Byte av resekort har börjat – gamla resekort ska bytas ut mot nya HRT-kort eller HSL-appen

Den som använder resekort behöver byta ut sitt gamla kort mot det nya HRT-kortet eller mot HSL-appen. De nuvarande resekorten slutar att fungera när HRT tar de nya zonerna i bruk nästa vår. I HRT:s och kommunernas serviceställen börjar kortbytet den 23 oktober och hos återförsäljare den 25 oktober.

Du kan byta ut ditt resekort mot det nya HRT-kortet i samband med kortladdningen i alla försäljningsställen för resekortet, bland annat i R-kiosker, Prismor, K-Citymarketar och Stockmanns varuhus samt i flera S-marketar, Alepa, K-marketar och i flera små kiosker samt i HRT:s egna och kommunernas serviceställen.  Du hittar försäljningsställena här

Du kan också börja använda HSL-appen i stället för resekortet. I appen kan du köpa periodbiljetter för vuxna samt enkel- och dygnsbiljetter för barn och vuxna. Vid årsskiftet är det möjligt att köpa periodbiljetter för studerande via appen. HSL-appen kan laddas ner i applikationsbutiken. Period och värde som finns på det gamla resekortet kan inte flyttas över till HSL-appen.

Period och värde som finns på det gamla resekortet samt övriga uppgifter på kortet såsom rabattgrupp flyttas över till det nya HRT-kortet. Det nya HRT-kortet fungerar på samma sätt som det gamla resekortet men korten ser olika ut. Det nya HRT-kortet är blått och har också en ny layout med piktogram för olika trafikmedel.

 

De gamla korten slutar att fungera när den nya zonmodellen tas i bruk

Under en viss tid fungerar resekorten och HRT-korten parallellt. De gamla korten slutar att fungera när den nya zonmodellen tas i bruk i HRT-området. Syftet är att de nya zonerna börjar gälla våren 2019.  Resekortet kan bytas ut gratis mot det nya kortet i alla försäljningsställen fram till det att de nya zonerna börjar gälla. Efter det kan kortet bytas ut mot ett HRT-kort i HRT:s eller kommunens serviceställe och för kortbytet tas ut en behandlingsavgift på sex euro. 

”För att kunna byta ut ditt gamla kort mot det nya HRT-kortet behöver du inte ha en fullmakt eller identitetsbevis. Du kan också byta kortet på någon annans vägnar. Man kan byta hela familjens kort på en och samma gång”, säger HRT:s projektchef Leena Rautanen-Saari.

”Vi önskar att så många kunder som möjligt skapar sig ett HRT-konto i samband med kortbyte så att de kan utnyttja de nya tjänsterna som utvecklas för HRT-kortet. Tack vare HRT-kontot kan man i framtiden ladda sitt HRT-kort på nätet samt använda olika infotjänster”, fortsätter Rautanen-Saari.  

Det är nödvändigt att byta korten före zonförnyelsen eftersom de gamla korten inte fungerar efter att de nya zonerna börjat gälla.

Läs mer