Ofta ställda frågor om Helsingfors och Esbo stadscyklar
Systemet i Helsingfors och Esbo är olikt med systemet i Vanda och dessa två olika system kommunicerar inte med varandra. Dessa anvisningar gäller Helsingfors och Esbo stadscyklar.
Ofta ställda frågor om Helsingfors och Esbo stadscyklar
Var kan jag registrera mig som användare?
Du kan registrera dig som användare av stadscyklar på adressen hsl.fi/sv/stadscyklar och via HRT-appen.
Observera att systemet i Helsingfors och Esbo är olikt med systemet i Vanda och dessa två olika system kommunicerar inte med varandra.
Hur registrerar jag mig som användare?
Se närmare anvisningar på sidan Anvisningar.
Hur betalar jag för användning av stadscyklar?
När du köper ett abonnemang (en dag, en vecka eller hela säsongen) debiteras priset genast från det betalkort du har kopplat på ditt stadscykelkonto. Möjliga tilläggsavgifter, såsom en tilläggsavgift 1 euro/30 minuter eller en förseningsavgift på 80 euro när fem timmar per gång överskrids, debiteras vid behov.
Giltiga betalkort är Visa, MasterCard, American Express, Discover och JCB.
Finns det någon åldersgräns för användning av tjänsten?
Du kan låna stadscyklar om du har fyllt 15 år.
Jag har redan registrerat mig – hur tar jag en cykel i bruk?
Gå fram till den cykel du vill ha, tryck på den gröna Enter-knappen på den panel som finns mitt på styret och följ instruktionerna på skärmen. För att identifiera dig behöver du ditt cyklist-ID och din PIN-kod. Du kan också ersätta ditt cyklist-ID med ditt HRT-kort.
Hur ersätter jag mitt cyklist-ID med mitt HRT-kort?
För att inte behöva använda dett 7-siffriga cyklist-ID, kan du ersätta det med ditt HRT-kort genom att använda cykelstyrets panel:
- Tryck på den gröna Enter-knappen.
- Välj 1.
- Visa ditt HRT-kort mot skärmen.
- Ge din egenvalda PIN-kod och tryck på Enter.
- Välj ”Ja” (nummer 1) på frågan ”Ersätt cyklist-ID”.
- Ge ditt sjusiffriga Cykel-ID.
- Visa kortet mot skärmen en gång till.
- Ta cykeln ur cykelstället efter att du hört en ljudsignal.
- Nu kan du använda cykeln.
I fortsättningen behöver du inte längre ditt sjusiffriga cyklist-ID. Det är bara att visa ditt HRT-kort och slå din PIN-kod. Om du förtappar ditt HRT-kort eller byter det till ett nytt kort, beställ ett nytt cyklist-ID på ditt eget stadscykelsida. Efter det kan du använda cyklist-ID eller ersätta det på nytt med ditt nya HRT-kort.
Hur länge får jag cykla?
Om du lånar cykeln mer än 60 minuter åt gången, betalar du en tilläggsavgift som är 1 euro per varje påbörjad halvtimme.
En stadscykel får användas högst fem timmar per gång. Om tiden överskrids, debiteras du en förseningsavgift på 80 euro samt tillägsavgifter på 8 euro.
Syftet med prissättningen är att så många som möjligt ska kunna använda cyklarna.
Var kan jag använda cykeln?
Du kan cykla både i Helsingfors och i Esbo samt cykla från Esbo till Helsingfors eller tvärtom, om du vill.
Använd cykeln endast på cykelvägar och gator. Cykla inte på trottoarer. Om du måste flytta dig till trottoaren, led då cykeln.
Se närmare: Information om cykling (Traficom)
Måste jag använda hjälm när jag cyklar?
Den som använder stadscykel ska följa trafikreglerna, och i vägtrafiklagen rekommenderas användning av hjälm. På grund av hygienen kan du inte hyra hjälm via tjänsten men du kan ha din egen hjälm med dig.
Kan jag använda stadscyklar under coronavirusepidemin?
Stadscykeltjänsten erbjuder ett alternativ för resande även i staden under coronavirusepidemin. För att användning av tjänsten skulle vara tryggt för alla, kom ihåg handhygienen: tvätta eller desinficera dina händer före och efter du cyklat och använd handskar. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) sprids coronaviruset covid-19 huvudsakligen via kontakt mellan människor: läs mer om coronaviruset på THL:s tjänst.
