Kortinlukijat ja lippuautomaatit uudistuvat, reaaliaikainfoa koko liikenteestä

Yksi uudistuksen näkyvimmistä osista ovat modernit kosketusnäytölliset matkakortinlukijat. Myös lippuautomaatit uudistuvat. Tulevaisuudessa kaikki liikennevälineet näkyvät reaaliaikaisesti pysäkkinäytöillä ja Reittioppaassa.

Sinä kosketat, HSL liikuttaa.

Uudet kosketusnäytölliset lukijat ovat helppokäyttöisiä. Uudelta lukijalta voi ostaa vanhoja tuttuja lippuja, ja painikkeet ovat samat kuin ennenkin. Vain painike 0 eli raitiovaunulippu, on muuttunut raitiovaunun kuvaksi.

Jatkossakin kausilippua vain näytetään kortinlukijalle, uudella laitteella lukijan alalaitaan. Arvolipun osto tapahtuu jatkossa niin, että ensin valitaan matkustusalue (haluttu lippu) ja sen jälkeen vahvistetaan valinta OK-näppäimellä. Lopuksi matkakortti näytetään lukijalle. Voit harjoitella uuden kortinlukijan käyttöä alla olevan sähköisen matkakortinlukijan avulla. Tai katso ohjevideot HSL:n Youtube-kanavasta.

Uusia matkakortinlukijoita on asennettu tällä hetkellä lähes
1 400 bussiin ja kaikille metroasemille sekä kaikkiin lähijuniin ja raitiovaunuihin.  Bussiasennukset jatkuvat vielä syksyllä 2017.  Siihen saakka käytössä on molempia laitteita rinnakkain.

Myös HSL:n vyöhykemalli uudistuu, mutta uuteen malliin ei siirrytä vielä lippu- ja informaatiouudistuksen ensimmäisessä vaiheessa. Uusi vyöhykemalli otetaan käyttöön vuoden 2018 aikana, kun uudistus on muutoin valmis ja matkakortit vaihdettu uusiin. Tällöin lukijoihin vaihdetaan uudennäköinen käyttöliittymä (A, B, C, D-painikkeet).

Osta lippusi kätevästi uusista automaateista

Uusi kosketusnäytöllinen monilippuautomaatti opastaa käyttäjäänsä. Automaatissa on samansukuinen käyttöliittymä kuin muissakin uusissa laitteissa, joten se tulee nopeasti tutuksi. Väriltään ne ovat sinivalkoisia.

Kaikilla monilippuautomaateilla voi jatkossa ladata matkakortteja ja vuorokausilippujen valikoima laajenee. Lisäksi niistä voi ostaa kertalippuja. Uudet automaatit otetaan käyttöön vaiheittain kesästä 2017 alkaen. Automaatilla voi maksaa käteisellä, maksukorteilla ja matkakortin arvolla.


Juna-asemille kertalippuautomaatteja

Kertalippuautomaatista voi kesästä 2017 lähtien ostaa kertalippuja ja yhden vuorokauden lippuja. Maksaa voi pankkikortilla. 

Matkakortti muuttuu HSL-kortiksi vuonna 2018

Myös matkakortit vaihdetaan. Korttien vaihto alkaa vuonna 2018 sen jälkeen, kun kaikki matkakortinlukijat on vaihdettu uusiin. Ulkoasun lisäksi korttien nimiin tulee muutoksia.

Matkakortista tulee sininen HSL-kortti ja kertakortista valkoinen Matkailijakortti.  Korttien vaihto sujuu kätevästi latauksen yhteydessä myyntipisteissä. Kortin vaihto on ilmaista tietyn ajanjakson ajan.

Siirtymäaikana sekä uusi että vanha kortti käy maksamisen välineenä. Siirtymäaika on arviolta noin kuusi kuukautta.

Kun kaikki noin miljoona matkakorttia on saatu vaihdettua uusiin, matkakortin nettilataus ja vyöhykemalli voidaan ottaa käyttöön vuoden 2018 aikana.

