Tuusulan liput ja vyöhykkeet

Tuusulan liittyminen HSL:ään merkitsee ensimmäisessä vaiheessaan ennen muuta sitä, että Tuusulassa voi matkustaa 1.1.2018 alkaen HSL:n lipulla. Niinpä matkat Tuusulasta mihin tahansa muuhun HSL:n kahdeksasta muusta jäsenkunnasta hoituvat näppärästi yhdellä lipulla.

Tuusulan lippuvyöhyke: Kerava, Tuusula ja Sipoo

Tuusula liittyy vuodenvaihteessa osaksi HSL:n lippuvyöhykettä, johon tällä hetkellä kuuluvat Kerava ja Sipoo. Siten Tuusulasta matkansa aloittavalle on tarjolla seuraavanlaisia HSL:n lippuja.

Yhden vyöhykkeen sisäinen lippu:
Sisäisellä lipulla voi matkustaa Tuusulan, Keravan ja Sipoon alueella. Sisäiset liput kelpaavat myös sellaisilla matkoilla, jotka alkavat ja päättyvät Tuusulassa, Keravalla tai Sipoossa mutta kulkevat välillä jonkin toisen kunnan kautta. Sisäisellä lipulla on mahdollista matkustaa myös Järvenpäähän.

Lähiseutu 2 -lippu:
Lähiseutu 2 -lipulla voi matkustaa Tuusulasta mihin tahansa HSL-alueella, jos matka ei kulje Helsingin alueen kautta. Lipulla on mahdollista matkustaa myös Järvenpäähän.

Lähiseutu 3 -lippu:
Lähiseutu 3 -lipulla voi matkustaa Tuusulasta mihin tahansa muualle HSL-alueella. Lipulla on mahdollista matkustaa myös Järvenpäähän.

Poikkeuksena Tuusulan Maantiekylä ja osa Ruotsinkylää, jotka kuuluvat Vantaan maksualueeseen.

HSL:n lippuvyöhykkeet

Tulevaisuudessa käyttöön tulevat uudet matkustusvyöhykkeet, ja Tuusula tulee silloin pääosin kuulumaan D-vyöhykkeeseen. Tästä uudistuksesta voi lukea lisää HSL:n verkkosivuilta osoitteesta https://www.hsl.fi/taksa-ja-lippujarjestelma

Hanki oma matkakortti!

Matkakortti on kätevin tapa matkustaa koko HSL-alueella. Kortti kelpaa kaikissa liikennevälineissä, ja sille voi ladata niin arvoa, eli rahaa, kuin kausilippuja haluamalleen ajalle haluamalleen vyöhykkeelle. Matkakortin voi ostaa HSL:n palvelupisteistä tai tilata HSL:n verkkokaupasta.

Matkakortin palvelupisteet Tuusulassa

Näissä pisteissä voi ladata matkakorttia, mutta kortti on ensin hankittava esimerkiksi HSL:n omasta palvelupisteestä tai verkkokaupasta tai Hyrylän kirjastossa sijaitsevasta Tuusulan infopisteestä.

HUOM! Busseissa ei voi ladata HSL-matkakorttia.

Tuusulan myyntipisteet;

  • R-kioski Hyrylä, Hyrylänkatu 6, 04300 TUUSULA
  • R-kioski Hyrylä Linja-autoasema Koskenmäenpolku 1, 04300 TUUSULA
  • R-kioski Jokela, Keskustie 9-13, 05400 JOKELA
  • TuusInfo
  • Kellokosken Alepa, Vanha Valtatie 191, 04500 Kellokoski
  • Monilippuautomaatti Jokelan asema

Lippujen hinnat, matkakortit, Tuusulalipun ja VR:n lippujen tulevaisuus

HSL lippujen_hinnat 2018

HSL:n alueella kannattavinta on matkustaa matkakortilla, jolle voi joko ladata arvoa eli rahaa tai kautta. Kortille ladatulla arvolla on mahdollista ostaa tavanomaista halvempia kertalippuja, ja kausilipulla taas on mahdollista matkustaa rajattomasti tietyn matkustusalueen sisällä tietyn ajanjakson ajan.

