mobiltelefonen innan du går ombord eller går på metrons perrongområde. Kontrollera alltså att du har mottagit biljetten i din mobiltelefon innan du stiger på tåget, spårvagnen, bussen eller färjan eller går på metrons perrongområde!

Obs! Metrons perrongområde börjar redan vid resekortläsarna vid den övre ingången till rulltrapporna eller hissarna. Perrongområdet är markerat med ett gult streck på golvet. Om biljetten beställs eller kommer fram i mobilen först ombord på trafikmedlet eller på perrongområdet är den inte giltig, vilket kan leda till att kontrollavgift utkrävs. 

Priser


 


SMS-biljett som beställs på förhand

Du kan beställa SMS-biljetten också på förhand. Då börjar biljettens giltighetstid vid den tidpunkten du väljer. Biljetten beställs genom att skicka ett textmeddelande A1 (mellanslag) hhmm till numret 16355. Exempel på en beställning: AS1 1300
 
Klockslag ska vara skrivet samman, först timmarna och sedan minuterna. Timmarna tolkas rätt om de är mellan 00 och 23 och minuterna mellan 00 och 59. Undantag är midnatt som tolkas som rätt både 0000 och 2400.
 
Om du har skrivit ett fel klockslag i beställningsmeddelande (till exempel bara med tre nummer) eller beställningen är felaktig på något annat sätt, får du följande meddelande: ”Felaktig beställning. Beställ biljetten på förhand i följande form: AS1 hhmm hh= timmar (00-23) och mm=minuter (00-59)”