 

Reaaliaikainen tieto helpottaa matkantekoa

Uusi informaatiojärjestelmä parantaa merkittävästi matkustajainformaatiota. Nyt reaaliaikaista tietoa saadaan kaikista HSL-alueen liikennevälineistä.

Saat reaaliaikaisen tiedon liikennevälineiden kulusta ennen matkaa ja matkan aikana niin pysäkkinäytöistä kuin uudesta Reittioppaastakin. Uusi järjestelmä ottaa huomioon ajoneuvojen kulkutietojen lisäksi myös säätilan ja siinä tapahtuvat muutokset.

Pysäkeillä, asemilla ja terminaaleissa oleville näytöille tulee liikennevälineen reaaliaikainen lähtöaika kyseiseltä pysäkiltä.

Matkustajille tulee myös tieto seuraavasta pysäkistä kuulutusten ja busseihin asennettavien sisänäyttöjen avulla. Myöhemmin niissä voidaan tarvittaessa esittää tietoa poikkeusreiteistä ja matkustajatiedotteista.

Katso, mitä reaaliaikainen data auttaa matkustajaa käytännössä: http://www.youtube.com/watch?v=ZUc2egXdpN4

Reaaliaikaisen tiedon kulku infografiikkana

REAALIAIKAENNUSTEIDEN KÄYTTÖ LAAJENEE

  • Ennusteet pysäkeille ja nettipalveluihin saadaan kaikelle HSL:n liikenteelle koko alueella
  • Ennusteet ottavat huomioon myös säätilan ja -ennusteen

MATKUSTAJAINFORMAATIO KULKUNEUVOISSA PARANEE

  • Kuulutukset (seuraava pysäkki + myöhemmin mahdolliset häiriötiedotteet) busseihin ja raitiovaunuihin
  • Seuraavan pysäkin nimen kertova näyttö bussin sisällä kaikkiin busseihin

 

 

Myös Reittiopas uudistui

Valtakunnallinen entistä ehompi Reittiopas valmistui helmikuussa  2017. Järjestelmä on luotu HSL:n, Liikenneviraston ja kehittäjäyhteisön yhteistyönä, ja se hyödyntää uuden informaatiojärjestelmän tuottamaa reaaliaikaista tietoa. Uusi Reittiopas näyttää kaikki lähelläsi sijaitsevat pysäkit ja liikennevälineet. Tämä helpottaa matkan suunnittelua - myös poikkeustilanteissa.

Myös kolmansien osapuolien applikaatiot saavat käyttöönsä uuden reaaliaikaisen tiedon (HSL:n tarjoamat APIt).

 

 

 

 

Tutustu uuteen Reittioppaaseen

Kuulutukset helpottavat matkan tekoa

Kaikissa HSL-alueen busseissa ja raitiovaunuissa kuulutetaan tulevaisuudessa  seuraavan pysäkin nimi sekä suomeksi että ruotsiksi, ja lisäksi kaikkiin liikennevälineisiin asennetaan seuraavasta pysäkistä kertovat näytöt. Myöhemmässä vaiheessa myös poikkeusreiteistä ja muista häiriöistä on tarkoitus kuuluttaa. HSL-alueella on yhteensä noin 4 500 erinimistä pysäkkiä.

Kuulutukset otetaan käyttöön kaikissa liikennevälineissä, kun uuden järjestelmän laitteet on asennettu.

HSL:n kuulutusääni valittiin keväällä 2015. Valinta tehtiin yhteistyössä asiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa.

 

Pysäkkinäyttö kertoo, koska bussi oikeasti tulee

Sähköisiä aikataulunäyttöjä on ollut pysäkeillä ja terminaaleissa ennekin – etenkin Helsingissä. Informaatiojärjestelmäuudistuksen myötä niitä asennetaan myös muihin HSL-kuntiin. Ikääntyneet led-näytöt on uusittu  taulutelevisioiden kaltaisiksi litteiksi värinäytöiksi. Uuden informaatiojärjestelmän käyttöönoton ansiosta kaikilla sähköisillä aikataulunäytöillä esitetään ensisijaisesti vain reaaliaikatietoa – siis ennusteita, jolloin bussin tai raitiovaunun oikeasti pitäisi lähteä kyseiseltä pysäkiltä.

