Frågor och svar: Reseplaneraren

Jag vill ha applikationen Reseplaneraren i min mobiltelefon. Hur hittar jag den?

Den nya Reseplaneraren fungerar i alla enheter. Lägg till adressen reittiopas.fi till telefonens hemskärm. På detta sätt fungerar sidan som en applikation. Under år 2017 blir Reseplaneraren en fast del av förnyade HSL.fi och den nya applikationen HSL.

Hur använder jag ruttsökning i Reseplaneraren?

Ruttsökning använder din plats om du har tillåtit delning av din plats på datorn eller i mobiltelefon. Reseplaneraren fungerar bäst om du tillåtit platsdelning.

När du söker en rutt, behöver du endast ange din destination.

Om du inte vill söka rutt utifrån din nuvarande position, kan du välja någon annan plats som din avgångsplats.

Destinationen kan vara en hållplats, adress eller plats.

Adressdata kommer från tjänsten Open Street Map som baserar sig på öppen data. Platser som finns i tjänsten finns också i Reseplaneraren.

Om du söker till exempel på en linje, visas resultatet på en annan flik.

Hur kan jag skriva ut ruttförslag i Reseplaneraren?

Du kan skriva ut ruttförslag t.ex. med kommandot Ctrl + P. Reseplaneraren skriver ut automatiskt ruttförslag och kartan på olika sidor. Du kan anpassa kartan och ändra kartans storlek hur du vill.

Hur får jag information om trafikstörningar?

Reseplaneraren väljer det smidigaste alternativet och filtrerar bort rutter med störningar.

Om linjen påverkas av en störning under din resa, ser du linjens aktuella läge på alla ställen där visas  information om linjen – till exempel i ruttsökning, på linjens egen sida eller på fliken Favoriter. Om du använder webbläsaren med en bordsdator, kan du se störningarna genom att klicka på den vita triangeln i sidans övre högra hörn. I den mobila versionen öppnas störningarna via hamburgermenyn som finns i sidans övre högra hörn.

Hur kan jag välja favoritplatser och linjer i Reseplaneraren?

Välj fliken Favoriter och sedan Lägg till en plats. Om du använder datorn, finns fliken Dina favoriter till höger på sidan och i mobilenheten nere på sidan. Du kan också ändra dina favoritplatser.

I den övre högra hörnen för varje favoritplats finns en ikon med hjälp av vilken du kan ändra dina favoriter.

Hur kan jag redigera mina favoriter?

Välj fliken Favoriter. Om du använder datorn, hittar du fliken på skärmens övre högra sida och i mobilenheten nere på sidan.

I den övre högra hörnen för varje favoritplats finns en ikon med hjälp av vilken du kan ändra dina favoriter.

Hur kan jag lägga till favoritlinjer?

Sök den önskade linjen med sökningsfunktionen: linjerna visas i en annan flik. Du kan lägga till linjen till dina favoriter genom att klicka på stjärnan.

Vad kan man göra i startvyn?

På kartan visas hållplatser. Genom att klicka på dem visas de nästkommande fordonen. På kartan visas också HRT:s biljettförsäljning och terminaler.

Vad betyder fliken Nära dig?

På sidan visas alla linjer som kör nära dig.

Om du inte har tillåtit platsdelning, visas linjerna nära den plats du själv har angett. Om du har tillåtit platsdelning, ser du de linjer som kör nära dig just nu.

Hur hittar jag min närmaste hållplats?

Om du har tillåtit platsdelning, ser du de närmaste hållplatserna på kartan. Du kan också söka hållplatser med namn eller hållplatsnummer som finns på buss- och spårvagnshållplatserna (till exempel: koden för hållplatsen Sandvägen i Vanda är V6008).

Jag vill inte promenera eller byta fordon. Hur söker jag rutter?

Om du vill ändra inställningar för ruttsökning, sök först din rutt. I sidans övre högra hörn finns knappen Anpassa. Genom att klicka på den öppnas meny där du kan välja din promenadhastighet, önskad gångväg och antalet byten.

Hur gör jag om jag vill använda till exempel endast spårvagnar eller tåg?

Du kan välja de önskade fordonen genom att klicka på Anpassa. Där kan du välja med vilken färdsätt du vill resa. Dina val nollställs när du gör en ny sökning – tills vidare är det inte möjligt att spara valen.

Varför vill Reseplaneraren veta var jag befinner mig?

Reseplaneraren fungerar bäst när du tillåter platsdelning dvs. när din mobil kan lokalisera var du befinner dig. Platsdelning ska tillåtas skilt i varje enhet – till exempel på datorn, med surfplatta och mobiltelefon. Med hjälp av platsdelning får du de bästa ruttförslagen. Om du har tidigare inaktiverat platsdelning, behöver du ändra inställningar så att platsdelning är aktiverat i Reseplaneraren.

Var kan jag ge respons om Reseplaneraren?

Här kan du ge respons om Reseplaneraren:

https://www.hsl.fi/palaute

Jag ville resa med busslinje 58. Hur väljer jag den?

I den nya Reseplaneraren kan du inte välja en viss linje. Också i den gamla Reseplaneraren var det inte möjligt. Den nya Reseplaneraren ger dig olika förslag till din rutt. De tar dig snabbare till destinationen!