Stadscykelsäsongen startar trots växlande väder 1.4

Stadscyklarna rullar på städernas gator igen från och med 1.4. I år påverkar det växlande vädret starten av stadscykelsäsongen. Vi önskar att du tar det extra försiktigt i trafiken eftersom det fortfarande finns snö på marken.

 

 Läs våra tips för cykling i växlande väder:

  1. Stadscyklarna har inte vinterdäck så du inte kan cykla på hala vägar. Led cykeln om vägen är hal. 

  2. Använd cykelhjälm när du cyklar.

  3. Väderförhållandena är oförutsägbara så cykla försiktigt. Som stadscyklist är du själv ansvarig för att följa väderförhållandena.

  4. Kolla i Reseplaneraren om stadscykelstationen är i bruk. Alla cykelstationer är ännu inte i bruk den 1 april på grund av snön men vi installerar nya stationer så snabbt som möjligt. Du ser stationer som är i bruk och antalet lediga cyklar i realtid samt rutterna till cykelstationerna via Reseplaneraren.

  5. Om det inte går att lämna cykeln i ett cykelställ kan du returnera cykeln bredvid stationen. Det går att returnera cykeln i en fullsatt cykelstation om du kan välja ”Återlämning” på cykelns skärm. Inuti cykelstyret finns ett vajerlås vars ena ände är låst vid cykelns framgaffel. För vajern runt en annan stadscykel och fäst den i vajerhålet i den returnerade cykelns stomme.

 

Stadscykeltjänsten för hela säsongen, för en månad, en vecka eller för en dag

Abonnemang för stadscykelsäsongen i Helsingfors och Esbo kan du köpa via vår stadscykelsida. Hela säsongen dvs. sju månader kostar 35 euro. Från och med 1.4 kan du välja andra abonnemang dvs. ett abonnemang för en dag (5 euro) eller för en vecka (10 euro) från och med början av säsongen. Vi lanserar också ett nytt abonnemang dvs. den fortlöpande sparbeställningen som kostar 7 euro i månaden.

I Vanda kostar hela säsongen 30 euro och du kan köpa abonnemanget i appen Vantaan kaupunkipyörät. Också i Vanda går det att köpa ett abonnemang för en kortare tid från och med 1.4: för en dag (5 euro) eller för en vecka (10 euro). I Vanda är det också möjligt att betala enligt minuter du använt cykeln.

Registrering och hyrning

Det finns nästan 4 600 stadscyklar i Helsingfors och Esbo. Antalet cykelstationer är 347 i Helsingfors och 110 i Esbo. I Vanda finns det 1000 cyklar och 120 stationer.

Stadscykelsystemet fungerar i Helsingfors och Esbo på samma sätt som tidigare år. För att kunna registrera dig behöver du HRT-konto. Du kan registrera dig på sidan hsl.fi/sv/stadscyklar. I samband med registreringen ska du fylla i uppgifterna om ditt betalkort i systemet och välja en fyrsiffrig PIN-kod. Efter registreringen får du ett personligt cyclist-ID. Du behöver det och din PIN-kod för att kunna använda stadscyklar. Du kan också ersätta ditt cyklist-ID med ditt HRT-kort genom att registrera det.

Registrering och användning av stadscyklar i Vanda sker via appen Vantaan kaupunkipyörät. Ladda ner appen och följ anvisningar.

Anvisningar och videor för stadscyklarna i Helsingfors och Esbo hittar du här och för stadscyklarna i Vanda här

Kontaktuppgifterna till kundservicen i Helsingfors och Esbo

Telefonnumret är 09 4257 8810 och e-postadressen contact@citybikefinland.fi. Kundservicen betjänar per telefon mån-fre kl. 7–19 och lör-sön kl. 9–17.

Stsdstrafik Ab ansvarar för stadscyeklsystemet i Helsingfors och Esbo stad stadsmiljösektor för systemet i Esbo. Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland. För digitala tjänster, marknadsföring och kundrelationer ansvarar Helsingforsregionens trafik HRT. Clear Channel Finland Ab svarar för reklammedia och partnerskap.

Kontaktuppgifterna till kundservicen i Vanda

Telefonnumret är 09 4257 8815 och e-postadressen contact@citybikevantaa.fi. Kundservicen betjänar per telefon mån-fre kl. 7–19 och lör-sön kl. 9–17.

Vanda stads Stadsmiljösektor ansvarar för stadscykeltjänsten. Tjänsten upprätthålls av CityBike Vantaa. För digitala tjänster, marknadsföring och kundrelationer ansvarar Helsingforsregionens trafik HRT. Clear Channel Finland Ab svarar för reklammedia och partnerskap.