Olet täällä

Piktogrammikirjasto

HSL:llä on jatkuvasti laajeneva piktogrammisetti. Orginaalit kaikkiin piktogrammeihin löytyy materiaalipankista täältä

Yleiset Piktogrammit

HSL:llä on jatkuvasti laajeneva piktogrammisetti. Orginaalit kaikkiin piktogrammeihin löytyy materiaalipankista täältä

Liikennevälineet

Numerot ja kirjaimet

Osat

Piktogrammi koostuu ikonista ja taustakehyksestä. Ikonia voidaan käyttää myös ilman kehystä, esimerkiksi osana isompaa väripintaa, jotta vältytään liian monelta sisäkkäiseltä kehykseltä.

Kehyksen pyöristys ja sommittelu

Kehyksen kulmapyöristys on yksi kahdeksasosa (1/8) piktogrammin koosta. Marginaali on piktogrammeissa, kuten muussakin HSL materiaalissa, jossa on pyöreät kulmat, saman kokoinen kuin kulman pyöristys – piktogrammeisssa siis 1/8 piktogrammin koosta. Pysty- ja vaakasuorat reunat kehyksen sisällä noudattavat marginaalia (1/8 koko taustan koosta). Huom. Piktogrammit pyritään visuaalisesti keskittämään. Terävät tai pyöreät muodot voivat visuaalisen tasapainon vuoksi ylittää marginaaleja hiukan, jotta piktogrammi on mahdollisimman visuaalisesti tasapainoinen.

Piirustusohjeet

HSL:n piktogrammit suunnitellaan hyödyntäen pyöreitä neliöelementtejä ja pyöreää ja pehmeää jälkeä itse symboleissa. Piktogrammeista on käytössä myös versiot ilman taustaneliötä, joita voidaan isommalla väritaustalla. Piktogrammen yleisvaikutelman pitää olla selkeä. Suositaan suorista viivoista ja ympyröistä konstruoituja muotoja. Suurin osa kulmista pyöristetään, jotta piktogrammit sopivat muuhun HSL:n ilmeeseen. Kulmien pyöristyksen tulee visuaalisesti vaikuttamaan saman suuruiselta. Huom. Kulmien säde ( r ) ei ole matemaattisesti sama, vaan pyöristyksen sektorin avoimuus on visuaalisesti samanlainen.

Piktogrammifontti

Piktogrammit on myös koostettu fontiksi, jotta niitä olisi helppo käyttää mm. verkossa. Viimeisimmän piktogrammifontin piktogrammit kuvattuna tässä. Kysy lisää piktogrammifontista: heli.skippari@hsl.fi

Normaalikäyttö

Piktogrammeja käytetään tähdentämään viestiä tai osoittamaan asiayhteyttä. Jos piktogrammeja käytetään sisältölaatikon sisällä, se asettuu samojen marginaalien mukaisesti kuin muu sisältö. Katso: Sommittelu

Esimerkkejä

Piktoggrammeja voi myös käyttää dekoratiivisena elementtina, kuten esimerkiksi matkakortissa ja matkatutkimusesitteen kansissa on tehty.

Takaisin ylös