Näyttöjä asennetaan nousumääriltään vilkkaimmille pysäkeille. Pienimmät näytöt ovat mustavalkoisia yksirivisiä näyttöjä. Niissä esitetään saapuvan linjan tunnus, määränpää sekä jäljellä oleva odotusaika minuutteina. Kaikkein vilkkaimmilla pysäkeillä sekä terminaaleissa käytetään värinäyttöjä tai keltaisia LED-näyttöjä. Niissä jäljellä oleva odotusaika esitetään minuutteina, jos odotusaikaa on jäljellä alle 10 minuuttia. Muussa tapauksessa ajoneuvon lähtöaika esitetään kellonaikana.

Toisinaan minuuttiluvun tai kellonajan edessä on nk. mato, eli tilde [~] . Se tarkoittaa, että saapuvasta ajoneuvosta ei ole saatavilla reaaliaikaista ennustetta, mutta ajoneuvon pitäisi olla tulossa. Näytöllä esitettävä aika on silloin sama kuin paperisessa pysäkkiaikataulussa.

Valitettavasti sähköisiä näyttöjä ei voida asentaa kaikille pysäkeille, mutta ei hätää: Missä ei ole näyttöä, sielläkin auttaa HSL:n Reittiopas.

Kommentit

Hei! HSL:n sivuilla osoitteessa https://www.hsl.fi/uudetlaitteet/matkustajalle näkyvät edelleen vyöhykeuudistusta edeltävät leimauslaitteen kuvat ja on näkyvillä ohjeet, miten ennen vyöhykeuudistusta matkustettiin arvolla, kaudella tai tarkistettiin kortin tiedot. Nämä tiedot kannattaisi kyllä piilottaa.

Haluaisin tarkistaa, milloin eläkeisalennusoikeus täytyy uudistaa. Miksi tämä ei näy matkakortti sovelluksella?
Tuleeko ilmoitus erikseen ja riittävän ajoissa, koska tämä toimenpide vaatii käyntiä asuinkuntani ulkopuolella?

Alennusoikeus on voimassa enintään kolme vuotta. Jos oikeus kansaneläkkeeseen tai takuueläkkeeseen on määräaikainen, asiakasryhmän voimassaolo päättyy Kelan todistuksessa olevan päivämäärän mukaan. Valitettavasti tästä ei ole mahdollista lähettää ilmoitusta kotiin, vaan sinun täytyy itse pitää huolta siitä, että HSL-kortillasi on oikea asiakasryhmä. Sen voi käydä päivittämässä palvelupisteessä. Palvelupisteiden yhteystiedot löydät myyntipaikkahausta: https://www.hsl.fi/myyntipaikkahaku 

Haluaisin tarkistaa, milloin eläkeisalennusoikeus täytyy uudistaa. Miksi tämä ei näy matkakortti sovelluksella?
Tuleeko ilmoitus erikseen ja riittävän ajoissa, koska tämä toimenpide vaatii käyntiä asuinkuntani ulkopuolella?

... on helmikuu 2019, matkakortit on vaihdettu uusiin, netissä ei vielä pysty saldoa tarkistamaan tai lisää saldoa ostamaan, eikä kännykän HSL-matkakortin lukijasovellus tue uutta lipputyyppiä. Tämähän menee hienosti.

Uuden HSL-kortin myötä hävisi puhelimeni (Samsung) HSL-sovelluksen kyky lukea kortin saldo/voimassaolo. Valitettavaa!

Oma matkakortti -mobiilisovellus (Android) ei tunnista uutta korttia. Onko tähän tulossa lähiaikoina muutosta?

Joo huomasin saman sekä android että windows phone sovelluksilla, avatkaahan vähän äkkiä se hsl kortti palvelu jotta myös muut käyttäjät näkisivät korttien tiedot netissä....

