Ebusco-elbuss i trafik till Esbos interna linje 11

Holländsk Ebusco-elbuss startar till Esbos interna linje 11 under veckoslutet.

Ebusco-test är en del av Tekes eBus-projekt, där undersöks hur elbussarna passar för de krävande vinterförhållandena i Finland. Tekes samarbetspartners i projektet är HRT, Veolia Transport Finland Ab, Fortum Ab, kommunikationsministeriet, arbets- och näringsministeriet samt Aalto Universitetet.

Ebusco är den andra elbussen i huvudstadsregionen eftersom portugisisk Caetano har kört i Esbo sedan förra hösten.

”HRT:s målsättning är att inom fem år skulle det finnas hundra elbussar i trafiken i huvudstadsregionen, eftersom de är ett effektivt sätt att minska utsläpp, om bara el produceras på hållbart sätt från miljöns synpunkt", säger Reijo Mäkinen, direktör för avdelningen för trafiktjänster vid HRT.

Ebusco YTP 1-bussen lämnar inga avgaser efter sig och förbrukar ström endast 0,90 kilowattimme per kilometer varför bussens energiförbrukning är avsevärt mindre än dieselbilarnas. Bussen får sin ström från litium-järnfosfat-batterier som laddas snabbt i två och en halv timme. Tack vare den utvecklade batteriteknologin är det möjligt att köra med Ebusco-bussen t.o.m. 250 kilometer med en laddning.  Ebusco är 12 meter lång låggolvsbuss för stadstrafik med 76 passagerarplats och utrymme för rullstol. Ebusco-bolaget har hittills testat YTP 1-bussen i Kina, där 300 bussar har sammanlagt redan 31 miljoner körkilometer bakom sig.

Mer information:
Reijo Mäkinen, direktör för avdelningen för trafiktjänster vid HRT, tfn 040 595 0201
Sami Ojamo, direktör/Veolia Transport Finland Ab, tfn 050 349 4070

Ebusco på webben