Så här påverkar den nya lagen om smittsamma sjukdomar vår trafik - passagerarantalet ligger på 55 procent av den vanliga nivån

Coronavirusläget har försämrats snabbt vilket har lett till nya restriktioner i Finland. Vår verksamhet påverkas framförallt av den nya lagen om smittsamma sjukdomar som trädde i kraft måndagen den 22 februari. Lagen åleggär kollektivtrafikens aktörer att se till att hälsosäkerheten tas i beaktande i trafiken.

Största delen av de åtgärder som anges i den nya lagen är redan i bruk och belastningsgraden i vår trafik är i genomsnitt under 30 procent av den maximala kapaciteten. Också passagerarantalet har varit under de senaste veckorna ca 45 procent mindre än på motsvarande tiden före coronan. Som följd av de nya restriktionerna väntas passagerarantalet minska ännu mer. I och med den nya lagen kan bestämmas att det högsta passagerarantalet får vara 50 procent av den maximala kapaciteten.

Det är ändå viktigast att man följer anvisningarna så att kollektivtrafiken är säker för oss alla. Använd munskydd, undvik att tala högt ombord, ta hand om handhygien, håll avstånd till andra människor och köp din biljett t.ex. via HSL-appen eller genom att ladda HRT-kortet på nätet. Skydda din mun och näsa när du hostar och nyser.

Res utanför rusningstid och ta nästa avgång om det börjar bli fullt ombord. Nu gäller det att fortsätta att hålla ihop och hålla ut.

  • När du stiger ombord och stiger av, håll avstånd till andra passagerare på stationerna, terminalerna osv. för att undvika att trängsel uppstår.
  • Vanligtvis går det att hålla avstånd till andra människor på stationerna och terminalerna. Om det förekommer problem, är vi redo för fortsatta åtgärder.
  • Våra fordon, stationer, ytor osv. städas effektivt vilket innebär att de rengörs varje dag. Vi städar t.ex. bussar även vid terminalerna under dagen.
  • Trafikföretag har fått anvisningar om att öppna alla dörrar när trafikmedlet stannar vid hållplatsen så att ventilationen blir effektivare.