HSL tarjoaa Auton vapaapäivänä 22.9. euron matkoja ja joukkoliikenneseikkailua

Kansainvälinen Liikkujan viikko 16. - 22.9. kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota heidän arkisiin liikkumisvalintoihinsa ja niiden vaikutuksiin ympäristöön sekä yhteiskuntaan. Luvassa on tempauksia ja teemapäiviä, ja myös HSL on mukana viemässä viisaan liikkumisen viestiä.

Viikko huipentuu sunnuntaina 22.9. Auton vapaapäivään, jolloin Helsingin seudun joukkoliikenteessä matkustetaan alennetuin hinnoin. Aikuisten yhden vyöhykkeen kerta- ja arvoliput maksavat euron ja lasten liput puoli euroa.

HSL järjestää Auton vapaapäivänä joukkoliikenneseikkailun klo 12 - 16. Sen ideana on avata matkakortilla ovia, joita yleisö harvoin pääsee aukomaan, muun muassa metrovalvomoon ja raitiovaunuvarikolle.  Matkakortilla pääsee tutustumaan myös esimerkiksi vapaapalokunnan toimintaan sekä opastetulle kierrokselle jätevedenpuhdistamoon.

Joka sadas seikkailupäivänä kohteella matkakorttinsa leimannut palkitaan 20 euron lahjakortilla ja kaikkien vähintään kahdessa kohteessa käyneiden kesken arvotaan kuukauden matkat kuudelle henkilölle.

HSL kiittää seikkailun järjestämisellä joukkoliikenteen käyttäjiä viisaasta liikkumisvalinnastaan.

Seikkailulle lähteminen edellyttää rekisteröitymistä ja osaan kohteista pääsee mukaan vain ilmoittautumalla etukäteen 16.9 alkaen. Lue lisää ja ilmoittaudu!

Liikkujan viikko on pyöräilijän viikko

Polkupyöräily jos mikä on päästötön tapa liikkua ja Kampin Narinkkatorin Pyöräkeskuksessa on  ohjelmaa viikon jokaisena päivänä. Paitsi että keskuksesta saa huoltoneuvontaa ja vinkkejä fillarointiin, siellä muun muassa esitellään taitopyöriä ja sähköpyöriä, liikuntavirasto jakaa uusia kotiseutupyöräilyreittikarttoja ja Autottoman päivän kriittinen pyöräretki starttaa keskuksen edustalta sunnuntaina klo 14.

Pyöräkeskuksen tapahtumakalenteri on kokonaisuudessaan verkossa osoitteessa http://pyorakeskus.info/tapahtumat.

Liikkujan viikko vie sanaansa teillä ja toreilla. Espoossa Leppävaaranraitilla on tiistaina 17.9. tarjolla reilun kaupan aamukahvit sadalle ensimmäiselle, jotka saapuvat paikalle polkupyörällä.

Lasipalatsilla vietetään sunnuntaina 22.9. Tanssivat kadut -tapahtumaa. Luvassa on hienoja  tanssiesityksiä ja mukavaa yhdessäoloa.

Auton vapaapäivän lisäksi viikolla vietetään Kimppakyytipäivää torstaina 19.9. sekä Kansallista etätyöpäivää perjantaina 20.9.

Sivustolla www.kyydit.net voi ilmoittautua sekä kimppakyydin tarjoajaksi että sen tarvitsijaksi. Kansalliseen etätyöpäivään voivat ilmoittautua mukaan sekä yksityishenkilöt että organisaatiot osoitteessa www.etatyopaiva.fi.

Liikkujan viikon koko ohjelma on verkossa osoitteessa www.liikkujanviikko.fi.

HSL:n liput Auton vapaapäivänä maanantaina 22.9.

Kerta- ja arvoliput Aikuinen Lapsi
1 vyöhykkeen lippu 1 euro 0,50 euroa
Seutulippu tai 2 vyöhykkeen lähiseutulippu 2 euroa 1 euro
3 vyöhykkeen lähiseutulippu (koko HSL-alue) 3 euroa 1,50 euroa

Alennusryhmien arvolippujen hinnat ovat samat kuin lasten lippujen.

Auton vapaapäivän lipuilla on normaalit voimassaoloajat (60-100 minuuttia) ja vaihto-oikeus. Viimeinen voimassaoloaika eli liikennevälineeseen nousemisaika on merkitty lippuun.

Kertalippuja voi ostaa kuljettajalta, konduktööriltä tai HSL:n lippuautomaateista.

Useimmissa Keravalle, Kirkkonummelle ja Sipooseen kulkevissa U-liikenteen busseissa edun saa vain ostamalla arvolipun HSL:n matkakortilla.

Liikennevälineestä tai automaatista ostetulla kertalipulla ei voi vaihtaa U-liikenteen bussiin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lisätietoja U-liikenteen lipuista

Kommentit

Miksi annatte täällä väärä tietoa ja puhutte sunnuntaista, vaikka 22.9. on maanantai?

Hei jos lähden Konalasta Espoon ikeaan ja sinne taitaa kulkea 540 mikä U-linjan bussi? niin paljon sille lippu sitten maksaisi ja jos bussi onkin express bussi niin onko se samalla tavalla voimassa kun seutubusseissa että yli tunnin? et pääseekö samalla lipulla takaisinkin jos kulkee tunnin sisällä?

