Kysymyksiä ja vastauksia

Uusimmat kysymykset (päivitetty 5.1.2018)

Muuttuuko joukkoliikenne Jusslassa, joka sijaitsee Tuusulan kunnassa mutta jossa on voinut matkustaa Vantaan lipuilla?

Tuusulassa sijaitsevat Jusslan alueen pysäkit ovat poikkeuksellisesti olleet Vantaan maksuvyöhykkeellä, ja ovat sitä edelleen. Linjan 633 osalta tässä ei ole siis tapahtunut muutosta vuodenvaihteessa. Alueella liikennöivät samat linjat ja käytössä ovat samat aikataulut ja samat lipputuotteet kuin aikaisemminkin.

Jusslan alue on myös tulevassa vyöhykemallissa C-vyöhykkeellä, vaikka muu Tuusula kuuluu D-vyöhykkeelle.

Pääsenkö uudenvuodenjuhlista kotiin Tuusulaan 1.1.2018 HSL:n mobiililipulla?

Riippuu miten pitkään aiot juhlia. Lippu astuu voimaan vasta 1.1. klo 4.30, jolloin liikennöintivuorokausi vaihtuu. Myös esimerkiksi Jokelan aseman lippuautomaatti alkaa toimia vasta klo 4.30 jälkeen.

Kuka voi hankkia HSL:n matkakortin?

HSL:n matkakortin voi hankkia kuka tahansa, mutta halvemmat kausiliput saa käyttöönsä vain henkilökohtaisella matkakortilla. Henkilökohtaisen matkakortin saavat:
• HSL-alueella kirjoilla olevat
• HSL-alueella tilapäisesti asuvat, jotka ovat tehneet tilapäisen muuttoilmoituksen maistraattiin.

Mitä tapahtuu nykyisille lipuille vuodenvaihteen jälkeen?

Tuusula-lippu ja Tuusula-Järvenpää-lippu poistuvat vuodenvaihteessa ja korvautuvat HSL-lipulla. Vuoden 2017 puolella ostetut lipputuotteet ovat silti voimassa niiden koko voimassaoloajan, mukaan lukien VR:n lippukaupasta ostetut liput. Matkahuollon sarjalippuja voi käyttää ensi vuonna niissä busseissa, missä lipun voi leimata Matkahuollon laitteella. Esim. HSL:n liikenteessä bussissa 962 ei ole Matkahuollon laitetta eikä kaikissa muissakaan Keravalle kulkevissa busseissa ole Matkahuollon laitetta.

Jos minulla on nyt kausilippu Tuusulasta Helsinkiin, niin onko vastaava lippu ensi vuonna HSL-alueella lähiseutu 3 -lippu?

Kyllä. Välille Tuusula-Helsinki tarvitaan lähiseutu 3 -lippu.

Jos haluan matkustaa vain Tuusulan alueella, ostanko sisäisen lipun?

Kyllä. Sisäinen lippu kelpaa Tuusulan lisäksi myös Keravalla ja Sipoossa sekä myös Järvenpäässä niissä liikennevälineissä, jotka kulkevat Järvenpään lisäksi myös HSL:n alueella.

Milloin kannattaa ladata kautta ja milloin arvoa matkakortille?

Jos teet viikossa vähintään 3 edestakaista matkaa, niin kauden hankkiminen kannattaa. Satunnaisempia matkoja varten arvon lataaminen on hyvä vaihtoehto.

Jos nyt hankin matkakortin, milloin voin ladata siihen kautta?

Kauden lataaminen Tuusulan alueella onnistuu 1.1.2018. Arvoa matkakortille voi ladata jo sitä ennen.

Tuusulan olemassa olevat myyntipisteet;

  • R-kioski Hyrylä, Hyrylänkatu 6, 04300 TUUSULA
  • R-kioski Hyrylä Linja-autoasema Koskenmäenpolku 1, 04300 TUUSULA
  • R-kioski Jokela, Keskustie 9-13, 05400 JOKELA

Tuusulan tulevat myyntipisteet:

  • Tuusulan palvelupiste, Hyrylän kirjasto, Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. (2.1. 2018 alkaen ti klo 7.15-10, ke klo 15-18 ja to klo 16-19)
  • Kellokosken Alepa, Vanha Valtatie 191, 04500 Kellokoski (1.1.2018 alkaen)
  • Monilippuautomaatti Jokelan asema (Otetaan käyttöön 1.1.2018 klo 4.30 jälkeen)

Voinko ladata HSL-matkakorttia Tuusulan busseissa?

Et. Matkakortille voit ladata arvoa kaikissa R-kioskeissa, 2.1. alkaen Tuusulan palvelupisteessä sekä kaikissa HSL:n palvelupisteissä. Tuusulan kunnan subventoiman kauden lataaminen onnistuu 2.1.2018 alkaen.

Voinko ladata matkakorttia VR:n automaatilla?