Muuttuuko uuden systeemin myötä kausilipun omistajalle hinnoittelu sellaisessa tapauksessa, että ylittää sillon tällöin vyöhykerajan? Asun ja käyn töissä A-vyöhykkeellä, mutta viikonlopuiksi matkustan vyöhykerajan yli. Eli perjantai-iltapäivänä ja maanantaiaamuna tarvitsenkin lipun C-vyöhykkeelle (nyt siis tarvitsen seutulipun).

Tällainen käytäntö oli olemassa aivan aluksi: kortilla olevalla arvolla sai maksaa Helsingin sisäisen ja seutulipun erotuksen. Se poistettiin nopeasti, rahanahneus taisi olla syynä. Se on teknisesti siis mahdollista, toteutetaanko se nyt?

Hei! Vyöhykeuudistuksen myötä käyttöön tulee uusi lisävyöhykelippu, joka sopii sinulle juurikin hyvin. Työmatkojasi varten tarvitset AB-kausilipun ja matkoille C-vyöhykkeelle voit ostaa sen jatkoksi lisävyöhykelipun C-vyöhykkelle. Se maksetaan joko matkakortilla tai siis uudella HSL-kortilla taikka HSL-sovelluksella sen mukaan, kummalla kausilippu on ostettu.

Are you going to release a new version of the travel card specification when the new cards come out (this document: https://dev.hsl.fi/hsl-card-java/HSL-matkakortin-kuvaus.pdf )? I think it's important to keep the information about the travel cards open so that developers and security researchers have an easier time working with them.

Tulettehan julkaisemaan myös uuden Universal Windows Platform (UWP) -tekniikkaan perustuvan sovelluksen? Vaikka nykyisten Windows-älypuhelinten tarina ei enää jatkuisikaan, on UWP-alustainen sovellus ehdottoman perusteltu: kyseiselle systeemille kun toteuttaa sovelluksen, skaalautuu se kaikenkokoisille ja -tyyppisille laitteilla, joissa on käyttöjärjestelmänä Windows 10, Windows 10 Mobile tai johdannainen. Windows 10:tä käyttäviä mm. mobiileja laitteita jotka eivät ole perinteisiä älypuhelimia vaan erilaisia erikois- ja monikäyttölaitteita, on jo, ja tulee olemaan, erittäin paljon. Lisähuomiona muuten sellainen asia, että täällä HSL-verkkosivustolla HSL-tunnusta luotaessa lukee Salasanan vahvuus -infossa Lihavoitu, eli Strong-sana lienee siis väärin englannista suomeksi käännetty.

Hei, kiitos palautteesta! Välitän sen kehittäjille.

Yritin ladata uutta mobiilisovellusta siinä onnistumatta. Saan virheilmoituksen, että laitteeni ei ole yhteensopiva tämän version kanssa. Tarkoittaako tämä sitä, että minun on hankittava uusi kännykkä saadakseni uuden sovelluksen käyttööni?

Mita tapahtuu ratikkalipulle ja A-vyohykkeen sisaiselle matkustamiselle? Onko todellakin niin, jotta joudumme maksamaan koko A-B vyohykkeen hinnan melkein 3euroa!!!!! jotta paasen esim Toolosta Kauppatorille?
Oikeesti?
Mita jarkea tassa on?
Tuntuu yhta alyttomalta kuin nykyisilla taksihinnoilla Helsinki - Lentokentta saa lentolipun Lappiin, Berliiniin, tai Kopikseen...

Koska matkakorttien vaihto uusiin alkaa? Jos siirtymä aika on puoli vuotta, niin tulee kiire saada tämän vuoden puolella uusi vyöhyke järjestelmä käyttöön. Uusien vyöhykkeiden hintojakaan ei tietääkseni ole vielä päätetty. Pitääkö paikkansa?

Tietoa matkakorttien vaihdon aloittamisajankohdasta ei ole vielä, ei myöskään hintapäätöstä. Kerromme asioista sitä mukaa, kun ne varmistuvat.

Miten tai voiko kausi alueen vaihtaa kortilla? Muutan kirkkonummelta espooseen ja ajattelin vaihtaa alueen joko sisäiseksi tai 2 alueeksi.

