Den förarlösa bussen tar gäster till Bostadsmässan i Kivistö

Denna sommar får gästerna på Bostadsmässan i Vanda en unik möjlighet att prova framtidens kollektivtrafik. Man kan nämligen åka förarlös smartbuss från Kivistö tågstation till mässplatsen vid mässans öppettider ända till 9.8.

De avgiftsfria CityMobil2-bussarna kör från Kivistö tågstation till mässområdets port 10.7-9.8 klockan 10-18. Bussen har plats för tio personer - sex kan sitta och fyra stå. Det är också möjligt att ta sig till mässområdet till fots eller med Bostadsmässans vanliga skyttelbuss.

I Kivistö kör de förarlösa bussarna en sträcka på ca. en kilometer på en lättrafikled som är avstängd för annan trafik. Bussarna trafikerar med hjälp av GPS-navigering, en programmerad rutt och observering av närmiljön: till exempel stannar bussen, om den ser ett hinder framför sig.

"Det är fråga om framtidens teknologi, som på de närmaste åren är inte färdig för utbredd produktion, men som kommer att bjuda på nya möjligheter att organisera kollektivtrafik mer omfattande och mer flexibelt än förr", säger avtalschef Kimmo Sinisalo på HRT:s avdelning för trafiktjänster.

I framtiden kunde de förarlösa småbussarna ta hand om tågstationernas anslutningstrafik på områden som till exempel Kivistö.

Utöver HRT och Vanda stad har också Trafikverket, Trafikens säkerhetsverk Trafi och Nylands förbund varit med i projektet.

Bussarna testas i sju länder

De förarlösa bussarna i Vanda är en del av CityMobil2-projektet som tar plats överallt i EU. Målet är att undersöka möjligheterna att använda förarlösa fordon i framtidens kollektivtrafik. Förut har motsvarande bussprov genomförts bland annat i Oristano i Italien, Lausanne i Schweiz och La Rochelle i Frankrike. I Italien, Schweiz och Frankrike var bussens rutt inte avstängd för annan trafik. Totalt är nio städer i sju länder med i projektet.

Det gäller inte bara att testa ny teknik på bruk, utan också att få feedback från passagerare. Målet är också att göra automatiken bekant på ett sätt som får människor att bli av med sina fördomar och tar imagerna närmare verkligheten.

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.