Taksa- ja lippujärjestelmä

Matkan pituus näkymään lipun hinnassa entistä selvemmin

Joukkoliikennematkan pituus vaikuttaa tulevaisuudessa lipun hintaan selkeämmin kuin nykyisin. Lyhyet matkat kunnasta toiseen halpenevat, kun HSL-alueella siirrytään kuntarajoihin perustuvista maksuvyöhykkeistä uuteen kaarimalliin. Siinä vyöhykerajat piirtyvät kaarimaisesti eri etäisyyksille Helsingin keskustasta. Uusi taksa- ja lippujärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2017 lopussa, kun matkakortit on ensin vaihdettu uusiin.

Vyöhykekaaret on nimetty sisimmästä uloimpaan kirjaintunnuksilla A–E. Pääkaupunkiseutu sijoittuu kolmelle sisimmälle kaarelle. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella olevat kehyskunnat sijoittuvat pääasiassa D- ja E-kaarille. Ulompien kaarien rajat määritellään tarkemmin sitä mukaa kun uusia kehyskuntia liittyy HSL:ään.

Sisimmillä kaarilla eli ABC-alueella kausi-, arvo- ja kertaliput kelpaavat aina vähintään kahdella vyöhykkeellä (AB tai BC) eikä alueella myydä yhden vyöhykkeen lippuja. D- ja E-vyöhykkeen lippuja voi ostaa myös yksittäisille vyöhykkeille.

Uudessa järjestelmässä otetaan käyttöön vyöhykelisälippu. Matkustaja ostaa sen matkakortin arvolla kortinlukijalta, kun hän haluaa matkustaa kausilippunsa voimassaoloalueen ulkopuolelle.

Lippujen hinnoista ei ole vielä tehty päätöksiä. Niistä päätetään erikseen vuosittain talousarvion yhteydessä.

Lue lisää tulevista muutoksista http://www.hsl.fi/uudetlaitteet

Näytä suurempi kartta