Kiva juttu hei. Ihan älyttömän oloista, ettei millään voisi ostaa vain yhtä vyöhykettä. Kuten monilla muillakin, ei minullakaan ole melkein ikinä tarvetta kuin yhdelle vyöhykkeelle kun tuota karttaa katsoo. En ole järin innoissani turhasta maksamisesta.

Onko noita kertalippuautomaatteja tulossa mitä tuossa tekstissä näkyy, eli niitä joihin käy kortti ja kolikot? (Se pienempi masiina)

En löydä mistään ohjeita miten kausi ostetaan/ladataan matkakorttiin?
Ohje tai linkki ohjeeseen?

Hei! Matkakortille voi ladata kautta kaikissa palvelupisteissä ja myyntipisteissä, esim. R-kioskeilla sekä osassa HSL:n lippuautomaateista. Reittisi varrelle parhaiten sopivan latauspaikan voit etsiä HSL:n myyntipaikkahausta: https://www.hsl.fi/myyntipaikkahaku

En kysynyt missä ladataan. Tiedän missä ladataan mutta en tiedä miten kortti ladataan. Onko R-kioskeilla automaatit vai myyjäkö sen lataa? Tarvitsen siis ohjeet kortin lataamiseen automaatissa ja R-kioskilla.

R-kioskilla kortin lataa myyjä eli riittää, että annat hänelle kortin ja kerrot, kuinka pitkän kauden haluat ladata. Automaatti neuvoo näytöllään askel askeleelta, kuinka kortti ladataan.

Milloin on viimein kaikki kortinlukijat saatu vaihdettua uusiin jotta uddet matkakortit ja uusi lippuvyöhyke saadaan käyttöön. Vielä tänäänkin näkee liikennevälineitä joissa on vanhanmallinen kortinlukija. Alun perin tämänhän olisi pitänyt valmistua jo aikoja sitten.

Hei, olen eläkeläinen.
Onko totta, että nykyiset ratikkaliput poistuvat uudistuksen myötä? Ja jos on, miksi joudun ostamaan AB lipun, kun matkustan vain ratikalla kantakaupungin alueella? Useissa maissa eläkeläiset voi matkustaa jopa ilmaiseksi tai ainakin alennuksella (esim Tukholma 65v jo saavat alennuksen). Yllä luin kommentin, että seniorialennuksen saa vasta kun on 70 v, ja silloinkin vain 9-14 välillä, pitääkö sekin paikkansa? Jos pitää, niin uudistus ei todellakaan ole tasapuolista, kuten sitä mainostetaan.

Eläkeläisalennukseen oikeuttaa VAIN KELAn maksama eläke tai keskellä päivää muutaman tunnin ajan 70v ikä. Invalidi alennukseen hyväksytään vain ylin haittaluokka. Opiskelijoilla on oma alennuksensa. KAIKKI MUUT joutuvat maksamaan normaalin hinnan, myös raitiovaunussa.
Yhdestä vyöhykkeestä pitää maksaa kahden vyöhykkeen hinta.
Arvoliput ja kertaliput kallistuvat huomattavasti enemmän kuin kausiliput, eikä arvolipulla saa alempaa hintaa kuin kertalipulla, niinkuin ennen myös oli.
Arvolipulla 20 kpl yksittäisiä matkoja ( tai vain 10 kpl edestakaista matkaa ) kallistuu kerralla jopa yli 20€ !

( Nykyisellään 12 matkaa arvolipulla maksaa 26,70€ ja uudistuksen jälkeen hinnaksi on tulossa 33,60€ - korotusta siis 7,20€ ! Mikäli sama määrä matkoja on nyt tehty raitiovaunulipulla, on se maksanut 20,40€, mutta uudistuksen jälkeen hinta on 33,60€ - korotusta 13,20€ ! Vastaavasti 20 matkaa arvolipulla nousee 12,00€ ja raitiovaunulipun poistuminen nostaa hintaa 22,00€ ! )

Ovatko kaikki halukkaat käyneet allekirjoittamassa kuntalaisaloitteen ja adressin asian tiimoilta ?!?

