Artic-snabbspårvagn börjar trafikera även på söndagar fr.o.m. 9.1

Från och med 9.1 blir det möjligt att resa med Artic-snabbspårvagnen även på söndagarna. I fortsättningen går vagnen mellan Salutorget och Tölö med linjenummer 4S på alla dagar i veckan.

Artic-snabbspårvagnen trafikeras på alla dagar i veckan. Närmare tidtabeller hittar du i Reseplaneraren

Snabbspårvagnen kännetecknas av turkos färg. Vagnen är också längre än de vanliga spårvagnarna och har förarhytter i vardera änden och dörrar på båda sidor.

Snabbspårvagnen har tillverkats på Škoda Transtechs fabrik i Otanmäki, Kajana. Vagnen anskaffades av HST. HRT är ansvarig för vagnens design och utseende.

Den första snabbspårvägen i Helsingforsregionen är 550 som kommer att ersätta den nuvarande stombusslinjen mellan Östra centrum och Kägeludden. I framtiden kommer snabbspårvagnen att trafikera rutten över de nya Kronbroarna till Degerö och Vichtisvägens nya snabbspårväg.

Information om snabbspårvagnen

  • Snabbspårvagnen är en tillgänglig spårvagn med lågt golv i hela vagnen. Vagnens mittenmodul saknar trappor och golvet i vagnen lutar inte.
  • Tack vare den innovativa teknologin finns det 78 sittplatser i den luftkonditionerade spårvagnen. Vagnen har plats för 214 passagerare.

  • Snabbspårvagnen består av fem delar och har fyra vridbara boggier, liksom den originella Artic-vagnen. Vagnens styrmekanism möjliggör en rymlig mittenmodul. Den får plats med antingen sex barnvagnar eller två rullstolar samtidigt. Mittenavdelningen av spårvagnen har två platser för ledarhundar eller för personer som reser med husdjur.
  • Snabbspårvagnen är 34 meter lång och vid behov kan den köras i båda riktningar.

Läs mer om vagnen (på finska)