Bilpoolsbilar gör det onödigt att äga bil

Du behöver inte gå och köpa bil om kollektivtrafik eller cykel inte löser dina resbehov. Du får bilen till ditt förfogande genom tjänster som erbjuder bilpoolsbilar. Du kan använda en bilpoolsbil bara några timmar i taget och avhämtningsplatser finns runt om huvudstadsregionen.

Bilpoolsbilarna passar bra för sporadiskt behov av bil. Företag som erbjuder bilpoolsbilar har olika bilmodeller runt om huvudstadsregionen nära användarnas hem och arbetsplatser. Användningsrätten för bilar får du genom att ansluta dig som användare av tjänsten på nätet. Efter det behöver du inte längre göra separata avtal när du behöver bil, utan du får bilen till ditt förfogande genom att beställa den på nätet eller via telefon.

Förmåner på bilpoolsbilar för HRT:s resekortskunder

HRT:s resekortskunder får förmåner på användning av bilpoolsbilar av 24Rent och City Car Club. För HRT:s resekortskunder är det avgiftsfritt att ansluta sig som kund till 24Rent och månadsavgiften för grundmedlemskapet är 50 % billigare än listpriserna. HRT:s resekortskunder får 25 % rabatt på City Car Club:s paketpriser.

Båda tjänsteleverantörerna har flera olika bilmodeller, också elbilar, hybridbilar och paketbilar. I Helsingfors är bilpoolsbilarna utrustade med Z-tecken som berättigar att parkera dem på boendeparkeringsplats oberoende av området. Avhämtningen och återlämningen av bilen görs med mobiltelefon. Bilarnas minimianvändningstid är 2 timmar.

24Rent förutsätter inte ett medlemskap av sina kunder men medlemskapet garanterar bl.a. billigare snabb- och kvällshyrningar och möjliggör snabbhyrningar även nattetid. Användningen av bilen betalas på förhand och faktureringen baserar sig på tids- och kilometerdebiteringen. Bränsle betalas separat. T.ex. hyrning av en liten personbil för två timmar på en vardag kostar 16 euro som billigast.

City Car Club skickar fakturan en gång i månaden om föregående månads körningar. Bränsle ingår i priset och tankningen betalas vid behov med City Car Club:s betalningskort.

I Helsingforsregionen finns också tjänsten Kortteliauto där man kan överlåta sin egen bil för gemensamt bruk.

Klok bilåkning är bekymmerfri

Den som behöver bilen bara sporadiskt är bilpoolsbilar betydligt mer bekymmerfri och billigare än att underhålla en egen bil. En bilpool blir billigare än en egen bil om antalet kilometer man kör stannar under 10 000 per år.

Behöver du bil för ett eller flera dygn blir det vanligen billigare att hyra. Minimihyrestid är vanligen ett dygn. HRT:s resekortskunder får också förmåner på biluthyrningstjänster från Hertz, Avis, Europcar och Sixt.

För att åka bil klokt kan man också grunda en samåkningspool. För att ordna samåkning med t.ex. en kompis, granne eller kollega minskar kostnaderna för resan och förorenar luften mindre. Du kan grunda en samåkningspool också med personer som du ännu inte känner.  Det finns flera tjänster för detta på nätet.

Du kan åka klokt även med ägarbil. Du kan enkelt köra bilen längs goda anslutningsförbindelser och lämna bilen till infartsparkering. Infartsparkeringsplatserna kan du kolla på denna HRT:s sida.

Det lönar sig också att lära sig ekonomiskt körsätt. Ekonomiskt körsätt kan innebära t.o.m. 12 % mindre bränsleförbrukning vilket kan betyda flera hundra euro om året. Mer information om ekonomiskt körsätt finns på Automobilförbundets webbsidor.