Bilens lediga dag 22.9

Den europeiska trafikantveckan äger rum 16 – 22 september och den uppmuntrar oss att bli medvetna om våra resvanor i vardagen och hur våra resval påverkar miljön och samhället. 

Veckan bjuder på evenemang och temadagar och HRT kommer också att vara med.Veckan når sin kulmen söndagen 22.9 på Bilens lediga dag då man kan åka kollektivt inom Helsingforsregionen till rabatterat pris. En enkel- eller värdebiljett för 1 zon kostar 1 € för vuxna och 0,50 € för barn.

På Bilens lediga dag ordnar HRT ett kollektivtrafiksäventyr kl. 12—16. Idéen med äventyret är att resekortet öppnar dörrar som annars är stängda för allmänheten, bland annat till metrons kontrollrum och till spårvagnsdepån.  Med resekortet kan man också bekanta sig med frivilliga brandkårens verksamhet och gå på en guidad rundtur till vattenreningsverket.

Var hundrade resenär som stämplar sitt resekort på någon av sevärdheterna får ett presentkort på 20 euro och bland alla som besökt åtminstone 2 sevärdheter lottas ut en månads resor för sex personer.

Genom att ordna äventyret vill HRT tacka kollektivtrafikens användare för smart resval.

För att kunna delta i äventyret ska du registrera dig och till en del av sevärdheterna kommer man endast genom förhandsanmälan fr.o.m. 16.9. Läs mer och anmäla dig!

Trafikantveckan är också för cyklister

Cykel är ett utsläppsfritt sätt att färdas och Cykelcentralen på Narinkens torg i Kampen erbjuder program under veckans alla dagar. På Cykelcentralen kan du få information om underhåll av cykel och cykling samt bekanta dig med bl.a. elcyklar. Också idrottsverket delar ut nya cyklingskartor och på Bilens lediga dag på söndagen startar den kritiska cykelturen från Cykelcentralen kl. 14.

Mer information om evenemanget finns på Cykelcentralens webbplats på adressen http://pyorakeskus.info/tapahtumat (finns endast på finska).

Under trafikantveckan händer det mycket mer. I Esbo på Leppävaaranraitti erbjuds på tisdagen 17.9 rättvisemärkt kaffe till de hundra första som kommer till platsen med cykel. På torsdagen 19.9 firas Samåkningsdagen och på fredagen 21.9 den nationella distansarbetsdagen.

HRT:s biljetter på Bilens lediga dag söndagen 22.9

Enkel- och värdebiljetter Vuxna Barn
Biljett för 1 zon    1 euro 0,50 euro
Regionbiljett eller närregionbiljett för 2 zoner 2 euro 1 euro
Närregionbiljett för 3 zoner (hela HRT-området) 3 euro 1,50 euro

Priset på värdebiljetterna för rabattgrupper är de samma än för barn.

Normala giltighetstider (60 - 100 minuter) och omstigningsrätt gäller på Bilens lediga dag. Den sista giltighetstiden för påstigning är utskriven på biljetten.

Enkelbiljetterna kan köpas av föraren, konduktören eller i HRT:s biljettautomater.

I de flesta bussarna i U-trafik som går till Kervo, Kyrkslätt och Sibbo får du förmånen bara genom att köpa biljetten med HRT:s resekort.

Det går inte heller att byta till en buss i U-trafik med en enkelbiljett som köpts från ett färdmedel eller från en automat med undantag av vissa busslinjer.