Vyöhykeuudistus muuttaa matkanteon logiikkaa

Vyöhykeuudistuksen myötä myös matkaliput muuttuvat. Kuntarajoihin perustuvien lippujen sijaan matkustat jatkossa vyöhykelipuilla.

Kun uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön, kaikki voimassaolevat matkaliput muuttuvat automaattisesti vyöhykelipuiksi. Samalla matkakortinlukijoiden ja lippuautomaattien käyttöliittymät uudistuvat.

Minkä lipun ostan?

Tarkasta ennen lipun ostoa, minkä vyöhykkeiden kautta matkustat ja valitse lippusi niin, että se on voimassa kaikilla näillä vyöhykkeillä. Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla eli vyöhykkeillä ABC ostat joko AB- tai BC-lipun sen mukaan, millä alueella liikut. Voit ostaa myös ABC-, BCD- tai ABCD-lippuja tai lipun uloimmalle D-vyöhykkeelle.

Vyöhykkeillä ABC kunnan sisäistä lippua vastaa siis jatkossa AB- tai BC-lippu ja seutulippua ABC-lippu. Monille riittää jatkossa seutulipun sijaan liki puolet edullisempi AB- tai BC-lippu.

Minkä lipun ostan

Minkä lipun hankin?

Esimerkkitapauksia

AB
Asut Helsingin Alppilassa (A), työskentelet Helsingin keskustassa (A). Tarvitset AB-lipun. Satunnaisiin matkoihin C-vyöhykkeelle kuten lentokentälle voit ostaa C-lisävyöhykelipun.

AB

Asut Espoon Leppävaarassa (B), työskentelet Helsingin keskustassa (A). Tarvitset AB-lipun.

BC

Asut Helsingin Puistolassa (B), työskentelet Aviapoliksessa (C). Tarvitset BC-lipun.

BC
Asut Espoon Tuomarilassa (C), työskentelet Espoon Tapiolassa (B). Tarvitset BC-lipun.

ABC
Asut Helsingin Östersundomissa (C), käyt töissä keskustassa (A). Tarvitset ABC-lipun.

ABC

Asut Helsingin Puistolassa (B), työskentelet keskustassa (A) ja käyt harrastuksessa Tikkurilassa (C). Tarvitset ABC-lipun. Jos harrastukset ovat harvakseltaan, voit ostaa AB-kausilipun ja Tikkurilaan mennessä ostat matkakortin arvolla C-lisävyöhykkeen.

BCD

Asut Keravalla (D), työskentelet Helsingin Malmilla (B). Tarvitset BCD-lipun.

cd

Asut Keravalla (D), työskentelet Vantaan Tikkurilassa (C). Tarvitset CD-lipun.

ABCD
Asut Kirkkonummella (D), työskentelet Helsingin keskustassa (A). Tarvitset ABCD-lipun

Jatkossakin samoja lippuja, uutena lisävyöhykelippu

 

Matkustaminen kausilipulla

Kausilipulla matkustaminen on jatkossakin vaivattomin tapa käyttää joukkoliikennettä. Se on myös edullisin, jos käytät joukkoliikennettä säännöllisesti esimerkiksi työ- tai opiskelumatkoilla. 

Myös vyöhykeuudistuksen jälkeen riittää, että näytät matkakorttisi lukijalle tai kausilipun HSL-sovelluksessa kuljettajalle, kun astut bussiin. Metroon, junaan ja raitiovaunuun mennessäsi sinun ei tarvitse erikseen näyttää kausilippua, ellet halua varmistaa lukijalta, että lippu on voimassa.

 

Arvolippu HSLkortilla

Voit ladata HSL-kortillesi rahaa entiseen tapaan. Bussiin, metroon, junaan tai raitiovaunuun astuessasi valitset matkakortinlukijalta vyöhykkeen, jonne olet matkalla. Kortinlukija näyttää automaattisesti, millä vyöhykkeellä olet.

Matkakortilla ostettava raitiovaunulippu poistuu valikoimista, kun uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön.

Kertaliput ja vuorokausiliput

Voit ostaa kerta- ja vuorokausilippuja entiseen tapaan. Ennen lipun ostoa tarkasta, minkä vyöhykkeiden kautta matkustat ja valitse lippusi niin, että se on voimassa kaikilla näillä vyöhykkeillä. Kun teet reittihaun Reittioppaassa näet, minkä lipun matkalle tarvitset.

Kerta-ja arvolippujen vaihtoajat pitenevät

Kerta- ja arvolippujen vaihtoajat

Kausilippulaisille edullinen lisävyöhykelippu

Jos sinulla on kausilippu, voit laajentaa matkustusaluettasi edullisesti ostamalla kausilippusi jatkoksi lisävyöhykelipun haluamillesi vyöhykkeille. Maksat lipun joko matkakortilla tai HSL-sovelluksella sen mukaan, kummalla olet ostanut kausilippusi.

Esimerkiksi jos olet menossa lentokentälle ja sinulla on AB-kausilippu, voit ostaa C-lisävyöhykelipun. Samoin jos käyt vain harvakseltaan Helsingin keskustassa ja sinulla on BC-kausilippu, voit tarpeen tullen ostaa A-lisävyöhykelipun. Samoin CD-kausilipun haltija voi ulottaa matkansa Helsingin keskustaan ostamalla AB-lisävyöhykelipun.

Lippujen hinnat

Lippujen hinnoista päätettiin lokakuun 2018 lopussa.  Hintataulukossa kerta-, vuorokausi-, kausi- ja lisävyöhykelippujen hinnat.