Tuusulalaiset voivat hankkia henkilökohtaisen matkakortin HSL:n verkkokaupasta (http://verkkokauppa.hsl.fi/liput-ja-matkustaminen/matkakortti) tai HSL:n palvelupisteestä (palvelupisteiden sijainnit löytyvät HSL:n myyntipaikkahausta: https://www.hsl.fi/myyntipaikkahaku). Jos tuusulalainen jo omistaa henkilökohtaisen matkakortin, hänen ei tarvitse hankkia uutta, vanha kortti kelpaa edelleen.

Kerta- ja vuorokausilippuja voi ostaa HSL Mobiililippu -sovelluksella, lippuautomaateista, R-kioskeilta ja bussien kuljettajilta.

Tuusulassa oli ennen vuodenvaihdetta käytössä Matkahuollon matkakortille myytävä Tuusulalippu, joka oikeutti bussiliikenteen kausilippuun Tuusulan sisäisellä matkalla tai tietyllä Tuusulan ja pääkaupunkiseudun välisellä matkaosuudella Tuusulalipun vyöhykkeestä riippuen. HSL:ään liittymisen myötä Tuusulalippu poistui käytöstä, eikä niitä voi hankkia enää vuodenvaihteen jälkeen. Vuoden 2017 puolella ostetut liput kelpaavat niiden voimassaoloajan loppuun. Matkahuollon sarjalippuja voi käyttää ainoastaan niissä busseissa, joissa on vielä käytössä Matkahuollon laite. Esimerkiksi HSL:n bussissa 962 ei ole Matkahuollon laitetta, ei myöskään kaikissa Keravalle menevissä busseissa. Myös nykyinen bussiliikenteen Järvenpää-Tuusula–seutulippu poistui tuusulalaisten ja yleisemminkin HSL-alueen kuntalaisten lippuvalikoimasta vuodenvaihteen myötä.

Myös ennen vuodenvaihdetta Jokelasta HSL-alueen asemille ostetut VR:n junaliput kelpaavat matkustamiseen niiden voimassaoloajan loppuun asti. Vuodenvaihteen jälkeen Jokelan ja HSL-alueen välisille matkoille ei enää myydä VR:n lippuja.

Lippujen kelpoisuus Järvenpään kaupungin alueella

Junat:

Järvenpään alueella olevilla asemilla (Järvenpää, Ainola, Saunakallio, Haarajoki) voi matkustaa sekä HSL:n että VR:n lipuilla. Tämä koskee sekä näiltä asemilta alkavia että niille päättyviä matkoja.

Järvenpään sisäisillä sekä Järvenpäästä HSL-alueelle (Jokela, Kerava ja asemat Keravan eteläpuolella) kulkevilla matkoilla voi käyttää sekä VR:n että HSL:n lippua.

Bussit:

HSL-liput kelpaavat niissä Järvenpäässä kulkevissa busseissa, jotka kulkevat Järvenpään lisäksi myös Tuusulassa (665, 667, 689, 765, 965, 967) tai Sipoossa (786, 986, 987, 989*). HSL-lipulla voi näillä linjoilla matkustaa myös Järvenpään sisäisillä matkoilla. Tämän lisäksi näissä busseissa kelpaavat Järvenpään sisäisillä matkoilla Järvenpään oma joukkoliikennelippu ja kuntarajan ylittävillä matkoilla Matkahuollon lippu.

Järvenpään sisäisillä linjoilla 21–24 HSL:n liput eivät kelpaa, vaan niissä voi matkustaa ainoastaan Järvenpään omalla joukkoliikennelipulla. Linjalla 25 HSL:n liput kelpaavat 1.1.2018, sillä bussi ajaa Järvenpäästä Kellokosken kautta Hyökännummelle.

*HSL-liput kelpaavat vain niillä linjan 989 vuoroilla, jotka kulkevat Sipoon läpi, eli reittivarianteilla 989, 989A ja 989J. Linjaversioilla 989V ja 989HJ HSL-liput eivät kelpaa.

Takaisin ylös