HRT:s resekort ger dig förmåner inom bilpoolstjänster och biluthyrning

Huvudstadsregionen har en väl fungerande kollektivtrafik och cykeln är det snabbaste färdsättet i staden på resor under fem kilometer. Om du ändå då och då behöver en bil, behöver du inte köpa en – du kan också anlita bilpool eller hyra en bil.

Bilpoolsföretagen 24Rent, City Car Club och EkoRent samt biluthyrningsföretagen Avis, Europcar, Hertz och Sixt  ger förmåner för HRT:s resekortskunder. Du kan bekanta dig med förmåner på adressen (på finska) www.hsl.fi/asiakasedut.

Via bilpoolen kan man få en bil också för bara ett par timmar och det finns flera avhämtningsplatser runt om i huvudstadsregionen.  Om du behöver bil för minst ett dygn, kan det vara förmånligare att hyra en bil.

Det är dyrt att äga en bil

När man äger en bil, underutnyttjar man  ofta en dyr resurs. Bilkostnader är mycker mer än bensin och serviceavgifter: att äga en bil betyder också fasta kostnader såsom ränta på kapitalet och försäkringarna som ägaren betalar även om bilen står på parkeringen – enligt undersökningar till och med 95 % av tiden.

Bilpoolsbilar passar bra för sporadisk användning. Bilpoolsföretag har olika bilmodeller, såsom el-, hybrid- och paketbilar runt om i huvudstadsregionen nära användarnas hem och arbetsplatser. Rätt att använda bilarna får du genom att ansluta dig till bilpool på nätet eller via appen. Efter du anslutit dig till tjänsten behöver du inte ingå separata avtal när du behöver en bil utan du kan reservera bilen på nätet eller mobilt. Mobiltelefonen används vid hämtning och återlämning av bilen.

Bilpoolsbilar är ett förmånligare alternativ än egen bil, om du kör under 10 000 kilometer per år. I Helsingfors har alla bilpoolsbilar tecknet Z vilket betyder att du kan parkera bilen på varje invånarparkeringen oberoende av området.

För en resa under veckoslutet kan det vara förmånligare att hyra en bil. Vid biluthyrning görs varje gång ett separat avtal. Den minsta uthyrningstiden är vanligen ett dygn och bilen hämtas från biluthyrningsfirma. Vissa biluthyrningsfirmor tar bilen till den adress kunden önskat mot en separat avgift. Förutom hyran betalar kunden också för bränslen. Uthyrningsföretagen har bilar för olika behov samt t.ex. barnsitsar och navigatorer.