HRT och Helsingfors med i internationellt utvecklingsprojekt om smart trafik

Med i projektet som leds av stiftelsen Bloomberg är tio av världens storstäder.

Helsingfors har valts med i ett internationellt projekt där storstäder förbereder sig för ibruktagandet av robotbilar. Man strävar efter att lösa sociala utmaningar och förbättra invånarnas livskvalitet med hjälp av lösningar av smart trafik. Förre borgmästaren i New York Michael R. Bloomberg meddelade måndagen att Helsingfors har valts ut att vara med i projektet.  Projektet har startats av amerikanska organisationen Bloomberg Philanthropies och forskningsinstitutet Aspen Institute. Helsingfors stad, HRT Helsingforsregionens trafik, kommunikationsministeriet och stiftelsen Smart & Clean har deltagit i projektets förberedande fas.

Deltagarstäderna utöver Helsingfors är London och Paris i Europa, Austin, Los Angeles, Nashville och Washington DC i Förenta staterna samt Sao Paulo, Buenos Aires och Tel Aviv.

”HRT är särskilt intresserat av hur robotbussarna kan integreras i kollektivtrafiktjänster på det bästa möjliga sättet. Det skulle vara intressant att utreda till exempel om robotbussarna kan erbjuda anslutningstrafik med täta turintervall till stomlinjerna”, säger HRT:s verkställande direktör Suvi Rihtniemi.

HRT önskar att projektet ger information om hur robotbussar och –bilar kan användas i stadstrafiken. Projektet för samman sakkunniga i olika branscher från deltagarstäderna. Syftet är också att hjälpa andra städer i utnyttjandet av de möjligheter som den smarta trafiken för med sig.
Helsingfors tyngdpunkter i projektet är också utnyttjandet av öppen data och trafikinformation i realtid.

”HRT har starkt kunnande om planering av trafiksystem och utnyttjande av öppen data. Till exempel Reseplaneraren som förnyas under denna vår har gjorts enligt principer av öppen data och öppen källkod i öppna gränssnitt. Reseplanerarens öppna källkod erbjuder möjlighet till vem som helst att gränslöst utnyttja kollektivtrafikinformation i nya digitala tjänster”, säger Suvi Rihtniemi.

Bakom projektet är Bloomberg Philanthropies, en organisation som leds av Michael R. Bloomberg, borgmästare för New York 2002–2013. Organisationen främjar förnyandet av miljö-, folkhälso-, undervisnings- och kulturbranscherna bland annat genom att bevilja understöd. The Aspen Institute är en obunden tankesmedja och ett forskningsinstitut som fokuserar på utveckling av ledarskap och på samhällspolitik.