Kör från Esbo tonmålar busslinje 78

Denna vecka arrangeras en festival som är den första av sin karaktär i Finland. Festival som består av fem soundpainting-uppträdanden presenterar det mångsidiga stilspektrumet av soundpainting bl.a. via uppträdanden av finsk Helsinki Soundpainting Ensemble, fransk Klangfarben Ensemble och Exodus-kör från Esbo.

soundpaintingSoundpainting är teckenspråk för framställningskonst som sker i stunden. Det var kompositör Walter Thompson från New York som uppfann soundpainting år 1974 för att instruera improvisation. Nuförtiden omfattar soundpainting över ett tusen tecken och med hjälp av den kan man skapa kompositioner, koreografi eller andra konstverk i framställningsstunden.

På torsdagen 26.3.2015 ger Helsinki Soundpainting Ensemble en konsert i Vuotalo och Klangfarben Ensemble från Paris en konsert i Malmhuset. Mellan evenemang flyttar sig publiken från Nordsjö till Malm med busslinje 78. Resesällskapet är Exodus-kör från Esbo. Exodus är Esbos domkyrkosamlings 23 år gamla kör för unga och unga vuxna som dyker till världen av soundpainting med ledning av live-kompositör Sonja Korkman.

Det är fråga om turen som avgår från Nordsjö kl. 18.43. Tanken är att soundpainting fortsätter oavbrutet från Nordsjö till Malm då festivalpubliken åker kollektivt från en konsertplats till en annan. Också andra lyssnare är välkomna ombord på bussen – till priset av en HRT-biljett.

”HRT är gärna med i sådana konstjippon. Idén med oavbrutet musikuppträdande från en framställningsplats till en annan är lustig och att publiken flyttar sig med kollektivtrafiken från en plats till en annan är enligt HRT:s värden. Jag tror att passagerare som slumpmässigt stiger på just denna avgång blir positivt överraskad. Att åka kollektivt kan vara mycket socialt evenemang och ibland även en konstupplevelse”, säger HRT:s kommunikations- och marknadsföringsdirektör Mari Flink.  

PROGRAM

26.3.2015:
17.30 HELSINKI SOUNDPAINTING ENSEMBLE: VERSO, Plats: Vuosali, Vuotalo, Mosaiktorg 2, 12 €
18.46 EXODUS-KÖR: SOUNDPAINTINGBUSS, Plats: Busslinje 78 från Nordsjö till Malmhuset, plattform 12, till priset av en HRT-biljett
19.30 KONSTUNIVERSITETETS TVÄRKONSTNÄRLIGA SOUNDPAINTINGGRUPP, Plats: Malmhusets aula, Malmhuset, Nedre Malms torg 1, fritt inträde
20.00 KLANGFARBEN ENSEMBLE (FRA): SONGS UNDER THE SHOWER, Plats: Malmisali, Malmhuset, Nedre Malms torg 1, 12 €

28.3.2015:
16.00 JAM SESSION: HELSINKI SOUNDPAINTING ENSEMBLE & KLANGFARBEN ENSEMBLE, Plats: Hima & Sali-café, Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1, fritt inträde

Mer information om uppträdanden: http://helsinkisoundpaintingensemble.com/helsinki-soundpainting-festival/
Mer information om soundpainting: www.soundpainting.com

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.