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5715

https://www.adressit.com/hsl_lippu-uudistuksessa_sailytettava_ratikkalippu

Aiemmista teksteistä löysin tiedon, että yli 70-v. senioreiden päiväalennuksen lisäksi eläkeläisillä säilyy mahdollisuus ostaa -50% kausilippuja. Entä mitä tapahtuu nykyiselle -25% alennukselle, joka nyt myönnetään alennettua kansaneläkettä saaville? Työkyvyttömyyseläkkeellä on paljon ihmisiä, joilla on pienet eläketulot mutta vielä vuosia/vuosikymmeniä aikaa seniori-ikään.

-25% muuttuu -50% ja säilyy edelleen VAIN KELAN eläkettä saavilla.

kuljen työmatkat AB vyöhykkeellä mites sitten kun meen Kontulaan uimaan, milläs vyöhykkeellä sitten kuljen? Mulla on invalidimatkakortti nykyisin käytössä, reitti alkaa Niemenmäestä ja päättyy Kontulaan ja takas? Mites Niemenmäki-Malmi ja takas? Eikös riitä AB Niemenmäki-Dagmarinkatu? karttanne on erittäin sekava, siitä ei saanut mitään tolkkua!

Pysäkkinäytöt on tosi hyvä juttu, mutta jostain syystä tänä syksynä joillain pyskeillä (esim Kumpulan kampus) ei näy kaikki ko. pysäkiltä kulkevat linjat, mikä herättä hämmennystä. En ymmärrä logiikkaa jolla linjat toisinaan näkyvät ja toisinaan ei.

Hei,
Miten yli 29v opiskelijat? Tätä nykyään on aika normaalia opiskella yli 30v. toinen (tai ensimmäinenkin) ammatti. Eikö heidänkin pitäisi kuulua alennuksen piiriin?`

Tuo tuleva vyöhykejako on ihan älytön. Miksei A vyöhyke voinut olla Helsinki. B vyöhyke Espoo Vantaa jne. Pakollinen kahden vyöhykkeen lippu olisi ollut kalliimpi kuin nykyinen sisäinen lippu mutta halvempi kuin seutulippu. Lisäksi Helsinki Vantaan lentoasema pitäisi kuulua B vyöhykkeeseen. Syy ettei kuulu on siinä että koko homman maksajiksi pitää saada Helsinkiläiset tavalla tai toisella.

Mikä järki on siinä, että senioreiden pitää matkustaa 9-14 välillä saadakseen alennuksen? Lopun päivää pitää siis olla kotona. Ei teatteria, ei konsertteja, ei mitään iltamenoja. Varsinkin yksin asuvien naisten eläke on usein niin pieni, että hsl:n lippujen hinnat jumiuttavat kotiin ja erakoittavat. Yrittäkää nyt nähdä vähän kauemmaksi kuin oma nenä. Yksinäisyys ja masennus tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.

Uudella matkakortinlukijalla ei voi laitteesta ostaa lippua, jos siinä on kausi voimassa. Tämähän on aivan järjetöntä. Laite ilmoittaa 'lippu jo ostettu'. Myöskään ei voi ostaa lasten lippuja. Kyllä on surkeaa käytettävyyssuunnittelua! Toivottavasti laitteisiin on tulossa iso ohjelmapäivitys...

Uudella matkakortinlukijalla ei voi laitteesta ostaa lippua, jos siinä on kausi voimassa. Tämähän on aivan järjetöntä. Laite ilmoittaa 'lippu jo ostettu'. Myöskään ei voi ostaa lasten lippuja. Kyllä on surkeaa käytettävyyssuunnittelua! Toivottavasti laitteisiin on tulossa iso ohjelmapäivitys...

Onko HSL:n mobiililippu-sovellukseen tulossa myös mahdollisuus näyttää voimassaolevaa kuukausilippua sitä kautta? Olisi taas yksi kortti vähemmän kaikista bonus-, jäsenyys-, kissanristiäis- yms. korteista pullistelevassa lompakossa. Lisäksi jos vaikkapa sattuu kadottamaan lompakon, olisi silti mahdollista matkustaa julkisissa näyttämällä lippua puhelimesta.