540 on U-vuoro. HSL:n matkakortilla Helsinki-Espoo arvolippu on normaalisti 3,47 € ja 22.9. 2,00 €. HSL:n matkakortilla on normaali vaihto-oikeus. Epäilen kuitenkin, ettet millään ehdi takaisin samalla lipulla, sillä 540 vuorovälit ovat harvat. Parhaimmassakin tapauksessa ehtisit olla Lommilassa vain 15 minuuttia. Seuraavan vuoron tullessa arvolippu on jo ehtinyt mennä vanhaksi.

HSL:n kertaliput eivät kelpaa 540:ssä. Ilman HSL:n matkakorttia tämä 12 km matka pitäisi maksaa 3,90 € Matkahuollon kertalipulla, eikä lipussa ole vaihto-oikeutta.

Huomioithan, että 540 pysähtyy vain ennalta määritellyillä pysäkeillä. Konalassa nämä ovat Konalantie L (1613) ja Konalantie I (1612).

Tapahtumat olisivat kiinnostaneet, mutta kyseinen sivu ei näy kirjaston koneella. Eli taas sakotetaan meitä, jolla ei ole viimeisimpiä tietoteknisiä sovelluksia. Oma vika tietysti, kun en ottanut asioista selvää aiemmin. Pettymys vaan oli, olisin voinut järjestää toimivampaakin menoa huomiselle. Nyt kuvittelin naivisti pääseväni esim. jäteveden puhdistamolle. Voisi jo lehtimainoksissa/-uutisissa kertoa realiteetit. Eli paikkoja rajoitetusti ja edellyttää vaativampien tietoteknisten ohjelmien olemassaoloa. Tästä moitteita Metro-lehdelle.

Hitaammalle kausilippulaiselle ei ollut mitään sellaista tarjolla, mikä voittaisi oman auton tarjoaman matkustusmukavuuden. Sillä siis sunnuntaina harrastuksiin eikä tarvitse odotella myöhästeleviä ja rikkinäisiä busseja Vantaan laitamilla.

p.s. Tuo alla oleva yksityissyyskäytännön hyväksyntä on periaatteessa viraton, sillä se on vain englanniksi eikä koske ko. kieltä osaamattomia. ;)

Entäs yökertalippu? Onko la-su 00.00-02.00 alenettu?

Yökertalippua ei saa alennettuun hintaan. Autottoman päivän alennus on voimassa sunnuntaiaamusta 22.9. klo 4.30 alkaen seuraavan yön yöliikenteen alkuun klo 02.00 asti.

Mitenkäs alle 7-vuotiaat osallistuvat joukkoliikenneseikkailuun, heillä kun ei ole omia matkakortteja? Metro- ja ratikka-ajelut, joihin lapset olisi voinut ottaa mukaan, on varattu jo täyteen. Muihinko ei lapset pääse?

Joukkoliikenneseikkailujen kohteiden joukossa on vielä paljon sellaisia, jotka eivät ole täyteen varattuja kuten esimerkiksi Puotilan kartano, Leppävaaran palokunta sekä Teatteri Vantaa. Mikäli matkakortillaan seikkailuun rekisteröintynyt aikuinen tuollaiseen kohteeseen lapsien kanssa menee, myös lapset pääsevät varmasti sisään.

millä hinnalla eläkeläinen ajaa ?

Alennusryhmien arvolippujen hinnat ovat samat kuin lasten lippujen eli puolet aikuisten hinnoista.

"Kertalippuja voi ostaa kuljettajalta, konduktööriltä tai HSL:n lippuautomaateista"

Eikö kertalippua voi ostaa matkakortilla alennettuun hintaan? Onko pakko siis maksaa käteisellä?

Käteisellä ei ole pakko maksaa, vaan arvolipun voi ostaa matkakortin lukijalaitteelta Auton vapaapäivänä alennettuun hintaan.

Minusta kausilipun omistajatkin olisi voinut huomioida jotenkin

Kausilipun omistajat saavat osallistua elämysrasteille. Esim. minä menen kattelemaan metrolla ajelua. Sai kyllä olla aika nopea, kaikki paikat varattiin melkein heti kun rekisteröityminen avautui.

Olisi ollut aika paljon fiksumpaa, jos tämä olisi ollut arkipäivä; työmatkan olisi todella voinut korvata jullkisilla ja vaikutus olisi ollut paljon isompi!

Auton vapaapäivä osui tänä vuonna sunnuntaille, koska Auton vapaapäivää (entistä Autotonta päivää) vietetään kaikkialla Europpassa nimenomaan 22.9. Ensimmäisen kerran Autotonta päivää vietettiin 22.9.2001.

Uutisessa "HSL:n liput Auton vapaapäivänä sunnuntaina 22.9." herää kysymys, mistä kertalippuja voi ostaa: "Kertalippuja ei voi ostaa kuljettajalta, konduktööriltä tai HSL:n lippuautomaateista."

Tiedotteessa oli tullut ei-sana kohtalokkaasti väärään paikkaan. Kertalippuja voi nimenomaan ostaa kuljettajalta, konduktööriltä tai HSL:n lippuautomaatista. Pahoittelemme erehdystä, se on nyt korjattu ja kommentoijalle kiitos tarkkanäköisyydestä!

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.