Reseplaneraren för zoner berättar med vilken biljett du reser i vår

Den nyligen öppnade Reseplaneraren för de nya zonerna ABCD visar zongränserna och hjälper dig att köpa rätt biljett. HRT tar i bruk de nya resezonerna våren 2019.

I HRT-området tar man i vår i bruk nya zoner och nya resebiljetter. I Reseplaneraren för zoner som öppnades i december kan du gå in och se, genom vilka zoner du efter förnyelsen dagligen reser eller i vilken zon exempelvis din nya studieplats ligger.

Reseplaneraren berättar även vilken biljett det lönar sig att köpa för varje resa.

Prova Reseplaneraren för zoner här: reittiopas.fi/uudetvyohykkeet

Så här kontrollerar du din zon

Vilka zoner? På förstasidan till Reseplaneraren för zoner ser du en översikt av ABCD-zongränserna inom HRT-området.

I vilken zon rör jag mig? Prova ruttsökningen för att se genom vilka zoner du reser. Om du till exempel reser från Parkstad till Övitsböle i Vanda kan du resa antingen inom zon B, zonerna A och B eller zonerna B och C. Information om zonerna visas intill ruttsökningen.

Vilken biljett behöver jag? När du till exempel reser från Parkstad i Helsingfors till Övitsböle i Vanda kan du välja den lämpligaste rutten och biljetten. Beroende på rutten kan du antingen köpa en AB-biljett eller en BC-biljett. I zonerna A, B och C köper man alltid reserätt för två zoner.

Information om zongränserna kommer att finnas på alla hållplatser, linjekartor och i HSL-appen

När de nya zonerna tagits i bruk berättar även HSL-appen vilken biljett resenären behöver för sin resa. Den biljett som krävs för rutten kan köpas direkt i HSL-appen.

På HRT:s nätsidor finns en karta som visar i vilka zoner olika områden ligger. Zongränserna anges även på tryckta linjekartor. På hållplatserna och stationerna finns information om zonerna på hållplatsskyltar och affischer.

I metron och på tåget berättar utropen när man går över en zongräns. Skärmarna inne i bussarna visar zonen för varje hållplats.

I transportmedlen vet kortläsaren i vilken zon resenären är och vilken biljett han eller hon kan köpa i zonen i fråga.

Övergång till nya zoner sker i vår

När de nya zonerna inom HRT-området tas i bruk i vår ersätts de nuvarande reseområdena som baserar sig på kommungränserna med zoner som betecknas ABCD. De bildar cirka 10 kilometer breda bågar runt Helsingfors centrum. Huvudstadsregionen dvs. Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda utgör zonen ABC och HRT:s medlemskommuner utanför denna dvs. Kervo, Sibbo, Tusby, Kyrkslätt och Sjundeå zon D.

Också biljetterna förnyas. Från och med i vår reser du inom HRT-området med zonbiljetter istället för de på kommungränserna baserade interna, region- och närregionbiljetterna. I zonerna ABC motsvaras kommunens interna biljett framöver av en AB- eller BC-biljett och regionbiljetten av en ABC-biljett.

Läs mer om de nya zonerna här: www.hsl.fi/sv/nyazoner.

 

 

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.