Kan jag låsa cykeln på andra platser än på en cykelstation om jag till exempel gör ett snabbesök i en affär?
Du kan låsa cykeln för en kort stund även på andra platser än en cykelstation. Tryck på Enter-knappen och följ instruktionerna på skärmen. Inuti cykelstyret finns ett vajerlås vars ena ände är låst vid cykelns framgaffel. Fäst låset runt ett fast föremål, exempelvis en stolpe eller ett staket. Även cykelstyrningen låser sig på samma gång, och låset kan bara öppnas av samma användare som har låst cykeln.
Vänligen observera att cykelns användningstid fortsätter att löpa under din paus: om du inte återlämnar din cykel inom en timme till ett cykelställe, debiteras en tilläggsavgift. Följ anvisningar när du öppnar låset. Det är i allmänhet bättre att alltid återlämna cykeln till en cykelstation när det är möjligt - stationerna ligger tätt och andra kan få tillgång till cykeln.
Hur återlämnas cykeln till en cykelstation?
Kör till en cykelstation och ställ cykeln i cykelstället. Vänta tills cykeln är ordentligt låst och det står OK eller FINISH på cykelns skärm. Nu är cykeln återlämnad och ditt ansvar har upphört. Om det går inte att återlämna cykeln, prova ett annat cykelställ eller cykla till en närbelägen station. Detta kan hända om det förekommer avbrott i dataförbindelserna.
Kan jag återlämna cykeln till en fullsatt cykelstation?
Javisst. Parkera cykeln invid en fullsatt station, högst inom 10 -20 m. Tryck på Enter, välj Återlämning och säkerställ att cykelstyrningen låser sig. Inuti cykelstyret finns ett vajerlås vars ena ände är låst vid cykelns framgaffel. För vajern runt en annan stadscykel och fäst den i vajerhålet i den returnerade cykelns stomme. Nu har du returnerat din cykel på rätt sätt och är inte längre ansvarig för cykeln.
Obs: Om Återlämning inte visas på skärmen, är cykeln inte tillräckligt nära till stationen.
Om cykelstationen är full och det finns en cykel som återlämnats bredvid cykelstället, ta den först i bruk på samma sätt som en cykel som står låst i ett cykelställ.
Vem kan jag kontakta i problemsituationer?
Vid problem får du hjälp av kundservicen, tfn 09 425 788 10 eller per e-post contact@citybikefinland.fi. Kundservicen har öppet mån–fre kl. 7–19 och lör–sön kl. 9–17.
Vad gör jag om den cykel jag valt är sönder?
Ställ cykeln tillbaka i cykelstället och meddela det till kundservicen eller gör felanmälan på stadscykelsidan. Stadscyklarnas underhåll följer upp cyklarnas skick och reparerar eller byter ut dem om det behövs. Cykla inte med en cykel som är sönder.
Jag kommer inte ihåg min PIN-kod, hur kan jag byta den?
Du kan byta PIN-kod på din personliga stadscykelsida. Logga först in med dina egna uppgifter på ditt HRT-konto.
Hur ser jag mitt cyklist-ID?
När du registrerade dig till stadscykeltjänsten på nätet skickades ditt sjusiffriga cyklist-ID till din e-postadress. Du får fram ditt sjusiffriga cyklist-ID också på din personliga stadscykelsida när du loggar in med dina egna uppgifter. Om du ersätter ditt cyklist-ID med HRT-kort kan du inte längre använda ditt cyklist-ID för att låna cyklar. Om du vill börja använda cyklist-ID igen, kan du beställa ett nytt cyklist-ID på din egen stadscykelsida.
Hur kan jag byta språk?
https://www.hsl.fi/sv/mina-uppgifter/aviseringar
Vad händer om jag blir bestulen på cykeln?
Du ska genast göra en anmälan till kundservicen och dessutom göra en polisanmälan inom två dygn. Skicka en kopia av polisanmälan till CityBike Finlands kundservice. Då kräver vi ingen ersättning för cykeln. Genom att ta hand om stadscykeln på ett lämpligt sätt förebygger du stölder och vandalism.
Vad ska jag göra om jag råkar ut för en olycka på stadscykel?
Agera som vid vilken trafikolycka som helst. Efter det gör en anmälan till kunderservicen för stadscyklar.
