Vyöhykemalli liikuttaa kuntarajoihin katsomatta

Vyöhykeuudistus tukee Helsingin seudun kasvua ja yhtenäistymistä. Se vastaa paremmin niin ihmisten kuin työpaikkojenkin todellisuuteen, jossa päivittäisiä matkoja taitetaan myös kuntarajojen yli.

Vyöhykkeet kartalla

Helsingin seutu jaetaan neljään vyöhykkeeseen, jotka piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Vyöhykkeet on nimetty sisimmästä uloimpaan kirjaintunnuksilla A–D. Pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa muodostaa ABC-alueen ja sen ulkopuolella olevat HSL:n jäsenkunnat eli Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio vyöhykkeen D. Poikkeuksena tähän Tuusulan Maantiekylä ja osa Ruotsinkylää kuuluvat C-vyöhykkeeseen. Myöhemmin kun HSL-alue mahdollisesti laajenee, on mahdollista ottaa käyttöön myös vyöhyke E.

B-vyöhyke ulottuu Helsingin, Espoon ja Vantaan alueille.

Vyöhykkeiden Reittiopas kertoo, minkä lipun tarvitset
vyöhykekuva teksteillä

Mikä muuttuu vyöhykkeiden mukana?

  • Hinnoittelu perustuu entistä enemmän matkan pituuteen. Lyhyet kuntarajan ylittävät matkat halpenevat.
  • ABC-alueella eli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kunnan sisäistä lippua vastaa joko AB- tai BC-lippu. 
  • Jos sinulla on voimassa oleva kausilippu, voit laajentaa matkustusaluettasi edullisesti ostamalla lisävyöhykelipun haluamillesi vyöhykkeille. Maksat lipun joko matkakortilla tai HSL-sovelluksella sen mukaan, kummalla olet ostanut kausilippusi. Jos sinulla on esimerkiksi AB-vyöhykkeen kausilippu, voit ostaa matkan C-vyöhykkeelle maksamalla vain lisävyöhykkeestä, eikä sinun tarvitse ostaa koko ABC-lippua kuten nykyisin.
  • Lastenlipun ikärajaa nostetaan yhdellä vuodella 17 vuoteen.
  • HSL voi laajeta tulevaisuudessa uusiin kuntiin ilman suuria muutoksia järjestelmään.

Mistä tiedän, minkä lipun tarvitsen?

Matkaa suunnitellessa voit hyödyntää Reittiopasta, joka kertoo, minkä lipun matkalle tarvitset. Ennakkotietoa saat vyöhykkeiden Reittioppaasta, joka on julkaistu osoitteessa www.reittiopas.fi/uudetvyöhykkeet. Pysäkillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvessä sekä pysäkkikatoksen julisteissa. Myös linjakartasta painetaan versio, jossa vyöhykerajat näkyvät. Uudistettu matkakortinlukija kertoo, millä vyöhykkeellä olet ja mitä lippuja vyöhykkeellä on mahdollista ostaa. Reittioppaasta voit seurata matkan etenemistä reaaliaikaisesti.

 

Kortinlukija