Et. Matkakortteja ei voi ladata VR:n automaateilla 1.1.2018 lähtien.

Voiko samalla matkakortilla maksaa useamman ihmisen lipun?

Kyllä voi, mutta lastenlippua ei ole mahdollista hankkia samalle kortille.

Kauanko matkakortille ladattu rahasumma on voimassa? Voiko rahan nostaa pois kortilta?

Kortille ladattu arvo säilyy niin kauan kuin kortti on tallessa. Jos muuttaa HSL-alueen ulkopuolelle, voi hakea tilihyvitystä luovuttaessaan kortin, palvelumaksu on 6 €.

Ketkä saavat eläkeläisalennuksen?

HSL:llä ei ole ikään perustuvaa alennusta eikä alennuksia työeläkkeen saajille. Alennuksen saavat:
• Kelan maksamaa kansaneläkettä saavat henkilöt, jotka eivät saa takuueläkettä. Alennuksen suuruus on 25 %.
• Kelan maksamaa täyttä tai osittaista takuueläkettä saavat henkilöt. Alennuksen suuruus on 50 %.

Jos asuu kahdessa eri paikassa, miten kotipaikka määräytyy?

Kotipaikka määräytyy maistraatin tietojen mukaan, jotka päivittyvät 5 arkipäivänä viikossa HSL:n asiakasrekisteriin.

Jos menen Espooseen, riittääkö minulle lähiseutu 2 –lippu?

Lippu pitää ostaa sille alueelle, jossa liikkuu. Jos liikennevälineen vaihto tapahtuu Helsingin puolella, esimerkiksi. Huopalahdessa, lippu pitää olla Lähiseutu 3 –lippu.
Missä voi ostaa selvällä rahalla matkalipun? R-kioskeista ja kauppojen HSL:n lippuja myyvistä pisteistä voi ostaa ennakkoon myytäviä lippuja käteisellä. Osa lippuautomaateista toimii myös käteisellä. ks. lisätietoja HSL:n myyntipistehausta.

Voiko HSL-lipulla vaihtaa vaikka kuinka moneen eri välineeseen?

Kausilipulla voi aina ja arvolla matkustettaessa voi matkustusajan puitteissa.

Pitääkö matkakorttia näyttää joka välineessä?

Kausilippua ei tarvitse näyttää junassa, metrossa, raitiovaunussa tai runkolinjojen 550 ja 560 busseissa - paitsi tietysti matkalipuntarkastajille.

Kuka vastaa pysäkkien kunnossapidosta?

Tuusulan kunta.

Mitkä liput kelpaavat Järvenpäässä?

Junat:

Järvenpään alueella olevilla asemilla (Järvenpää, Ainola, Saunakallio, Haarajoki) voi matkustaa sekä HSL:n että VR:n lipuilla. Tämä koskee sekä kyytiin nousemista että kyydistä poistumista.

Järvenpään sisäisillä sekä Järvenpäästä HSL-alueelle (Jokela, Kerava ja asemat Keravan eteläpuolella) kulkevilla matkoilla voi käyttää sekä VR:n että HSL:n lippua.

Bussit:

HSL-liput kelpaavat niissä Järvenpäässä kulkevissa busseissa, jotka kulkevat Järvenpään lisäksi myös Tuusulassa (665, 667, 689, 765, 965, 967) tai Sipoossa (786, 986, 987, 989*). HSL-lipulla voi näillä linjoilla matkustaa myös Järvenpään sisäisillä matkoilla. Tämän lisäksi näissä busseissa kelpaavat Järvenpään sisäisillä matkoilla Järvenpään oma joukkoliikennelippu ja kuntarajan ylittävillä matkoilla Matkahuollon lippu.

Järvenpään sisäisillä linjoilla 21–24 HSL:n liput eivät kelpaa, vaan niissä voi matkustaa ainoastaan Järvenpään omalla joukkoliikennelipulla. Linjalla 25 HSL:n liput kelpaavat 1.1.2018, sillä bussi ajaa Järvenpäästä Kellokosken kautta Hyökännummelle.

*HSL-liput kelpaavat vain niillä linjan 989 vuoroilla, jotka kulkevat Sipoon läpi, eli reittivarianteilla 989, 989A ja 989J. Linjaversioilla 989V ja 989HJ HSL-liput eivät kelpaa.

Mikä on lastenlippujen ikäraja?

Kaikkialla HSL:n liikenteessä lastenlipun tarvitsevat 7-16-vuotiaat lapset.  0-6-vuotiaat saavat matkustaa ilmaiseksi lähijunalla, bussilla, raitiovaunulla, metrolla ja Suomenlinnan lautalla.

Mitä maksaa lastenvaunujen kuljettaminen junassa?

0-6-vuotiasta lasta rattaissa tai vaunuissa kuljettava aikuinen saa matkustaa ilmaiseksi lähijunalla, bussilla, raitiovaunulla, metrolla ja Suomenlinnan lautalla.

 

Takaisin ylös