HRT erbjuder mobilbiljetter via försäljningsgränssnittet OpenMaaS som är öppet för alla fr.o.m. 2.4.2018

I början av april öppnar Helsingforsregionens trafik HRT ett av världens första öppna gränssnitt för återförsäljning av enkelbiljetter. HRT erbjuder gränssnitt som alla aktörer som är intresserade av trafiktjänster kan använda. Samtidigt inbjuder HRT trafiktjänstaktörerna i Finland och utomlands samt aktörerna utanför branschen till att skapa nya tjänster till gränssnittet. HRT investerar en betydande summa, under de närmaste åren ca två miljoner euro, i MaaS-utvecklingen. Gränssnittet öppnas 2.4.2018 på adressen https://sales-api.hsl.fi/.

HRT öppnar 2.4 ett av världens första öppna gränssnitt för kollektivtrafikens enkelbiljetter. Bild: HRT / Lauri Eriksson

Hur kan man nå ut till människor på ett enkelt och hållbart sätt? Från och med den 2 april kan vilken aktör som helst erbjuda sin egen lösning för resandet när HRT öppnar ett av världens första öppna gränssnitt för återförsäljning av kollektivtrafikens enkelbiljetter. Med hjälp av gränssnittet kan vilken aktör som helst ansluta HRT:s mobilbiljetter till sitt eget serviceutbud. Gränssnittet öppnas 2.4.2018 på adressen https://sales-api.hsl.fi/

”HRT vill med sin policy för öppen data stödja tjänsteutvecklingen hos MaaS-aktörer och övriga tredje partsaktörer. Vi vill hjälpa utveckling av mångsidiga innovativa tjänster som motsvarar kundernas behov. Vårt mål är att olika aktörer både i Finland och utomlands använder i stor omfattning våra elektroniska informationstjänster och försäljningsgränssnitt”, säger HRT:s avdelningschef för kundrelationer och försäljning Mari Flink.

HRT:s öppna gränssnittstjänster är bland annat Reseplaneraren och tjänsten som visar lägesinformation i realtid från HRT:s trafikmedel.

Förutom dessa öppnar HRT 2.4.2018 OpenMaaS-gränssnittet för mobilbiljetter för HRT:s kollektivtrafik så att alla aktörer har tillgång till dem. Biljetterna har samma pris som i HRT:s egna resekorts- och mobilkanaler. Målet i utvecklingen av OpenMaaS-gränssnittet är att dygnsbiljetterna finns i gränssnittet senast 31.5.2018 och periodbiljetterna senast 30.11.2018. Att kunna erbjuda subventionerade periodbiljetter kommer att kräva stark identifiering av kommuninvånarna.

Det är kostnadsfritt att använda de öppna gränssnittstjänsterna men det kräver registrering och godkännande av användarvillkoren för HRT:s öppna försäljningsgränssnitt. Dessutom erbjuder HRT avgiftsbelagt tekniskt stöd för dem som utnyttjar gränssnittstjänster. På adressen  https://sales-api.hsl.fi/ har HRT samlat frågor och svar om gränssnittet.

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.