Sjundeå beslöt om anslutning till HRT

Sjundeå kommunfullmäktige beslöt på måndag 30.1 att Sjundeå ansluter sig till samkommunen. Det betyder att HRT kommer att ta ett steg västerut 1.1.2018. Sjundeås anslutning till HRT får sin slutgiltiga välsignelse när HRT:s styrelse och medlemskommuner godkänner den. Den viktigaste orsaken till varför Sjundeå vill vara med i HRT är att man vill trygga tågtrafiken.

HRT:s verkställande direktör Suvi Rihtniemi hälsar Sjundeå välkommen.
”Sjundeå kommer att ingå i HRT:s biljettsystem vilket betyder att Sjundeåborna kan resa inom hela HRT-området med en och samma biljett”, säger Rihtniemi. "Samtidigt får Sjundeå nytta av HRT:s kunnande vad gäller beställning och planering av kollektivtrafiken.”

Att framtiden för tågtrafiken i Sjundeå har varit oviss är den största orsaken till varför Sjundeå vill vara med i HRT. Enligt de senaste uppgifterna som HRT har arbetar 45 procent av arbetande i Sjundeå i huvudstadsregionen. Till och med 44 procent av resor som riktar sig till Helsingfors gjordes med tåg. HRT har ordnat närtågstrafiken mellan Sjundeå och Helsingfors sedan våren 2016.
 
”HRT betyder pålitlighet och långsiktighet vad gäller skötseln av trafiken, vilket är viktigt bland annat när människor väljer var de vill bo och leva”, säger Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa. "Jag tror att kollektivtrafikens servicenivå förbättras på lång sikt.”

När Sjundeå ansluter sig till samkommunen, kommer den med sina 6 000 invånare att vara den minsta kommunen bland HRT-kommunerna.
”För en liten kommun är det bättre att vara med och kunna påverka än att stå ensam utanför”, säger Isotupa.