Parhaillaan on mahdollista ostaa matkakortille noin vuosikymmenen loppuun ulottuva (vuosi, tauko ja vuosi) Helsingin sisäinen kausi keskustan ja Landbon välillä matkustamiseen edullisesti. Mitä näille lipuille tapahtuu, irtisanooko HSL ne joskus?

Hei! Mietin tässä minkäköhän hintaiseksi matkat Sarvvikista 20 km Helsinkiin, tulee maksamaan metron tultua.Tällä hetkellä lippu maksaa 158e/kk ja bussi kulkee niin huonosti ei kulje edes kuuden jälkeen illalla eikä vklo ollenkaan. Tämä tietty paranee hieman metroliikenteen joskus alettua toimimaan. Hinta on silti aika kova ottaen vielä huomioon bussien erittäin huonon vuorovälin. Miten voi olla perusteltua että Mellunmäkeen lippu on 19km 50e ja Helsingistä Sarvviikkiin 20km 158e, varsinkin kun koko ajan kirjoitellaan ettei kuntarajat tulisi enään vaikuttamaan niin paljon vaan matkan pituus????? Ymmärrän että Helsinki veloittaa vähemmän ,mutta hinta ero on liian suuri. Kuntarajoilla asuville hinta 100metristä tulee kalliiksi. Onko auto ainoa ratkaisu??

Uusien laitteiden kohdalla lukee että asennukset jatkuvat kesään 2017. Käsitykseni mukaan nyt on kesä ja kaikki laitteet pitäisi olla vaihdettu, mutta silti näen näitä vanhoja laitteita osassa Espoon Nobinan, Pohjolan Liikenteen, Transdevin ja Helsingin bussiliikenteen (jokeri) busseissa. Koska nämä loput bussit saavat uudet laitteet?

Kyllä nyt kiivetään takamus edellä puuhun. Tuo uusi vyöhykemalli tekee selvästi lyhyiden matkojen matkustamisesta kalliimpaa ja tekee koko lipunostosta turhan vaikeeta. Tässä nyt on koko hanke ollut niin kiusaannuttavaa asiakkaana että tekee pahaa.

Ensin tuli käyttöön matkakortinlukijat jotka ovat täysin käyttökelvottoman surkeita edellisiin verrattuna eikä korjauksia näy, sitten tulee nuo uudet vyöhykkeet hämmentämään minkä lipun sitä ostaakaan ja tekemään lyhyistä matkoista kalliimpia. Pitäisikö esim. jonkun lapsen tai pk-seudulle juuri muuttaneen oikeasti tuntea joka kurvi ja kaarre jotta tietää minkä vyöhykkeen lipun tarvitsee? Ei edes riitä että reittiopas kertoo minkä tarvitsee kun aika moni nykyään on tottunut liikkumaan ilman mitään reittiopasta, itse ainakin menen ovesta ulos ja siitä se matka alkaa, en minä mitään reittiopasta lue, busseja kuitenkin vielä sentään kulkee tarpeeksi usein että tämä on vallan toimivaa, toisaalta nyt kun mainitsin varmaan hajotatte senkin jollain.

Itse tulen varmaan jatkossa ostamaan aina vaan 2 vyöhykkeen lipun kuten teen nytkin ja jos tarkastaja tulee jotain mussuttamaan tulee päivä päättymään meillä molemmilla ikävästi. Palvelun laatu tuhottiin täydellisesti 12kuukaudessa, ei tälläiseen pystynyt edes Nokia, mutta HSL, HSL on innovaatio kuningas, tiedetään miten saadaan kaikki asiakkaat vihaiseksi, palvelu käyttökelvottomaksi ja kaiken päälle hintaa nostetaan.

Aika paljon on nyt tullut pissittyä asiakkaiden silmille.

