Så här använder du kollektivtrafik

Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kervo, Sibbo, Kyrkslätt, Sjundeå och Tusby bildar ett enhetligt kollektivtrafikområde där det är enkelt och förmånligt att resa. Ett enhetligt biljettsystem är i bruk i hela regionen, och HRT:s biljett gäller i alla bussar, närtåg, spårvagnar, metro och på Sveaborgsfärjan.

 

Biljettzonerna A, B, C och D

HRT-området är indelat till fyra zoner. Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla bilder zonerna A, B och C. Kervo, Kyrkslätt, Sibbo och Sjundeå ligger i zon D.

Köp en biljett för alla de zoner du åker igenom. I zonerna A, B och C ska du alltid köpa en biljett för minst två zoner. Det går inte att köpa en biljett för en enstaka zon A, B eller C. I zon D kan man köpa en biljett som gäller endast för zon D. Biljetten för zon D kostar lika mycket som en AB- eller BC-biljett.

vyöhykekuva teksteillä

Liput ja vyöhykkeet

Reseplaneraren och HSL-appen visar vilken biljett som gäller för din resa. Zonens symbol (en bokstav) finns på hållplatsskyltarna och på affischerna på stationerna. Det nya gränssnittet i kortläsaren visar endast de biljetter som du kan köpa i den zon du befinner dig i. Serviceställena delar ut tryckta kartor som visar zongränserna och busslinjerna.

Biljetter

Det finns olika slags biljetter för olika behov. Välj biljett utifrån hur ofta du åker kollektivt.

Du kan köpa enkelbiljetter via HSL-appen, i automaterna, ombord på bussarna samt i R-kioskerna. Konduktörerna i närtågen samt spårvagnsförarna säljer inte enkelbiljetter. När du köper din biljett av bussföraren, reservera småpengar för biljettköp. Chaufförerna har en liten växelkassa och därmed är de inte skyldiga att ta emot sedlar med större valör än 20 euro. Det går inte att betala med bank- eller kreditkort ombord på bussen.
 
Berätta till chauffören vart du är på väg. I automaten ska du välja den rätta biljetten i menyn.

HRT:s enkelbiljetter säljs vanligtvis inte på U-linjernas bussar utan trafikföretag säljer egna biljetter som inte gäller i HRT:s trafik.

i HSL-appen kan du köpa enkelbiljetter för vuxna och barn, dygnsbiljetter (1-7 dygn) för vuxna och barn samt 30-dagarsbiljetter för vuxna antingen som en fortlöpande beställning eller som engångsköp. Också studerande vid universitet och yrkeshögskolor kan köpa 30-dagarsbiljetter via HSL-appen. HSL-appen finns för Android- och Iphone. 

 

Kontrollavgift

Av passagerare utan giltig biljett uppbärs en kontrollavgift på 80 euro och priset på en kontrollantbiljett (eller värdebiljett).

I metron ska man ha en giltig biljett redan på perrongområdet, vilket börjar vid resekortläsarna.  Biljetten i HSL-appen ska vara levererad till mobilen innan man går till perrongområdet eller ombord på ett närtåg.

 

Tillbaka till toppen