Spårvagnsförarna slutar sälja biljetter och spårvagnsbiljetten tas bort ur biljettsortimentet

Från och med början av 2018 säljer spårvagnsförarna inte längre biljetter. Avsikten med förnyelsen är att göra spårvagnstrafiken ännu smidigare. Spårvagnsbiljetten tas bort ur biljettsortimentet när HRT:s nya zonmodell tas i bruk.

ihmisiä tulossa raitiovaunustaHRT och HST har redan under en längre tid planerat åtgärder med vilka spårvagnstrafiken kan göras snabbare och pålitligare utan att äventyra servicenivån och biljettintäkterna. Det är nödvändigt att spårvagnsförarna slutar sälja biljetter innan HRT kan genomföra andra åtgärder för att göra trafiken pålitligare t.ex. genom att förbättra trafikljusprioriteringar.

Spårvagnarna får en större roll i Helsingforsregionen när linjenätet i Helsingfors stadskärna blir tätare och den tvärgående trafiken på Spårjokern startar i början av 2020-talet. I framtiden är spårvagnsresorna längre än nu. Samtidigt ökar behovet av att göra trafiken snabbare.
För ett större antal resenärer behövs det längre vagnar än tidigare. Den största nyttan av de nya vagnarna får man när förarna inte längre säljer biljetter. 

”Redan nu använder största delen av passagerarna andra biljetter såsom periodbiljetter, värdebiljetter, mobilbiljetter och biljetter som är köpta i automaterna”, säger avdelningsdirektör Mari Flink som ansvarar för HRT:s kundrelationer och försäljning.

Det kommer dessutom att vara möjligt att köpa enkelbiljetter i kiosker och butiker från och med sommaren 2017. Avsikten är också att det blir möjligt att köpa enkelbiljetter i de nya parkeringsautomaterna i Helsingfors under detta år.

Den nya zonmodellen kan tas i bruk i HRT-området tidigast i början av 2018. I den nya zonmodellen finns inte kommunernas egna biljetter eller biljetter som gäller endast i ett färdmedel. På grund av förnyelsen tas spårvagnsbiljetten bort ur biljettsortimentet för att säkerställa att tariffsystemet är enkelt och lätt att använda. Testanvändarna av zonmodellen har upplevt att spårvagnsbiljett som gäller endast i A-zonen är en biljettprodukt som kan orsaka missförstånd. Dessutom utvidgas spårvagnsnätet i samband med Spårjokern långt utanför Helsingfors centrum.