Jag har ersatt mitt cyklist-ID med mitt resekort som nu förkommit. Hur kan jag använda cyklar?
Logga in på adressen hsl.fi/sv/stadscyklar och beställ ett nytt cyklist-ID på din egen stadscykelsida.
Jag har glömt min egendom till stadscykelns korg eller till cykelstationen. Var kan jag fråga efter hittegods?
Kontakta Suomen Löytötavarapalvelu.
Suomen Löytötavarapalvelu har ett serviceställe som betjänar kollektivtrafikens resenärer på Helsingfors centralstation. Servicestället ligger i samma korridor som HRT:s serviceställe invid apoteket och mittemot R-kiosken, på adressen Elielplatsen 3.
Servicestället har öppet från måndag till fredag kl. 10–18 och på lördagar kl. 10–16. Servicestället är stängt på söndagar.
Du kan göra förfrågningen per telefon eller genom att fylla i förfrågningsblanketten på internet.
Bäst får du information om borttappade föremål ca två dygn efter att föremålet försvunnit. Förfrågningarna på plats är avgiftsfria.
Tfn 0600 91 006, öppet på vardagar kl. 10–18, lö kl. 10–16
Mer information: https://loytotavara.net/sv/
Du kan fråga efter ett borttappat resekort på HRT:s serviceställe.
Vad är en stadscykel?
Alla som rör sig i Helsingfors stadskärna eller i södra Esbo kan utnyttja stadscyklarna. Som stadscykelanvändare har du alltid en cykel nära dig, och med stadscyklar är det enkelt att röra sig och förbättra konditionen.
Du kan köpa ett abonnemang för en dag, en vecka eller för en hel säsong. I alla alternativ ingår en halvtimmes användningstid för varje användningsgång. Du kan också cykla lite längre med stadscykeln mot en tilläggsavgift, dock högst för fem timmar. Efter användningen återlämnas cykeln till cykelstationen.
Du bör registrera dig som användare av stadscyklar på förhand på tjänstens webbsida. För en användningsperiod på en dag kan du välja 1–4 cyklar. I de övriga alternativen ingår endast en cykel.
Hur många stadscyklar och cykelstationer finns det?
Säsongen 2021 börjar med 3 520 stadscyklar och 242 cykelstationer i Helsingfors och 110 stationer i Esbo. Till midsommaren 2021 blir det 105 nya cykelstationer och 1 050 cyklar. I slutet av sommaren finns det sammanlagt 4 570 stadscyklar och 457 cykelstationer.
Vem ansvarar för stadscykelsystemet?
Ansvariga för stadscykelsystemet i Helsingfors är Huvudstadsregionens Stadstrafik Ab, och i Esbo Teknik- och miljösektorn. Systemet upprätthålls av CityBike Finland. HRT svarar för marknadsföringen av systemet, stadscyklarnas webbsidor hsl.fi/sv/stadscyklar och för stadscykelfunktioner i HRT-appen och i Reseplaneraren. För reklamförsäljningen ansvarar ClearChannel och samarbetspartner är HOK Elanto.
Vem betalar för stadscykelsystemet?
Bakom genomförandet av systemet står Huvudstadsregionens Stadstrafik Ab och Esbo stads Teknik- och miljösektor. En del av utgifterna täcks med reklamfinansiering, sponsring och användaravgifter.
Vem har tillverkat cyklarna?
Cyklarnas tillverkare är den franska sportvaruhusjätten Decathlon. Cykeln har tagits fram för Smoove som stadscykel, och motsvarande cyklar används i deras system även i andra städer.
Hurdana egenskaper har cyklarna?
Alla stadscyklar är treväxlade. Cyklarna har handbromsar, en vit framlykta och en röd lampa som syns bakåt. Cyklarna är även utrustade med en korg. Det finns en display och ett användargränssnitt mitt på styret. Vajerlåset finns inuti cykelstyret, och du kan dra ut vajern från cykelns högra handtag. Cykelnumret hittar du på stommen ovanför pedalerna.
Vad händer om en station blir överfull eller töms på cyklar?
Underhållet följer upp situationen via ett bakgrundssystem, och vid behov utjämnas antalet cyklar med hjälp av bilar avsedda för ändamålet. Under rusningstider kan det dock förekomma att en station är överfull eller töms på cyklar. Vi beklagar detta och tackar för förståelse!