Ändringar i biljettpriser i början av nästa år

Priset för mobilbiljetten och övriga enkelbiljetter höjs inte. Däremot kostar period- och värdebiljetterna samt dygnsbiljetterna mer från och med början av januari. Biljettpriserna höjs med i snitt 4,1 procent.

I januari kostar en 30 dagars periodbiljett i Helsingfors för vuxna 54,70 euro dvs. priset höjs med 2,30 euro. Priset för en motsvarande regionbiljett höjs med 4,10 euro och det nya priset är 106,50 euro. 30 dagars periodbiljett som gäller i hela HRT-området kostar 158,40 euro nästa år dvs. priset för närregion 3-biljett höjs med 6,10 euro. Biljetterna för barn och studerande är 50 procent av priset för vuxnas biljetter.

Det är fortfarande relativt förmånligt att resa med en periodbiljett. Om man räknar till exempel kostnaderna för resor till och från arbetet och delar priset för 30 dagars periodbiljett med 44 dvs. det genomsnittliga antalet resor till och från arbetet, kostar en resa med en regionbiljett 2,42 euro och en resa inom en zon 1,24 euro.

En värdebiljett för vuxna inom en zon kostar 2,18 euro (höjning 0,12 euro), en regionresa 4,25 euro (höjning 0,21 euro) och en närregion 3-resa 6,32 euro (höjning 0,23 euro). Värdebiljetten är fortfarande ett förmånligare alternativ än enkelbiljetten.
 
Priserna för enkelbiljetterna blir oförändrade. En enkelbiljett för en zon som köps av föraren kostar också i januari 3,20 euro, en enkelregionbiljett 5,50 euro och närregion 3-enkelbiljett 8,00 euro. Om du köper din biljett på förhand får du den förmånligare: vuxnas enkelbiljett för en zon kostar 2,90 euro, regionbiljett 5,00 euro och närregion 3-biljett 7,20 euro.

Du kan köpa enkelbiljetter på förhand med mobilappen, via sms och i automaten. Priset för mobilbiljetten och sms-biljetten blir oförändrat men priset för enkelbiljetter som köps i automaten sänks förutom i Helsingfors. I fortsättningen är enkelbiljetten ungefär 10 procent förmånligare i hela regionen om man köper den i automaten än av föraren. För närvarande är enkelbiljetterna som köps i automaten förmånligare än biljetterna som köps av föraren endast i Helsingfors.     
 
Biljettpriser 2017
Mer information om HRT:s biljetter