Olet täällä

Välkky

Välkky on HSL personoituna ja kiteytettynä yhteen olemukseen. Hän edustaa luonteeltaan HSL:n arvoja ja tavoitteita. Välkyn ulkonäkö on löyhästi ammennettu bussin keulasta, jossa otsa on tuulilasi ja silmät ajovalot. Välkyn muotokieli noudattaa HSL:n visuaalisen ilmeen värejä ja pyöristettyä muotokieltä. Välkky on tarkoitettu käytettäväksi kampanjoissa tai laajemmissa kokonaisuuksissa jossa halutaan erottua normaalista viestinnästä. Välkkyä voi käyttää niin printti- kuin digimediassa ja tämän lisäksi Välkystä on tehty myös fyysinen puku joka voi esiintyä messuilla ja tapahtumissa. Tyylioppaasta löytyy Välkyn ja lisävarusteiden orginaali-tiedostot. Yhdistelemällä asentoja, ilmeitä ja hattuja puhekuplien kanssa on mahdollista saada aikaan hyvin kattava kokoelma maskotista eri tarkoituksiin.

Pää

Välkyn pää on piiretty 10x10 -ruudukon päälle. Silmät ja nenä ovat halkaisijaltaan 2 ja pupillit 1,4 yksikköä leveitä. Silmät ja nenä ovat aina samalla korkeudella, mutta voivat suun auetessa siirtyä ylöspäin. Pääsääntöisesti silmät ja nenä ovat 3 yksikköä alalaidasta. Suun viivanpaksuus on 0,5 ja suljettujen silmien viivanpaksuus 0,3 yksikköä.

Raajat

Välkyn jalat ovat 3 yksikköä pitkät. Käden mittasuhteisiin vaikuttaa käden asento. Esimerkiksi suora käsi on noin 5 yksikköä pitkä. Käsien ja sormien viivanpaksuus on 0,25. Kämmen on 2,4 leveä ja yksi sormi on kolmasosan siitä, eli 0,8 yksikköä leveä.

Hatut

Välkyllä on käytössään vaaleanpunainen yleislippis ja viisi erilaista kulkuneuvoihin liittyvää hattua. Hatun koko on 1/5 Välkyn korkeudesta ja se keskitetään sivusuunnassa keskelle hahmon päätä.

Värit

Välkyn ja asusteiden värit ovat peräisin HSL:n väri­paletista. Kaikki värit ja niiden arvot eri järjestelmissä löytyvät osoitteesta www.hsl.fi/tyyliopas/varit

Puhekuplat

Välkyn suusta tulevat lauseet kuvitetaan puhe­kuplilla. Lyhyissä ja yksittäisissä sanoissa käytetään väljempää kuplaa, jossa tekstin ympärille jää 2 kertaa versaalikirjaimen korkeus. Lauseissa ja hieman pidemmissä teksteissä vastaava alue on puolet pienempi, eli yhden versaalin korkeus. Puhekupla on väriltään HSL:n vaaleanpunainen ja teksti valkoinen. Jos puhekupla sijoitetaan väritaustalle on kupla valkoinen ja teksti vaaleanpunainen. Fontti, jota puhekuplissa käytetään, on Gotham Rounded Medium, ja riviväli 100% kirjasimen pistekoosta.

Luonne

Toiminta
Välkky levittää tietoisuutta julkisestä liikenteestä ja sen hyödyistä paremman, kestävämmän, hauskemman ja ympäristöystävällisemmän kaupungin rakentamiseksi.

Tavoite
Välkky on vakuuttunut, että parantamalla kaupungin julkista liikennettä ja saamalla kaikki kaupunkilaiset sen käyttäjiksi, luodaan paras ja kestävin ratkaisu kasvavalle kaupungille ja sen asukkaille.

Motiivi
Välkyn toiminnan motiivina on aito huoli kaupungin tilasta ja ihmisten tulevaisuudesta.

Uhka
Välkyn suurin pelko on, että ihmiset menettävät toivonsa, eivätkä usko parempaan huomiseen. Joukkoliikenteen ilosanoman levittäminen tuntuu välillä raskaalta ja turhauttavalta, koska hänestä tuntuu, että ihmiset ovat liian välinpitämättömiä ympäristöstään ja tulevaisuudestaan. Silloin Välkyn tekisi mieli vain heittää hanskat naulaan ja karata toiselle planeetalle.

Viholliset
Välkyn pahin vihollinen on röyhkeästi voittoa tavoitteleva organisaatio, jota ei kiinnosta ympäristöasiat ja onnelliset ihmiset. Se kokee Välkyn toiminnan uhkana. Tällä organisaatiolla on apunaan myös liuta päämääräämme vastaan taistelevia pahiksia, jotka tekevät kaikkensa joukkoliikenteen kehittämistä vastaan.

Vahvuudet
Empatia ja ihmistuntemus ovat Välkyn vahvoja ominaisuuksia. Välkky osaa laittaa itsensä tapaamiensa ihmisten asemaan ja ymmärtää heitä ja heidän ajatusmaailmaansa. Hänestä paistaa vilpittömyys ja rehellisyys minkä takia hänestä on vaikeaa olla tykkäämättä. Välkyllä on myös vilkas mielikuvitus ja positiivinen elämänasenne. Näiden ominaisuuksien avulla hän pystyy keksimään mitä villimpiä ratkaisuja joukkoliikenteen haasteisiin ja hauskempien palvelujen kehittämiseen.

Heikkoudet
Välkky ei ole itsekään täydellinen. Hän saattaa joskus masentua, jolloin roskien lajittelu voi unohtua. Välkky on myös äärimmäisen mukavuuden haluinen, minkä myötä bussipysäkillä värjöttely tuntuu joskus inhottavalta ja hänen tekee mieli hypätä auton rattiin. Masennuksen hetkellä Välkky kuitenkin muistaa tuhoutuneen kotiplaneettansa ja osaakin käyttää vilkasta mieli­kuvitustaan avuksi kuvitellessaan parempia palveluja matkustamisen mukavuuden parantamiseksi.

Puhetapa

Välkky on iätön ja sukupuoleton. Tämä on hyvä pitää mielessä myös kirjoittaessa tekstiä puhekupliin. Myös asiayhteys tulee ottaa huomioon, Välkky eläytyy tilanteisiin niiden luonteen vaatimalla tavalla ja kohdeyleisönsä huomioon ottaen. Puhuu puhekieltä, ei kuitenkaan slangia. Seuraa aikaa ja käyttää sanoja, joita matkustajat tässä ajassa käyttävät. Erottuu muista HSL:n viesteistä – puhe muodostuu yksittäisistä sanoista lyhyisiin lausahduksiin. Puheen sisältö: oivaltaa olennaisen, ottaa kantaa, ilmaisee tunteensa, ihmettelee, pohtii, kehuu, kannustaa ja kommentoi. Asettuu matkustajan asemaan: kun puhuu me -muodossa, on silloin yksi matkustajista.