Siis eihän toi vyöhykemalli tuu ollenkaan halvemmaksi niille, jotka kulkee lyhyitä matkoja. Veikkaan että kahden vyöhykkeen lippu on kuitenkin kalliimpi kuin nykyinen sisäinen? Älytöntä, ettei voi ostaa vain yhden vyöhykkeen lippua. Itse kuljen pääosin vain tuossa merkityn B-vyöhykkeen alueella ja käyn ehkä 1-2 kertaa kuukaudessa A tai C-vyöhykkeen puolella. Jos kahden vyöhykkeen lippu on kalliimpi kuin Helsingin sisäinen nykyään, tämä uudistus tulee ainakin itselleni vain kalliimmaksi.

Haei, katsoin (tarkempaa vyohykeuudistuskarttaa ja olisin halunnut tietää ovatko kaksi sisempää sinistä aluetta yhdessä A- ja B-vyöhyke vai miten jaottelu menee?

Tultiinpa eräänä päivänä lentokentältä kotiin. Vaimolla on lipulla Helsingin sisäistä kautta, mulla vain arvoa. Menin ensin sisään ja ostin uudesta lukijasta seutulipun. Vaimoni koitti ostaa arvolla lippua, koska oltiin Helsingin ulkopuolella. kortillapa ei ollutkaan riittävästi arvoa. No, minähän voin tarjota hänelle matkan omalla kortillani, kun siellä on arvoa riitävästi jäljellä. Eipäs onnistunutkaan. Varmaan joku pätevä syy miksi näin ei ole mahdollista. Mikä on se hyvä syy?

Ai niin, ensimmäinen kokeilemamme automaatti oli rikki. Napin painallukset meni ok, mutta kortin luku/tunnistus ei toiminut. Sanoin asiasta konnarille, joka painoi lukulaitteen automaatin nappia ja sanoi että toimiihan tämä. Sanoin ettei se lue kortteja, ja että voisiko siihen panna jonkun lapun tai tekstin että se on epäkunnossa. Ei kuulemma tarvinnut, kun vaunussa on muita toimivia lukijoita. Asiakaspalvelua! (20.3.2017 Lentoasemalta vaunussa 44B ovella 8O oleva automaatti)

18.3. Hesarissa oli sekä Mika Suojärven että hankejohtaja Eero Nikulan kirjoitukset. Suojärven esitys olisi käyttäjän kannalta helppo, mutta.....
Jos ensimmäiseen kulkuneuvoon mennessä vilautan korttia ja aion jatkaa vaihdolla kauemmaksi enkä tiedä paljonko maksaa ja en myöskään muista paljonko kortilla on arvoa, niin miten kävisi poistuttaessa, kun taas vilauttaisin eikä kortilla riittäisikään arvoa. - Jäisinkö pahimmillaan pimeällä "vangiksi" jonnekin hornan tuuttiin?

Elielinaukiolta itäänpäin B-alue ulottuu Vuosaareen asti
Olisi olettanut, että Espoon keskus tulisi kuulumaan B-alueeseen vertailtavan etäisyyden perusteellakin
Varsinkin kun Espoo on huomattava liityntäasema junaa käyttäville.

Olisi myös olettanut jo pelkästään yksinkertaisuuden takia, että B-alue olisi myötäillyt paremmin susirajaa eli kehä III:sta Askiston ja Espoon keskuksen välillä.
Nyt raja on suunniteltu keinotekoisesti myötäillemään Pitkäjärven luoteis vesirajaa ja se pudottaa epäoikeudenmukaiseti pois kapeahkolta sektorilta asukkaita kahden maksualueen työmatkaliikenteestä ja Leppävaaraan junaan suuntautuvalta liityntäliikenteeltä.

Ihmismassojen joustava kulkuhan tässä on kyseessä, eikä byrokraattinen tuijotus pilkuntarkkoihin harpilla mitattuihin kilometrietäisyyksiin

Pankaapa asia mietintämyssyyn

Olen jostakin saanut sellaisen kuvan, että uudessa kortinlukijassa olisi ollut kielen valinta, mutta näin ei ole. Voisiko painikkeisiin lisätä englanninkieliset tekstit myös?

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.